Suurrikolliset pakoilevat huonosti

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Minulla on ollut jokseenkin selvä kuva siitä, miten lakia pakenevat suuret sota- ja muut rikolliset elävät. Valtavissa moderneissa huviloissa aseistettujen vartijoiden ympäröimänä, panssaroiduilla mustilla saksalaisautoilla liikehtien. USA ja/tai Venäjä suojelevat. Se on uskottavan tuntuinen skenario, jota todellisuus lyö jatkuvasti korville.

Viimeksi jäi nalkkiin James ”Whitey” Bulger, eräs maailman etsityimmistä rikollisista. Bulger oli Bostonin alamaailman huipulla kymmeniä vuosia, senaattoriveljensä ja FBI:n suojeluksessa. Italialaismafiaankin oli yhteydet kunnossa. Ihmekös tuo sitten, että Bulger katosi jäljettömiin kun pidätys uhkasi 1994.

Whitey Bulger pidätettiin Santa Monicassa, Californiassa, eläkeläisten suosiman kerrostalon huoneistosta. Vuokra $1,145 kuussa. Hänellä sentään oli koti, eikä maakuoppaa kuten Saddam Husseinilla.

Serbijohtaja Radovan Karadžić piileskeli vuodesta 1996. Hänellä oli paljon kannattajia, ja tiedettiin kertoa ettei NATO oikeasti yritäkään löytää häntä. Esquire-lehden toimittajat kertoivat Karadžićinmetsästysretkestään, artikkelista tehtiin 2007 elokuva The Hunting Party. Siinä toimittajille käy ilmeiseksi että rikollinen piileksii vuoristossa henkivartija-armeijansa kanssa NATO:n suojeluksessa.

Mutta voi, 2008 Radovan Karadžić löytyikin Belgradista jossa hän eleli eetteripyörre-tyylisen parran kasvattaneena holistisena parantajana. Aikoinaan oli laajalti epäilty että myös Osama Bin Ladenin etsintä on pelkkää hämäystä. Kunnes hänet sitten löydettiin ja ammuttiin. Osamallahan taisi sentään olla kunnon lukaali, mutta henkivartija-armeija ei ollut järin vakuuttava.

Johtopäätöksiä piileskelevistä suurrikollisista:

  • He eivät todennäköisesti elä leveästi. On järkevämpää pitää matalaa profiilia ja jemmata varallisuus, lisää ei ehkä ole tulossa.
  • Heillä ei välttämättä ole voimakkaita tukijoita, jotka kätkisivät heidät sotilastukikohtiensa maanalaisille tasoille. Syy on helppo arvata: kun menettää valtansa, menettää myös tukijansa.
  • Jos NATO ja Yhdysvaltain hallitus väittävät etsivänsä jotakuta, he näemmä tosiaan tekevät niin. Päinvastaisesta ei ole mitään näyttöä, pelkkiä arvailuja ja elokuvia.

Tästä tulikin mieleeni: elokuvista olemme myös oppineet, miten käy mahtimiesten kiristystä yrittäville salakuvaajille ja muille nilkeille. Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa tiettävästi kuuluu koko maailmaa salaa pyörittävään mahtieliittiin, kuinka siis kaikenlaiset paparazzit kyykyttävät häntä miten tahtovat?