Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Salaliittojen ystävä

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 21.6.2011 11:00

Olette varmaankin kaikki joskus nauttineet teksteistä ja tv-ohjelmista, joissa joku teistä typerältä tuntuva teoria lytätään. Jos itselle tärkeää ajatusta halvennetaan, sitä vaihtaa tietenkin kanavaa.  Itse kiinnostuin vuosia takaperin avaruusmatkailun historiasta ja sen myötä väitteestä, että Apollo-kuulennot olisivat lavastettuja. Eihän se alunperinkään vakuuttanut, mutta silti päätin käydä sivistyneesti läpi epäilijöiden argumentteja ennen tuomitsemista.

Ufos-aliens.co.uk listaa muutamia esimerkillisen selkeästi.

Kuumatkojen epäilijöillä on esittää monia kuumatkojen aikana otettuihin valokuviin ja filmeihin sekä Apollo-lentojen teknologiaan liittyviä kiperiä kysymyksiä, joita en osannutkaan heti nauraen kumota. Tämän jälkeen etsiydyin tätä salaliittoteoriaa kriittisesti tarkastelevalle sivustolle, josta tulikin yksi ikisuosikkejani: Clavius.org. Clavius.org punnitsee kuumatkojen epäilijöiden argumentit ja osoittaa ne hyvin keveiksi.

Tällaista on hauska lukea­-etenkin jos on valmiiksi samaa mieltä-mutta samalla oppii kaikenlaista kuulentojen teknologiasta, valokuvauksesta ja fysiikasta. Salaliittoteorioiden ja taikauskojen kriittinen tarkastelu ei olekaan ilonpilaamista vaan kehittävää ja hauskaa, itse jäin siihen Claviuksen myötä koukkuun.

Lopulta on valmis kunnollisten perustelujen edessä päästämään irti myös itselle mieluisista tarinoista, kuten kaikesta siitä jännittävästä jota Oliver Stone esitti elokuvassaan JFK: minun pääni käänsi John McAdamsin sivusto Kennedyn salamurhasta.

Maailma järjestykseen

Pikkuhiljaa tällainen käänteinen salaliittofriikki alkaa tietenkin kiinnostua mekanismeista kaiken takana. Sitä oppii, kuinka usein käsitys salaliitosta syntyy ensin, sitä tukevat argumentit vasta sitten. Mainio salaliittoteorioiden historiaa ja syntyä laajemmin käsittelevä kirja on David Aaronovitchin Voodoo Histories. Hän kuvaa siinä, kuinka tarinat hallitusten, suuryritysten ja tiedustelupalvelujen juonista tekevät maailmasta ymmärrettävämmän ja hallittavamman tuntuisen.

Outo elämäänsä pettynyt niljake ei voikaan murhata maailman mahtavinta miestä Hobby Hall-kiväärillä. Kaiken takana ovat elokuvista tutut ammattimurhaajat ja vakoilukoneistot. Ensimmäisen maailmansodan syttyminen oli mahtimiesten salaseurojen tarkkaan laskelmoitu juoni, kuten kerrotaan sivulla Funadvice.com(!) . Siihen ei ajauduttu puolivahingossa Barbara W. Tuchmanin kirjassaan Elokuun tykit (The Guns of August) kuvaaman sähellyksen myötä. Ajatushan olisi masentava, kun noita ydinaseitakin on vielä iskukunnossa.

Salaliittoteorioiden aidon luonteen mielestään ymmärtäneenä tietenkin tahtoo avautua oppimastaan muille. Silloin unohtaa, kuinka ikävältä tuntuu kun itsestä tärkeältä tuntuvalle paljastukselle naureskellaan. Herkkäuskoisena pidetään. Ennen saarnaamista kannattaa muistaa, että vielä muutama vuosi sitten uskoi samoihin juttuihin. Uskoisi vieläkin jos olisi sattunut lukemaan eri nettisivuja ja kirjoja.

Kuumatkojen epäilijöitä läksyttäneistä kirjoittajista ehkä tunnetuin on amerikkalainen astronomi Phil Plait. Hän on hiljattain pitänyt skeptikoita huomaavaisesta käytöksesta muistuttavan, hyvin terveellisen puheenvuoron otsikolla Don’t be a Dick.

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Kylläpä täällä palstoilla on huomannut, että liian kärkevä ”tiedon” jakaminen kääntyy itseään vastaan.
Joku osaa johdattelevan tiedonjaon, toisen sanat tuntuvat liian jyrkiltä.

Arvostan suuresti tiedon popularisoijia.

Rohkea avaus salaliitoista! Kerran salaliittoteoriaan langenneena tietää kuinka kiehtovaa se on. Hetkisen muistan luulleeni että maailma on täysin erilainen kuin se missä elän. Taisi olla jokin holokaustin kieltäjien teoria, joka oli tosi perusteellinen. Kriittisyys kuitenkin voittaa aina!

Mutta eikö salaliittojen paljastamattajäämisen todennäköisyys ja näin salaliittojen ”kannattavuus” & todennäköisyys kasva suorassa suhteessa salaliitonaureskelun yleisyyteen?
Jokainen meistä on valmis rikokseen jos kiinnijäämisen riski näyttää nollalta!

Hyvä Pertti Jarla,
Yritätkö nyt väittää, että Suomi ampui Mainilan laukaukset ja että Lee Harvey Oswald ampui JFK:n?

”Stanley Kubrick paljasti ohjaamassaan Hohto-elokuvassa lavastaneensa ensimmäisen kuulennon.”

Sehän on selvä että tuollaiseen hommaan palkattaisiin maailman hitain ja itsepäisin ohjaaja :)
Joka kaiken lisäksi asui jo silloin Englannissa.

hdmi

Et selvästikään lukenut artikkelia ja tutustunut todistukseen salaliitosta.. Tyypillistä kääntesille salaliittoteoreetikoille kuten Jarla heitä kuvailee.

Hieno kirjoitus. On niin turvallista ajatella, että maailma ei ole satunnainen, klonksuva ja surkuhupaisa. Vaan kaiken takana on tehokkaiden ja päämäärätietoisten ihmisen toimintaa.

Kunhan vaan muistaa että jos ja kun saa nostettua silmiltään ne salaliittolasit, niin ei sitten heti vaihda tilalle anti-salaliittolaseja, sillä niin ihmeellistä kuin onkin, niin on niitä salaliittoja ihan oikeasti ja todistettavasti ollut ja ihmisluonnon tietäen on yhäkin.

Kaikki mikä näyttää sattumalta ei sitä välttämättä ole, ja mikä näyttää salaliitolta ei sitä välttämättä ole.

Watergate on hyvä esimerkki tosielämän salaliitosta. Tupakanmyönteistä lobbauskampanjaakin voi pitää salaliittona. Eräs, jota pidän vielä hyvin mahdollisena, on Israelin ja USA:n vaikeneminen USS Libertyn upotuksen syistä. http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_incident . Siinä salaliitosta puhuvat ovat sentään tapahtuman ensikäden todistajia.

@Pertti Jarla

… paitsi että USS Libertyä ei upotettu. Se hinattiin Maltalle, jossa sitä korjattiin 5 viikkoa ja jonka jälkeen se seilasi Norfolkiin johon se saapui Heinäkuun 29 päivä 1967 ja kiinnittyi laituriin 17. (James Bamford – The Puzzle Palace s.287). Bamfordin kirjat The Body of Secrets ja The Puzzle Palace käytetään NSA:ssa oppimateriaalina NSA:n historian osalta, joten sen vuoksi luotan siihen varsin pitkälle asioissa joista kerrotaan NSA:ta itseään ja sen menneitä toimia kuvattaessa.

En sanoisi, että siinä oli kyse varsinaisesti salaliitosta vaan suorasta valehtelusta. Israel tiesi tarkkaan minkälainen laiva USS Liberty oli ts. että se oli NSA:n SIGINT-laiva eikä siitä varmaan ollut paljon epäilystä kansia täyttävistä rigeistä päätellen. Israelilaiset eivät halunneet päästää sitä nauhoittamaan ja analysoimaan heidän Siinain operatiivista radioliikennettä ja kun laivan tuli aluevesirajan reunalle he päättivät estää sen toiminnan ja onnistuivatkin käytännössä siinä varsin hyvin. Selitys, että he luulivat sitä Egyptiläiseksi El Quseir jahdiksi on niin läpinäkyvä selitys ettei sitä usko kukaan. Myös Moshe Dayanin (puolustusministeri) lähipiirissä ollut kenraali vahvisti asian ja kertoi, että hän itse asiassa antoi käskyn keskeyttää hyökkäyksen.

Tiesitkö, että Kreikan kriisi on tarkoituksella suunniteltu operaatio, jolla kaikki kansallinen valta saadaan siirrettyä EU:lle ja EKP:lle sekä lopulta tietenkin finanssipampuille ja kansainvälisille suuryrityksille? Lupaan syödä sanani, jos tämä ei pidä paikkansa.

Näitä luetaan juuri nyt