Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Suomen Antifa, lähinnä muistoissamme

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 13.3.2013 08:05

Kirjoitin eilen sekä äärioikeistolaisten että -vasemmistolaisten ryhmien väkivaltaisen yhteenoton kaipuusta. Linkkasin Suomen Antifan idioottimaisen näköiselle sivustolle ja kirjoitin: ”tämä ei ole se pasifistinen Antifa, jolle sain maalata bannerin 20 vuotta sitten”. Ja eipä tosiaan taida ollakaan.

1992-3 tunsin muutamia Antifan toiminnassa olleita ja vierailin heidän tapahtumassaan ainakin kerran. Nämä tuttavani eivät olleet vasemmistoanarkisteja, saati sitten pesismailojen heiluttajia. Myöhemmin kuulin sieltä sun täältä, että Antifa on lakkautettu vuosituhannen vaihteessa.

Jos tänään googlaa Suomen Antifan, huomaa että se elää lähinnä äärivasemmistoa kritisoivien kirjoittajien puheissa. Ei vain Hommaforumilla, vaan myös liberalistien Vapaasana.net kirjoitti 2009 kuinka ”Anarkistit, AFA ja ANTIFA – äärivasemmisto yrittää hallita pelolla ja väkivallalla”. 2010 Vapaasana muistaa mainita otsikolla ’Antifasismi’ – kommunismin puolustamista ja katutappelua”, että Suomen Antifa on lakkautettu mm. ”liiallisen maltillisuuden” vuoksi. Maltilliselta se minustakin vaikutti.

Antifa esiintyi muinoin varsin näkyvästi eri mielenosoituksissa, hienosti maalatun bannerinsa alla. Nyt ei näy muuta eloa kuin tuo aiemmin mainittu sivu. Olen eilisen blogitukseni jälkeen kuullut, että kyseessä on ilmeisesti yhden henkilön ylläpitämä viritys, hyvin mahdollisesti feikki. Uskon muuta, kun näen mitään konkreettisempaa toimintaa Antifan nimellä.

Entä sitten Suomen AFA? No, siitä ei meinaa tänä päivänä näkyä edes feikkisivustoa. Suomessa on ehdottomasti väkivaltaa ihannoivaa äärivasemmistoa, mielenosoituksiin osallistuvat huppupäät eivät ole väärennöksiä. Mutta onko heitä kourallista enempää, kykenevätkö he muuhun kuin kiljun juontiin ja huuteluun, onko heillä mitään sananvaltaa poliittisessa vasemmistossa?

Moni on nyt valmis vastaamaan ”todellakin ja ehdottomasti”. Itse kaipaisin edes jotain tutkittua tietoa. Nykyisin ollaan kovin kärkkäitä niputtamaan kaikki antifasistit (joihin luen mm. itseni) väkivaltaiseksi ”äärivasemmistoksi” ilman sen kummempaa perustetta. Heitellään organisaatioiden nimiä kuten Antifa ja AFA muistamatta mainita, että sellaisia ei tällä hetkellä maassamme taida edes toimia.

Suomen Antifan nimissä tehty sivusto näyttää typerältä mm. siksi, että siinä vedetään surutta yhtäläisyysmerkit Perussuomalaisen puolueen ja äärioikeiston välille. Perussuomalaisethan ei ole jatkumoa Siitoinin ja Kuisman porukoille, vaan Vennamoiden SMP:lle, joka sekin oli loppuvuosinaan maahanmuuttokriittinen.

Samalla lailla typerää on antifasismin leimaaminen äärivasemmistolaisuudeksi, ja sitä tehdään jatkuvasti, ihan oikeilla nettisivuilla jotka eivät ole vain jonkun yhden ihmisen pelleilyä.

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Ihmettelen, miten Jarla voi olla näin pihalla asioista.
Mitä tulee ”Suomen Antifa” – sivustoon, niin se huutaa feikkiä jo pitkälle, eikä tarvitse mennä virheisiin perussuomalaisuuden lähteistä – näin arkaan aiheeseen tuskin kukaan lähtisi kyselemään suoraan ihmisten sähköpostiosoitteita. Antiautoritääreillä homma ei ole sentralisoitua sillä tavalla.

Jarla ei tunnu nyt ymmärtävän, mikä merkitys on huppupäillä, ei edes sen jälkeen, kun Jyväskylässä paljastui henkilörekisteri keskeisistä antifasisteista (poislukien minä) KUVIEN kanssa. Niitä kuvia oli poimittu joko netistä tai kuvaamalla anarkisteja kaduilla ja muissa tilanteissa. Jos siis ET halua päätyä patrioottien rekisteriin ainakaan kuvallasi, et tarjoile naamaasi kuvattavaksi mielenosoituksissa.

Toinen on sitten, että myös kytät, vartijat, lähetystöt sun muut tykkäävät ottaa kuvia todisteiksi tai mukasellaiseksi jostain sabotaasista. Oman turvallisuuden kannalta on suositeltavaa se, että kun on tilanteessa, jossa joku tekee sabotaasia, esim. rikkoo paikkoja, on naamioitunut. Minä tosin en suosittele, että lähdetään rikkomaan paikkoja mielenosoituksissa, koska maailmalla ne sellaiset ovat usein paljastuneet false-flag operaatioiksi eli mellakoiden provokaattoreina on toiminut kyttiä ja natseja.

Naamioituminen ei ole sitä varten, että vedetään ihmisiä dunkkuun. Väkivallan käyttö ei ole anarkismia. Kaukomailla jokin ”Bash back” on käyttänyt väkivaltaa puolustaakseen itseään. Turpakeikoissa on kuitenkin se puoli, että syytetylle pitää antaa tilaisuus puolustaa asiaansa.

Minusta tuntuu, ettet sinä Jarla tajua, minkä kaliiberin asioista sinä puhut. Äärioikeistolaiset ovat erittäin vaarallisia. Nyt lähes kaikki kohtaamiset patrioottien kanssa ovat alkaneet näiden väkivaltaisella hyökkäyksellä. Kirjoita seuraava blogisi vaikka siitä, minkä tason pasifisti sinä olet. Lue vaikka kirja ”How Nonviolence Protects the State”. Kysy samalla vaikka Antifasta, mutta mieluiten joltain vanhalta, ei nuoret muista sellaisia asioita.

Eilen tapahtui se merkillisyys, että ensimmäistä kertaa miesmuistiin oli aiheesta julkaistu järkevääkin tekstiä. Professori Pertti Haapala valitteli tv-uutisissa ja Ylen verkkosivuilla, että ääripäät ovat julkisuudessa vallitsevina. Suurta harmaata vyöhykettä ei noteerata.

Itse lisäisin, että tällainen tilanne on eduksi täsmälleen kahdelle taholle: molemmille ääripäille. Jos kyse olisi vain heidän keskinäisestä nokittelustaan, niin sillä ei olisi väliä. Nyt on vain on käynyt niin, että se on alkanut vaikuttaa kaikkiin muihinkin kysymyksiin. Näkyvällä toiminnalla, joka esittää olevansa jatkuvaa, ikuista taistelua, vahvistetaan kannattajia uskossa ja yritetään hankkia uusia. Sodan ensimmäinen kaatunut on ollut sananvapaus.

Jarla kysyy, onko antifanteilla mitään sananvaltaa poliittisessa vasemmistossa. Näkyvin AFA:n lipun kanssa kaduilla marssinut julkisuuden henkilö on Dan Koivulaakso. Onko Dan Koivulaaksolla sananvaltaa poliittisessa vasemmistossa?

Dan Koivulaakso sinisessä verkkatakissaan, yhteisessä rintamassa anarkomarkojen kanssa:
http://imgur.com/a/DmtPN

Kyllähän antifasistiset toimijat ovat yrittäneet saada lähiaikoina meteliä aikaiseksi, lähinnä vastustamalla kaikkea. Kansallismielisten ryhmien satunnainen häiriköinti väkivallalla tai ilman tuntuu olevan kyseisten tahojen harrastuksia, esimerkkejä:
http://www.patriootti.com/paras-lauantai-ikina/
http://www.patriootti.com/nujakka-suomalaisvastaisella-marssilla/
http://www.patriootti.com/suomalaisvastainen-marssi-jyvaskylassa/

Hauska on myös kyseisen porukan tapa vastustaa yhteiskuntaa, mutta heti kun tulee selkään, ollaan poliisin luona itkemässä.

Mutta tuskinpa kyseisten kavereiden toiminta pitkään jatkuu. Pelkälle vihalle, vastustamiselle ja riehumiselle rakentuva aate tuskin suurta yleisöä jaksaa miellyttää. Hieman on erilaista touhu, kuin Jarlan mainitseman pasifistisen antifan aikaan.

Näitä luetaan juuri nyt