Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

SHOKeerautukaa

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 5.3.2013 07:48

Positiivista linkitettävää vaihteeksi. Tai siis, asia ei ole positiivinen, mutta juttu on parhaita ja kovimpia aikoihin tiiviydestään huolimatta: Himasen huippututkimus on vain jäävuoren huippu. Kirjoittajana Elina Grundström.

Viime blogituksessani toivoin yksittäisen Pekka Himas-kauhistuksen lisäksi laajempaa keskustelua ”tällaisista valtion hankkeista, yliopistojen toiminnasta ym.” Nyt näyttäisi siltä, että 700 000 euroa maksaneen kohututkimuksen lisäksi lähes miljardi valtion varoja on laitettu ”Strategisen huippuosaamisen keskittymiin” eli Shokeihin. Tulokset ovat näemmä niin laihoja, että niihin olisi saatettu päästä ilman koko projektia.

Suorien yritystukien määrä on kasvanut artikkelin mukaan kymmenen vuoden aikana yli 50 prosenttia. Kirjoittaja myös kritisoi Elinkeinoelämän Keskusliiton kaksinaamaisuutta näissä asioissa. Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla!

Helsingin Sanomat on uhannut välillä vaikuttaa EK:n äänenkannattajalta. Tämän ei tarvitse olla niin suuri ongelma: on lehtimaailmassa yleinen käytäntö, että poliittinen sitoutuminen näkyy pääkirjoitussivulla, mutta ei uutissisällössä. Joka tapauksessa, tämä mainio kirjoitus on synkkyydessäänkin raikasta vaihtelua.

Jatkuvasti parjattu ”valtamedia” kykenee halutessaan todella vakavasti otettavaan vallanpitäjien kritiikkiin, siinä missä ns. vaihtoehtomedia (poikkeuksena Voima) liian usein tyytyy suomentamaan Alex Jonesin kaltaisten hourupäiden vainoharhoja.

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Himanen ja Katainen ovat ihan tietoisesti rikkoneet lakia. Kaiken lisäksi Himanen oli työhönsä epäpätevä. Älköön näitä argumentteja kadotettako, vaikka väärinkäytöksiä paljastuisi lisääkin. Mihinkään maan tapaan on myöskään tietenkään turha vedota. Nämä kaksi puliveivaria on ensin saatettava tekosistaan edesvastuuseen. Toki pitää muutkin väärinkäytökset sitten tutkia. Mutta tässä järjestyksessä. Nyt, nyt tarkkana!

^stone free^ Mita lakia Himanen on rikkonut? Mista tiedat, etta Himanen on epapateva?

Stone free:lle:

Viimeinen huudahduksesi, toki koko puheenvuorosi paljastaa suhtautumisesi tähän asiaan. Et pidä tärkeänä asioiden tutkimista ensin, vaan olisi päästävä kiireesti hutkimaan nyt, kun näyttäisi olevan tilaisuus. Tyypillistä politiikassa jos muuallakin.

Perustan väitteeni niihin tietoihin, mitä julkisuudessa on ollut. Kaiken terveen järjen ja yleisen oikeustajun mukaan kyseessä on suomeksi sanottuna ihan ilmiselvä kusetus – mikä ei Suomessa tietenkään tarkoita, että siitä välttämättä ketään (poliitikkoa tai ”huippututkijaa” ainakaan) rangaistaisi. Mutta katsotaan nyt.

Veikkaan, että Jonkka painelee koko asian villaisella. Mutta veikkaan myös, ettei Katainen ihan vähään aikaan tämän jälkeen muiden selän takana Himaselta näitä huippututkimuksia enää lisää kehtaa tilata. Joten säästyy siinä mahdollisesti muutama miljoona valtion rahoja. Eli oli tuosta Long Play jutusta jotain hyötyäkin.

Stone freelle:
He kuurnivat hyttysen, mutta nielevät kamelin. On hyvinkin aiheellista katsoa, mihin valtio veronmaksajien rahat käyttää. Tässä Himasen tapauksessa on kyseenalaisia piirteitä, mutta kokonaisuutena asia on nakkikioskin luokkaa. Tekesin rahankäyttö, sen tehokkuus ja vaikuttavuus on jo aivan toisen kertaluokan asia. Terveydenhuollon tietojärjestelmähankkeet ovat samoin aivan toisen suurusluokan asia. Niissä olisi aivan aiheellisesti sarkaa tutkivalle journalismille, mutta se myös vaatisi asiantuntemusta ja perehtymistä. Pinnallisella huiskimisella on aikaan saatavissa vain vahinkoa. Liikenneministeriön satelliittipaikannukseen perustuva liikenteenvalvontahanke on hyvä esimerkki tapauksesta, jossa miljardihankkeesta tekevät hissun kissun selvitystä tekevät ne, jotka tuloksesta tulisivat hyötymään. Tässä Himas kohussa on paneuduttu pieneen ja helppoon asiaan isojen ja vaativien kustannuksella. Jotenkin herää epäilys, että siinä saattaa olla kyse enemmän Long Playn markkinoinnista, kun itse asiasta.

Enää ei tässä Himasgatessa väärinkäytöksiä kiistetä, vaan on siirrytty seuraavaan vaiheeseen, vähättelyyn ja selittelyyn. Asia ei kuitenkaan venkoilemalla muuksi muutu. 700 000 euroa on suomalaisten rahaa hassattu. Jos oikeuskansleri haluaisi lyödä sellaiset lakipykälät tiskiin, joilla Himasen ura päättyy, ja Kataisen myös, hän voisi sen tehdä, mutta kuten me kaikki tiedämme, sitä hän ei tee, munaa ei löydy, joten sama peli jatkuu, mutta ei välttämättä kuitenkaan näiden kaverusten kyseessä ollen ihan heti ehkä kuitenkaan, ja se on koko jupakan ainoa lohtu.

Kokoomuksen puoluetoimistossa tietysti harmitellaan, kun seuraavat kampanjasloganit pitää tästedes ostaa – ja tällä kertaa ehkä myös jopa maksaa – muualta. Kuten olemme saaneet lukea, Himasen sinänsä aika kornit kukoistusteesithän kierrätettiin viimeksi vielä kaiken kukkuraksi miltei sanasta sanaan Kokoomuksen vaalimainoksissa. Säälittävää ja häpeällistä.

Yleisluontoinen päivittely ei johda mihinkään todellisiin muutoksiin. Vihreillä on toki nyt kova into puhdistaa Kataisen ja hallituksen mainetta. ”Kaikkihan tätä tekevät” ja ”tämä on maan tapa”. Tietysti asia on näin, se on jokaiselle täysipäiselle ihmiselle ilmiselvää. Jostakin on kuitenkin korruption juuriminen aloitettava, eikä säntäiltävä sinne tänne mihinkään keskittymättä.

”Maan tapa” muuttuu kuitenkin vain siten, että korruptiosta tulee rangaistavaa myös käytännössä eikä pelkästään teoriassa. Keskinäisiä diilejään veivaavilla ”hyvillä veljillä” tulee olla aito pelko siitä, että kiinni jääminen todellakin voi johtaa vankeustuomioon.

Positiivinen asia ja blogimerkintä. Valitettavasti sitä seuraavassa kommentoinnissa ei ole mitään positiivista.

Aiheena oli siis se, että parhaillaan Himas-kohu hukuttaa alleen huomattavasti törkeämpiä ja moraalittomampia väärinkäytöksiä, joita kokoomuksen vetämä hallitus joko siunaa tai aktiivisesti edesauttaa. Mutta mitä tekee nimimerkki stone free heti ensimmäisessä kommentissa: jatkaa samaa viikon vanhaa jauhamista Himasesta ja sivuttaa täysin kaiken mitä Jarlan tekstissään kirjoittaa. Ja muut kommentoijat vedettiin pässeinä narussa mukaan himasgaten hämättäviksi. Ja niin herrat saavat jatkaa rahakylpyään veronmaksajien pennosilla.

stone free on todennäköisesti EK:n edustaja – ellei peräti uusi pomo itse – joka pyrki nopealla hämäyksellään kääntämään kriittisten kansalaisten huomion pois Hesarin paljastuksesta. Ja ilmeisesti onnistui siinä varsin hyvin.

Turha kehitellä sen suurempia salaliittoteorioita. Katainen ja Himanen jäivät yksinkertaisesti kiinni housut kintuissa, kiitos Johanna Vehkoon ja Anu Silferbergin ammattitaitoisen tutkivan journalismin. Tämmöinen on maailma joskus, parhaimmillaan: totuus kaivetaan esiin kaikista selittely- ja peittely-yrityksistä huolimatta. Long Play -julkaisulle, vielä kerran, kiitokset ja onnittelut!

Jos esimerkiksi kiinnitämme huomion nyt julkisuudessa nähtyyn Himasen tutkimuksen rahoitussuunnitelmaan, näkyy selvästi, että se on niin vinoutunut ja ylimalkainen, että ei voi välttyä ajatukselta, että koko tutkijatiimi on pelkkä tekosyy, jolla Himanen saa kierrätettyä periaatteessa kaiken fyrkan (= 700 000 euroa) itselleen. Olisi kiva tietää, onko hän ylipäätään maksanut noille muille tahoille muusta kuin vaikenemisesta…

Ja taas jatkat Himasen ja Kataisen perässä kuolaamista, vaikka tämä blogimerkintä ei kertonut siitä vaan kokonaan toisesta huomattavasti pelottavammasta aiheesta. Miksi et ole halukas kommentoimaan sitä?

Jos et ole EK:lainen vaan kriittinen kansalainen, niin luitko tuota Jarlan linkittämää kolumnia ollenkaan? Suosittelen. Siitä nousee nimittäin pala kurkkuun ja sitten oksennus. Eipä tunnu Himasen kaltaiset pikkuhuijarit enää yhtään miltään sen rinnalla.

Pointti on tämä: nyt on turha yrittää vesittää Himasen ja Kataisen kuprua vetoamalla muihin jopa mahdollisesti isompiin ohareihin. Mennään tapaus kerrallaan. Kyllä pääministerin virka-aseman väärinkäyttö rahan jakamistarkoituksissa kaverilleen ohi virallisten kilpailusäädösten on sen luokan huijaus, että laulu seis ja leivättömän pöydän ääreen ja heti, sanon minä!

Ymmärrän kyllä pointtisi, mutta en ymmärrä miksi kuumotat tällä Himas-aiheella juuri tämän blogitekstin alla, etkä siellä missä Himasta käsitellään. Vai onko asia sinulle niin tärkeä, että haluat huutaa siitä kaikissa mahdollisissa blogeissa ja forumeissa vaikkei asia sinne kuuluisikaan?

Joten miksi emme käsittelisi tässä blogissa sitä aihetta mistä siinä nimenomaisesti kirjoitetaan. Se ei vesitä muita asioita, mutta yhtä aihetta jankaamalla ja tunkemalla joka paikkaan voi helposti käydä niin, että kaikki kyllästyvät siihen. Se tuskin on tarkoituksesi.

Tarkoitukseni on vain yksi: sekä Himanen että Katainen vastuuseen.

Ja taas pääsee maallikkorahvas manailemaan, että rahaa syydetään kankkulan kaivoon. Mistä tiedätte, että syydetyn rahan joukosta ei olisi kasvamassa uusi helmi, jonka vaikutus näkyy vasta sanotaan 5 vuoden päästä?

T&K-toimintaan kuuluu aina epäonnistumisen mahdollisuus, mutta siitäkin opitaan, ettei kannata sitä polkua kauemmas taivaltaa. Tai sitten keksitään, mitä vaihtoehtoisia tapoja voidaan kokeilla. Haittaa ei varmasti ole siitäkään, että tutkimuslaitokset, yliopistot ja yritykset löytävät lisää yhteisiä säveliä.

Koska isot yritykset saavat sanella toiminnan sisällön, niin eihän näiden tarvitse tuntea mitään ”yhteiskuntavastuuta” saada mukaan esimerkiksi tieteellisesti kansainvälisen korkeaa toimintaa. Saatikka pk-yrityksiä, joille maksettavat ”kynnysrahat” ovat suhteellisesti kovin korkeat eikä mielellään luovutettaisi omasta kapeasta osaamisesta liikaa yhteiseen pöytään. Pk-yrityksillä ei valitettavasti ole useinkaan malttia odottaa tutkimuksen tulosten kaupallistettavuutta vuosikausia.

Ongelma taitaa olla se, että SHOKeja perustettaessa on luvattu kymmenen hyvää ja yhdeksän kaunista, että saadaan valtiovalta vakuuttumaan. Mutta tämähän on ollut varsin tavallista esim. TEKES-hankkeissa, joissa luvatuista uudesta liiketoiminnasta ja työpaikoista on toteutunut alle parikymmentä prosenttia.

@Jaarla kirjoittaa: lähes miljardi valtion varoja on laitettu Strategisen huippuosaamisen keskittymiin eli Shokeihin. Tulokset ovat näemmä niin laihoja, että niihin olisi saatettu päästy ilman koko projektia.###
Ei mitään uutta auringon alla, kun lukaisee kirjaa metsäntutkimuslaitoksen professori V.T,Aaltonen ”Maa, josta elämme” 1947, joka päättyy seuraavaan toteamukseen:

”Yhtenä eikä suinkaan vähimpänä syynä siihen, että maaopillisen tutkimuksen alalla on niin paljon kiistanalaisia kysymyksiä ja selvittämättömiä ongelmia, on se tosiasia, että tällä alalla on ollut ja on edelleenkin niin vähän mahdollisuuksia ns peustutkimukseen. Niin kauan kuin maantutkijan päätehtävänä on maan lannoitustarpeen määrääminen, maaoppi on samalla tasolla kuin kemia silloin, kun kemistin päätehtävänä oli kullan valmistus tai kasvioppi silloin, kun kasvien tutkijaa kiinnostivat vain lääkekasvit tai kuin geologia silloin, kun geologin päätehtävänä oli hyödyllisten mineraalien etsiminen. Kaikki tieteet ovat päässeet kukoistukseensa ja tulleet myöskin käytänöllisesti antoisimmiksi vasta sitten, kun niissä on alettu pitää vapaata tutkimusta ja välittömästi käytäntöön sovellettua tutkimusta samanarvoisina eli samalla tavalla yhteiskunnan kannatusta ansaitsevina.”

Hieno juttu Elina Grundströmiltä. Hämmentävän vähän sitä on kommentoitu, hyvä että Jarla sentään osoittaa siviilirohkeutta. EK on ilmeisesti liian pyhä.