Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Sotaveteraanien kunnioittamisesta ja loukkaamisesta

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 9.12.2011 18:18

Itse asiassa kunnioitan 1939-1945 sotiemme veteraaneja. Mukaan on varmasti mahtunut väkeä laidasta laitaan, mutta kaikenkaikkiaan he onnistuneesti suojelivat demokratiaa diktatuurilta. Kestivät oloja, joista sain kalpean aavistuksen asepalvelukseni aikana: on aika hajottavaa ryömiskellä viikonkin verran lumihangessa rautapotta päässä. On vaikea tajuta, kuinka kaikki eivät muuttuneet hyytelöksi tilanteessa, jossa vielä valtava organisoitu porukka yritti tappaa ja väkeä kaatui ympäriltä.

En sanoisi että ”me” puolustimme Suomea menestyksekkäästi. Kyllä siellä oli ihan eri tyypit, ja tämän hetken ”me” emme välttämättä pärjäisi yhtä legendaarisesti.

Monet meistä joka tapauksessa ottavat veteraanien asian vakavasti. Heidän puolestaanhan jälleen loukkaannuttiin Linnan juhlien alla, keskustelua herättivät parketilla tanssivat homoparit. Joitakuita näemmä kovasti suivaannuttaa kirjailija Sami Hilvo, joka on kertonut isoisänsä homosuhteesta sodan aikana. Minusta kyllä mies, joka hyväksyy sotaveteraanin poikkeavuuksineen päivineen, nimenomaan osoittaa suurta kunnioitusta.

Näissäkin asioissa kuulisin mieluummin, mitä potentiaalisesti loukatut itse ajattelevat, sen sijaan että heidän puolestaan tuhistaan.

Suojeluskuntajärjestö oli hyvinkin tärkeä osa Suomen maanpuolustusta ennen sotia ja niiden aikana. Suojeluskunnat ylläpitivät reserviläisten koulutusta, ja aika sananmukaisesti toimivat sodanajan armeijan runkona.

Suojeluskuntajärjestö pyrki suojelemaan valtiota ulkoisilta ja, huomatkaa, sisäisiltä uhilta. Toivoisin että edes joku niistä, jotka näkyvästi vaalivat sotaveteraanien kunniaa, jotenkin reagoisi siihen että sivusto jossa väki suunnittelee ”ironisesti” terroritekoja, on ottanut nimekseen Suojeluskunta.com.

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Tätä keskustelua seuranneena tuli mieleen, että onkohan jossakin ryhmässä käynyt pieni ajatuksellinen kömmähdys.

Kuvitteleeko joku, että sota-aikana ”homot” sai jäädä kotiin, kun ”miehet” meni puolustamaan rajoja?

Taisi kyllä olla niin, että siellä tarvittiin joka miestä (ja naisiakin) jotka vaan kynnelle kykeni.
Siellä on taisteltu samaa vihollista vastaan rinta rinnan niin heterot kuin homot.

Yhtä hyvin mukana olleet homot veteraanit voisi kysellä, että senkö vuoksi siellä kuoltiin ja vammauduttiin heteroitten puolesta, että vielä 70 vuoden päästä saadaan kokea pilkkaa ja syrjintää.

Kaikki kunnia maatamme puolustaneille,
suuntaukseen katsomatta,
kaikkia teitä tarvittiin

Reservin kessu, hetero

Veteraanikortilla pelaaminen ja sotaveteraanien maineella ratsastaminen milloin minkäkin agendan varjolla on halpamaisin asia minkä tiedän. Ja kaikkein pahinta se on silloin kun agenda on jonkun ihmisryhmän alistaminen ja halventaminen.

Kun kansanedustaja Pentti Oinonen on olevinaan pahastuneiden veteraanien puolella kauhistellessaan tanssivia miespareja, hän tulee niputtaneeksi kaikki sodissa taistelleet miehet ja naiset yhdeksi yhden ja saman mielipiteen massaksi. Tämä on oikeasti veteraanien halventamista. Oletetaan, että veteraaneja tulisi paapoa ja että nämä kansalaiset, jotka ovat nähneet elämässään aika paljon kaikenlaista – ei ainoastaan vuosina 1939-45, vaan jälleenrakennuksen ja hyvinvointivaltion rakentamisen aikaan – olisivat niin hauraita ja heikkoja, että jotkut tanssivat miehet olisivat pahinta mitä he ovat nähneet. Kyllä he ovat nähneet ja kokeneet paljon paljon pahempaa.

Monet suomalaiset palvovat veteraaneja. Palvonta on kuitenkin tarkoitettu jumalille, ja jumalat eivät ole ihmisiä. Veteraanit ovat. Heidän epäinhimillistämisensä ei ole hyvä asia, vaan hyvin rumaa.

”Monet meistä joka tapauksessa ottavat veteraanien asian vakavasti.”

Aika vaikea on olla ottamatta vakavasti.
Sekä äitini että isäni vanhemmat veljet kaatuivat rintamalla. Äitini veli, hengissä säilynyt sotavetaraani raivasi asutustilan uskomattomalla raivolla korpeen eikä kenelläkään ollut kanttia arvostella hänen elämäntyyliä vaikka siihen sisältyi omaperäinen näkemys metsästysoikeudesta, viinantiputtelusta jne…

Jossain mielessä juuri se, että veteraanit otetaan lyömäaseeksi omien tarkoitusperien ajamiseksi on sitä suurinta kunnioituksen puutetta.

Ja suojeluskunta.com kyllä oikeasti lokaa suojeluskuntajärjeston muistoa.

Res. vänrikki Touko Laaksosen ja muidenkin sotaveteraanien muisteloiden mukaan sota-aika oli sukupuolisesti varsin vapaamielistä aikaa. Kun kuolemanpelko ja epävarmuus oli alati läsnä, lohtua haettiin lähellä olevista, ja se myös ymmärrettiin ja hyväksyttiin.

Sodan jälkeen näistä asioista vaiettiin ja niitä hävettiin. Kenties aiheesta, olisihan se vain lisännyt vettä myllyyn ”mitäs menitte sinne” -riekkujille. Mutta olisikohan sodasta jo kulunut sen verran aikaa, että voidaan puhua asiasta avoimesti?

http://jojalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/88667-oinosen-ongelmat

Vähemmistöjen asema on Suomessa yleesä surkea. Suositut vähemmistöt liittyvät pahimmillaan entisiin miehitysvaltioihin ja niiden kieleen. Homot ovat todellisuudessa useimmiten erittäin sorrettu ja vähätelty vähemmistö. Asian todistaa hyvin, että vihattuja henkilöitä yhdistetään homouteen. Erityisen huvittavaa on esim. rintamamiesten tai Mannerheimin leimaaminen homoiksi. Samalla kuitenkin edistetään muka tasa-arvoa, suvaitsevuutta ja taiteen vapautta. Jokainen tietää kansan todelliset asenteet aiheessa. Homokulttuureja ovat käytännössä suosineet esim. luostarit, vankilat, uskonnot, armeijat , poika- ja tyttökoulut. Yleensä kaikki sellaiset suljetut yhteisöt, joissa on estetty normaali naisten ja miesten yhdessäolo ovat perustuneet homouden suosimiseen . Näissä kaikissa on kuitenkin vallankäytön keinona ollut homosuhteiden laittomuus. Homoudesta on tehty rikos, jolla leimaaminen ja uhkaaminen on antanut mm. johdolle ja pahatahtoisille noitavainon tasoisen keinon vähentää ihmisten oikeuksia ja ihmisarvoa.

Kaikenaikaa on homous antanut etuja, joita heteroilta yleensä puuttuu. Taisteluparit pärjäävät yleensä paremmin kuin sinkut. Armeijassa on ennen Halosta pyrittiin muodostamaan lujia taistelupareja. Halosen aikana asiasta on luovuttu ja pareihin on lisätty kolmas pyörä eli kolmas soturi. Ei ole tietoa, mitenkä Halosen toiminta seksuaalivähemmistöjen puolesta liittyy asiaan, vai onko kyseessä armeijoiden alasajoa eli taistelua rauhan puolesta. Homojen asemassa on armeijassa siten tapahtunut valtava huononeminen. Parisuhteessa kolmas pyörä aiheuttaa aina suuria ongelmia. Voisi ilkeästi arvioida, että todellisuudessa homokampanjointi on päämääriltään suuntautunut miesten ja poikien kaveruutta vastaan. Selvästi on näkyvissä kaveriparien väheneminen koulussa ja työelämässä. Homoksi leimaaminen pelottaa. Kaveruus ja ystävyys on ollut ja pitäisi olla tärkeä osa ihmisyyttä.

Suomessa on valitettavana tapana taajaan loukkaantua toisten puolesta.
Mä luulen, että kutakuinkin kaikki osaavat loukkaantua ihan omasta puolestaan, mutta useimmiten esillä on tapauksia joissa joku on loukkaantunut toisen puolesta.
Oinos-tapauksessakin on loukkaannuttu niin homojen, presidentin kuin sotaveteraanienkin puolesta. Kovin vähälle on jääneet maininnat siitä, että sen enempää homot, presidentti kuin sotaveteraanitkaan olisivat tosiasiallisesti loukkaantuneet tästä.

Isänmaallisesta patriootista seuraava saattaa kuulostaa pahalta, mutta minä odotan sitä aikaa kun sotaveteraaneja ei enää ole ainuttakaan jäljellä. En siksi, että minulla olisi jotain sotaveteraaneja vastaan, päinvastoin. Enkä varsinaisesti toivo, että lopuista sotaveteraaneista lähtisi henki kovinkaan pian. Haluan vain ja ainoastaan, että tämä jatkuvasti lisääntyvä asioiden ja mielipiteiden perustelu sotaveteraaneilla voisi viimeinkin päättyä. Vaikka tuskin se siihen loppuu, pelkään, jos vaikka edes pikkuhiljalleen väħenisi.

P.S. Kylläpä hyvän ”keskustelun” viheraho-keskustelupalstalta löysit. Kaikkea sitä ihminen jaksaakin kahlata läpi. Nostan hattua.

60-luvulla veteraaneja halveksittiin. Se näytti suorastaan olevan poliittisesti ”oikeaoppista”. Pahaa teki katsella ja kuunnella. Lähes ainoa joka julkisesti jaksoi heitä jatkuvasti puolustaa oli Veikko Vennamo.

Eniten kuitenkin elämöi silloinen kotistalinistinuoriso joista huomattava osa oli jopa suosittuja esiintyjiä ja esiintyvät vielä tänäkin päivänä, kiinnostuneet voivat mennä vaikkapa komediateatteri Areenaan katsomaan.

Sotasyyllisiä haetaan nykyisistäkin kauheuksista hirveästi. Libyassa karkeiden arvioiden mukaan kuoli hehtaaripommituksisa ja infraväkivallassa noin 100 000 viatonta ja viallista kansalaista. Vietnamissa Urputan parjaamien aikoihin kuoli ja haavoittui samanlaisina hetaarisodankäyteinä miljoonia. Parjatut kommunistit jäivät valtaan ja ovat luoneet energistä yhteiskuntaa ihmeen anteeksiantavasti. Pol pot Kambodzassa syyllistyit kansanmurhaan siinä kuin idiaminit Ugandassa ja monissa Afrikan valtioissa. Onko kukaan laskenut. kuinka moninkertaisesti ollaan menetetty ihmishenkiä Kaksoistornien traagisen tuhoamisen jälkeen Irakissa, Afganistanisa ja muualla maailmaa. Haavoittuneet ja rampautuneet on laskettava mukaan nykysodankäynnissä myös. Kaikki kunnia tuoreille rauhannobelisteille, joita vain esikuvina tarvitaan yhä enemmän ja enemmän.
Kiitos Suomen Martti (SDP)!!!

Vireä kommari?

Tuo nyt oli niin selvää aatteen paloa kuin olla voi. Ja vielä sanotaan ettei ihmisillä ole enää aatteita. Uskallapas vaan sanoa jotain pahaa Stalinista niin jo tulee vastalusetta tuutin täydeltä.

Melkein näen kun leuka väpättää. Vuodatus ei juurikaan liittynyt kommenttiini.

Ehkä paremminkin vireä mitalinkääntäjä. Tapahtumilla ja asioilla kun tuntuu olevan monenlaisia nurjiakin kääntöpuolia. Herra Stalin kuului eittämättä ryhmään idiaminilaiset kansanmurhaajat. Urputan nyt urputtajalle. Anna anteeksi siis urputukseni.

Vireä takinkääntäjä

Mitkähän ne meidän ”kotistalinistiemme” kääntöpuolet sitten mahtaisivat olla? ”Vireän” antama oppitunti ei juuri valaise sitä puolta. Eipä tietenkään kun tuli hypättyä asiasta toiseen. Nämä mainitut ”kääntöpuolet” ovat jo vanhoja uutisia eivätkä liity mitenkään siihen mitä yritin kertoa.

Menneinä vuosikymmeninä veteraaniemme kohtelu oli suorastaan saastaisen matalamielistä ja tahot joista kerroin kunnostautuivat siinä aivan erityisesti. Heille en koskaan anna sitä anteeksi…mutta

”Vireän” anteeksipyyntö on hyväksytty, vaikkei sitä tähän tarvittukaan.

Mitkähän ne meidän ”kotistalinistiemme” kääntöpuolet sitten mahtaisivat olla? ”Vireän” antama oppitunti ei juuri valaise sitä puolta. Eipä tietenkään kun tuli hypättyä asiasta toiseen. Nämä mainitut ”kääntöpuolet” ovat jo vanhoja uutisia eivätkä liity mitenkään siihen mitä yritin kertoa.

Menneinä vuosikymmeninä veteraaniemme kohtelu oli suorastaan saastaisen matalamielistä ja tahot joista kerroin kunnostautuivat siinä aivan erityisesti. Heille en koskaan anna sitä anteeksi…mutta

”Vireän” anteeksipyyntö on hyväksytty, vaikkei sitä tähän tarvittukaan.

Sotaveteraani-isäni ei ole koskaan kommentoinut kenenkään ihmisen seksiasioita mitenkään. Ja ylipäätään aivan selvästi monet sen sukupolven ihmiset pitävät seksiasioita täysin yksityisasioina ja niiden esilletuomista julkisesti aika tavalla epäkohteliaana ja vaivaannuttavana aiheena.

Ehkä olen osin perinyt asenteeni, sillä en itsekään ymmärrä mikä tarve jollain on tuoda omia seksiasioitaan julkisuuteen reposteltavaksi. Ei niillä mielestäni maailmaa paranneta. Kyllä maailmanparannuksen täytyy tulla ylhäältä eikä alhaalta.

Sotaveteraanit ovat jo iälläitä huru-ukkoja, joilla ei kakilla edes sokeri sula suussa ja harva on hyvässä kunnossa. Tällaisiin kolmansiin vetoaminen on häpeällistä. Pitäisi jättää papat jo rauhaan keinottelulta ja rahan kerjäämiseltä. Kuka vetää potin kotiin kun veteraanit voat loppuneet. Sitä ei saa sanoa ääneen. Sietäisi julkisuudessa hieman pohtia.

Sitten kun ”jutta suorasuu” ohittaa ysikympin iän, työnnän sokeria suuhun ja kehotan lukemaan oman kuvauksensa vanhuksista. Eikä veteraaneissa pelkkiä ukkoja ole, kyllä siellä on akkojakin. (lotat).

Kuitenkin ihmettelen mihin veteraaniyhdistykset vielä keräävät rahaa vaikka jokunen vuosi sitten raportoitiin että niillä oli valtavasti rahaa ja kiinteää omaisuutta? Onkohan se raha kulkeutunut ns. ”taskuihin”? Voisikohan eräs lautakasoilla ”kunniaa” niittänyt Ari Korvola ryhtyä välillä oikeisiin töihin?

Jutta on muuten nähnyt veteraanivanhuksilla tapahtuvan huijauksen eli hän on nimike jonka avulla yhteiskunnan rahaa menee nuorempien taskuun. Koska asia koetaan hyväksi, keinotteluun ei puututa, koska olisi sopimatonta ja syytettäisiin veteraanivihasta ja jopa kommunismista.