Salaliittojen ystävä

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Olette varmaankin kaikki joskus nauttineet teksteistä ja tv-ohjelmista, joissa joku teistä typerältä tuntuva teoria lytätään. Jos itselle tärkeää ajatusta halvennetaan, sitä vaihtaa tietenkin kanavaa.  Itse kiinnostuin vuosia takaperin avaruusmatkailun historiasta ja sen myötä väitteestä, että Apollo-kuulennot olisivat lavastettuja. Eihän se alunperinkään vakuuttanut, mutta silti päätin käydä sivistyneesti läpi epäilijöiden argumentteja ennen tuomitsemista.

Ufos-aliens.co.uk listaa muutamia esimerkillisen selkeästi.

Kuumatkojen epäilijöillä on esittää monia kuumatkojen aikana otettuihin valokuviin ja filmeihin sekä Apollo-lentojen teknologiaan liittyviä kiperiä kysymyksiä, joita en osannutkaan heti nauraen kumota. Tämän jälkeen etsiydyin tätä salaliittoteoriaa kriittisesti tarkastelevalle sivustolle, josta tulikin yksi ikisuosikkejani: Clavius.org. Clavius.org punnitsee kuumatkojen epäilijöiden argumentit ja osoittaa ne hyvin keveiksi.

Tällaista on hauska lukea­-etenkin jos on valmiiksi samaa mieltä-mutta samalla oppii kaikenlaista kuulentojen teknologiasta, valokuvauksesta ja fysiikasta. Salaliittoteorioiden ja taikauskojen kriittinen tarkastelu ei olekaan ilonpilaamista vaan kehittävää ja hauskaa, itse jäin siihen Claviuksen myötä koukkuun.

Lopulta on valmis kunnollisten perustelujen edessä päästämään irti myös itselle mieluisista tarinoista, kuten kaikesta siitä jännittävästä jota Oliver Stone esitti elokuvassaan JFK: minun pääni käänsi John McAdamsin sivusto Kennedyn salamurhasta.

Maailma järjestykseen

Pikkuhiljaa tällainen käänteinen salaliittofriikki alkaa tietenkin kiinnostua mekanismeista kaiken takana. Sitä oppii, kuinka usein käsitys salaliitosta syntyy ensin, sitä tukevat argumentit vasta sitten. Mainio salaliittoteorioiden historiaa ja syntyä laajemmin käsittelevä kirja on David Aaronovitchin Voodoo Histories. Hän kuvaa siinä, kuinka tarinat hallitusten, suuryritysten ja tiedustelupalvelujen juonista tekevät maailmasta ymmärrettävämmän ja hallittavamman tuntuisen.

Outo elämäänsä pettynyt niljake ei voikaan murhata maailman mahtavinta miestä Hobby Hall-kiväärillä. Kaiken takana ovat elokuvista tutut ammattimurhaajat ja vakoilukoneistot. Ensimmäisen maailmansodan syttyminen oli mahtimiesten salaseurojen tarkkaan laskelmoitu juoni, kuten kerrotaan sivulla Funadvice.com(!) . Siihen ei ajauduttu puolivahingossa Barbara W. Tuchmanin kirjassaan Elokuun tykit (The Guns of August) kuvaaman sähellyksen myötä. Ajatushan olisi masentava, kun noita ydinaseitakin on vielä iskukunnossa.

Salaliittoteorioiden aidon luonteen mielestään ymmärtäneenä tietenkin tahtoo avautua oppimastaan muille. Silloin unohtaa, kuinka ikävältä tuntuu kun itsestä tärkeältä tuntuvalle paljastukselle naureskellaan. Herkkäuskoisena pidetään. Ennen saarnaamista kannattaa muistaa, että vielä muutama vuosi sitten uskoi samoihin juttuihin. Uskoisi vieläkin jos olisi sattunut lukemaan eri nettisivuja ja kirjoja.

Kuumatkojen epäilijöitä läksyttäneistä kirjoittajista ehkä tunnetuin on amerikkalainen astronomi Phil Plait. Hän on hiljattain pitänyt skeptikoita huomaavaisesta käytöksesta muistuttavan, hyvin terveellisen puheenvuoron otsikolla Don’t be a Dick.