Sanoistaan ja munistaan huolestuneille

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Tohtori Antti Vihinen kommentoi Uuden Suomen sivuilla Mauri Pekkarisen sanankäytöstä noussutta keskustelua. Pekkarinenhan taisi mainita julkisessa tilanteessa naiskollegan ”ryntäät”. Mielestäni Antti Vihinen toisaalta kärjistää nykytilannetta vähän liikaa, toisaalta olen hänen kanssaan samaa mieltä.

Antti Vihinen otsikoi ”Antakaa meille takaisin meidän sanat ja munat!”. En usko että tässä kenenkään munat ovat vaarassa, se on kärjistyksenäkin liioiteltu. Eri tilanteissa on sopivaa puhua eri tavoilla, ei sen hyväksyminen ketään kastroi.

Vihinen myös väittää, ettei nykyään saisi puhua ”miehistä” ja ”naisista”. Jos tämän tulkitsee kirjaimellisesti, väite on niin järjetön että hän tuskin tarkoittaa sitä. Todennäköisemmin Vihinen viittaa siihen, että jotkut naiset haluavat mieluummin tulla tituleeratuiksi muusikkoina, sarjakuvantekijöinä, tieteentekijöinä, ym. ilman jatkuvaa ”nais”-etuliitettä. En näe siinä mitään ongelmaa. Yleensä etunimestä ja naamasta huomaa kummasta on kyse, jos sillä nyt niin hirveä merkitys on.

Vielä yksi kritiikki Vihiselle, hän sanoo kaipaavansa aikoja jolloin ”mies saattoi työmaalle saapuessaan sanoa naiskollegalleen, että ’onpas sinulla hieno kolttu tänään, ja tuo kampauskin pukee sinua tosi upeasti'”.

Jos noin ei tosiaan saa sanoa jossain duunissa tänä päivänä, väitän että se on aika harvinainen ja sairas paikka.

Mutta, on Antti Vihisellä terve pointtinsa. On nimittäin aika päätöntä kytätä yksittäisiä sanoja ja fraaseja. Huomatkaa ettei Pekkarisen puheiden kohde, Kuntaliiton toiminnanjohtaja Kristiina Wikberg, pitänyt omien sanojensa mukaan tilannetta loukkaavana.

Jos hän näin sanoo, se on syytä uskoa. Vai pitääkö joku Wikbergiä niin onnettomana tyttönä ettei hän pysty kertomaan mitä oikeasti ajattelee? Siinäpä vasta alistava suhtautuminen.

Olisi kätevää, jos voitaisiin tehdä lista seksuaalisista häirintäsanoista, jotka toimisivat yksiselitteisinä hälytyskelloina. Yksittäiset sanat ja fraasit ovat kuitenkin täysin epäolennaisia. Jos tilanne on terve, ja miehet ja naiset voivat luottaa toisiinsa, voidaan puhua vaikka kuinka rivoja ilman että siitä kukaan häiriintyy. Toisaalta on mahdollista ahdistella seksuaalisesti käyttämättä lainkaan tuhmia sanoja.

Olennaista on, käyttäytyykö Mauri Pekkarinen niin, että hänen kanssaan uskaltaa mennä nainen kaksin hissiin ja puhua hinkeistä. En ole nähnyt mitään vakuuttavaa todistetta siitä, etteikö niin olisi.