Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Suurrikolliset pakoilevat huonosti

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 28.6.2011 11:00

Minulla on ollut jokseenkin selvä kuva siitä, miten lakia pakenevat suuret sota- ja muut rikolliset elävät. Valtavissa moderneissa huviloissa aseistettujen vartijoiden ympäröimänä, panssaroiduilla mustilla saksalaisautoilla liikehtien. USA ja/tai Venäjä suojelevat. Se on uskottavan tuntuinen skenario, jota todellisuus lyö jatkuvasti korville.

Viimeksi jäi nalkkiin James ”Whitey” Bulger, eräs maailman etsityimmistä rikollisista. Bulger oli Bostonin alamaailman huipulla kymmeniä vuosia, senaattoriveljensä ja FBI:n suojeluksessa. Italialaismafiaankin oli yhteydet kunnossa. Ihmekös tuo sitten, että Bulger katosi jäljettömiin kun pidätys uhkasi 1994.

Whitey Bulger pidätettiin Santa Monicassa, Californiassa, eläkeläisten suosiman kerrostalon huoneistosta. Vuokra $1,145 kuussa. Hänellä sentään oli koti, eikä maakuoppaa kuten Saddam Husseinilla.

Serbijohtaja Radovan Karadžić piileskeli vuodesta 1996. Hänellä oli paljon kannattajia, ja tiedettiin kertoa ettei NATO oikeasti yritäkään löytää häntä. Esquire-lehden toimittajat kertoivat Karadžićinmetsästysretkestään, artikkelista tehtiin 2007 elokuva The Hunting Party. Siinä toimittajille käy ilmeiseksi että rikollinen piileksii vuoristossa henkivartija-armeijansa kanssa NATO:n suojeluksessa.

Mutta voi, 2008 Radovan Karadžić löytyikin Belgradista jossa hän eleli eetteripyörre-tyylisen parran kasvattaneena holistisena parantajana. Aikoinaan oli laajalti epäilty että myös Osama Bin Ladenin etsintä on pelkkää hämäystä. Kunnes hänet sitten löydettiin ja ammuttiin. Osamallahan taisi sentään olla kunnon lukaali, mutta henkivartija-armeija ei ollut järin vakuuttava.

Johtopäätöksiä piileskelevistä suurrikollisista:

  • He eivät todennäköisesti elä leveästi. On järkevämpää pitää matalaa profiilia ja jemmata varallisuus, lisää ei ehkä ole tulossa.
  • Heillä ei välttämättä ole voimakkaita tukijoita, jotka kätkisivät heidät sotilastukikohtiensa maanalaisille tasoille. Syy on helppo arvata: kun menettää valtansa, menettää myös tukijansa.
  • Jos NATO ja Yhdysvaltain hallitus väittävät etsivänsä jotakuta, he näemmä tosiaan tekevät niin. Päinvastaisesta ei ole mitään näyttöä, pelkkiä arvailuja ja elokuvia.

Tästä tulikin mieleeni: elokuvista olemme myös oppineet, miten käy mahtimiesten kiristystä yrittäville salakuvaajille ja muille nilkeille. Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa tiettävästi kuuluu koko maailmaa salaa pyörittävään mahtieliittiin, kuinka siis kaikenlaiset paparazzit kyykyttävät häntä miten tahtovat?

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Fingerporin ihailijana rohkenen olla silti toista mielta.
GWB, Pol Pot, Stalin, Idi Amin Dada, Mao…
Nuo rikolliset, ihmiskunnan hirviot, jotkut viela elossa olevia, elivatko he tai elavatko kurjuudessa?
Hitlerin kavi heikommin. Stalinillakin taisi olla kuset ja paskat housussa kun kuoli (myrkkyyn kenties? Berija oli aika poika!).
Saddam Hussein elelee jossakin.
Ei kai kukaan usko etta Irakin mahtava johtaja olisi piileskellyt jossain betonilaattojen alla?
Ei siella ketaan hirtetty. Saddamilla oli 8 nakoisnayttelijaa, kerran ilmeni etta Saddam oli samaan aikaa kahdella eri paikkakunnalla…
Kuului GWB:n sanelemaan sopimukseen. Ei tuhota Bagdadia, saat elaa.
Missa olivat kansalliskaartilaiset jotka olivat vannoneet suojelevansa esimiestaan viime veritippaan saakka?
Bagdad vallattiin viikossa.
Lieneeko Saddam pelaamassa golfia Georgen kanssa?

Eli hyvin menee poijilla.
Kuuban El Comandante, aika patu, elelee kunnioitettuna vanhuksena rauinioilla mihin on maansa saattanut.

Pertti! Se juhannussima oli taas sita itseaan. Kuuluvat samaan sarjaan kuin suvisaariston munat ja Perasuon tuoretuotteet.
Fingerpori on kaikkien aikojen parasta Suomessa.

GWB, Pol Pot, Stalin, Idi Amin Dada, Mao…

No pointti on tietenkin siinä, että näitä hallitsijoita ei koskaan tuomittu ulkopuolisen osapuolen toimesta suurrikollisiksi, vaan he saivat jatkaa elämistään kaikessa rauhassa

Oso Blanco.
Voisiko Castroa tarkastella sellaisesta näkökulmasta, että hän elelee kunnioitettuna vanhuksena raunioilla, mihin USA on hänen maansa saattanut vuodesta 1962 jatkuvalla kauppasaarrolla?
Huomionarvoista on sekin, että El Comendanten alaisuudessa on raunioille rakennettu latinalaisen Amerikan paras terveydenhuolto, ja kattavin koulutusjärjestelmä.

Koko maailmanlaajuinen oikeus on harhaa, koska voittajat tuomitsevat ja kirjoittavat historian. Asioilla on myös toinen puoli. Minkä takia esimerkiksi Amerikan alkuperäiskansojen tuhoamisesta ei puhuta yleisesti kansanmurhana ja onko oikeutettua jahdata rikollisia tekemällä itse samallaisia rikoksia? Esim. Dresdenin, Hiroshiman ja Nagasakin pommituksia ei pidetty rikoksina ihmiskuntaa vastaan. Ja kuinka monta siiviliä on kuollut 911 iskun jäkeiseessä sodissa? . Eivätkä Amerikkalaisett ole edes myöntäneet olleensa sodassa Vietnamissa yms. ja kuinka monta Yhdysvaltalaista presidentti on tuomittu sotarikollisena, ei yhtään

Suomellakin oli keskitysleirejä, joissa kuoli tuhansia siivilejä, mutta Mannerheimia pidetään silti sankarina. Rikollisen ja sankarin määritelmä usein riippuu vain näkökulmasta.

Näitä luetaan juuri nyt