Suomen Antifa, lähinnä muistoissamme

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Kirjoitin eilen sekä äärioikeistolaisten että -vasemmistolaisten ryhmien väkivaltaisen yhteenoton kaipuusta. Linkkasin Suomen Antifan idioottimaisen näköiselle sivustolle ja kirjoitin: ”tämä ei ole se pasifistinen Antifa, jolle sain maalata bannerin 20 vuotta sitten”. Ja eipä tosiaan taida ollakaan.

1992-3 tunsin muutamia Antifan toiminnassa olleita ja vierailin heidän tapahtumassaan ainakin kerran. Nämä tuttavani eivät olleet vasemmistoanarkisteja, saati sitten pesismailojen heiluttajia. Myöhemmin kuulin sieltä sun täältä, että Antifa on lakkautettu vuosituhannen vaihteessa.

Jos tänään googlaa Suomen Antifan, huomaa että se elää lähinnä äärivasemmistoa kritisoivien kirjoittajien puheissa. Ei vain Hommaforumilla, vaan myös liberalistien Vapaasana.net kirjoitti 2009 kuinka ”Anarkistit, AFA ja ANTIFA – äärivasemmisto yrittää hallita pelolla ja väkivallalla”. 2010 Vapaasana muistaa mainita otsikolla ’Antifasismi’ – kommunismin puolustamista ja katutappelua”, että Suomen Antifa on lakkautettu mm. ”liiallisen maltillisuuden” vuoksi. Maltilliselta se minustakin vaikutti.

Antifa esiintyi muinoin varsin näkyvästi eri mielenosoituksissa, hienosti maalatun bannerinsa alla. Nyt ei näy muuta eloa kuin tuo aiemmin mainittu sivu. Olen eilisen blogitukseni jälkeen kuullut, että kyseessä on ilmeisesti yhden henkilön ylläpitämä viritys, hyvin mahdollisesti feikki. Uskon muuta, kun näen mitään konkreettisempaa toimintaa Antifan nimellä.

Entä sitten Suomen AFA? No, siitä ei meinaa tänä päivänä näkyä edes feikkisivustoa. Suomessa on ehdottomasti väkivaltaa ihannoivaa äärivasemmistoa, mielenosoituksiin osallistuvat huppupäät eivät ole väärennöksiä. Mutta onko heitä kourallista enempää, kykenevätkö he muuhun kuin kiljun juontiin ja huuteluun, onko heillä mitään sananvaltaa poliittisessa vasemmistossa?

Moni on nyt valmis vastaamaan ”todellakin ja ehdottomasti”. Itse kaipaisin edes jotain tutkittua tietoa. Nykyisin ollaan kovin kärkkäitä niputtamaan kaikki antifasistit (joihin luen mm. itseni) väkivaltaiseksi ”äärivasemmistoksi” ilman sen kummempaa perustetta. Heitellään organisaatioiden nimiä kuten Antifa ja AFA muistamatta mainita, että sellaisia ei tällä hetkellä maassamme taida edes toimia.

Suomen Antifan nimissä tehty sivusto näyttää typerältä mm. siksi, että siinä vedetään surutta yhtäläisyysmerkit Perussuomalaisen puolueen ja äärioikeiston välille. Perussuomalaisethan ei ole jatkumoa Siitoinin ja Kuisman porukoille, vaan Vennamoiden SMP:lle, joka sekin oli loppuvuosinaan maahanmuuttokriittinen.

Samalla lailla typerää on antifasismin leimaaminen äärivasemmistolaisuudeksi, ja sitä tehdään jatkuvasti, ihan oikeilla nettisivuilla jotka eivät ole vain jonkun yhden ihmisen pelleilyä.