Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Rumia puhuvien vaientamisinnostus

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 16.4.2012 12:25

Jussi Halla-aho kirjoitti 2008 epäkunnioittavaan sävyyn profeetta Muhammedin kihlatun iästä, ja somalien geneettisistä piirteistä. Tästä olisi voinut syntyä kiinnostavaa keskustelua tapakulttuurin ja moraalin muutoksista ja geenien vaikutuksesta ihmisryhmien käyttäytymiseen. Halla-aho sai tuomion jumalanpilkasta.

Perussuomalaisten Helena Eronen pakinoitsi poliisin ongelmista maahanmuuttajien kanssa, ja ehdotti leikkisästi natsahtavia hihamerkkejä. Tässä olisi keskustelun paikka maahanmuuttajien ongelmista ja kohtelusta, ja politiikassa toimivalle henkilölle sopivasta käytöksestä. Helena Eroselle on vaadittu eroa puolueesta.

Aki Kaurismäki ehdotti kännihaastattelussa rikkainta prosenttia tapettavaksi. Jonkinlainen keskustelunavaus globaalin vaurauden jakautumisesta siis. Kalevan pääkirjoituksessa vaadittiin Kaurismäkeä puheistaan ”tilille”, mietittiin helenaerosmaisen epämääräisesti, voisiko akateemikon arvonkin ottaa tältä pois.

Tänään kirjansa julkistamistilaisuudessa Björn Wahlroos moitti Guardiania siitä, että se oli julkaissut koko haastattelun, ja paheksui jopa toimittajaa joka otti aiheen puheeksi.

Kaikkien edellämainittujen kohupuheenvuorojen sisällöstä on kyllä käyty ahkeraa ja mielenkiintoista keskustelua. Mutta lähinnä ruohonjuuritasolla, yksittäisissä blogeissa ja keskustelufoorumeilla. Poliitikot, lehtien päätoimittajat ja Wahlroosin kaltaiset suurvaikuttajat tuntuvat keskittyvän siihen saako tällaista sanoa ja miten sanojaa pitäisi rangaista.

Aivan kuin ajattelu olisi laiskempaa, mitä ylemmäs yhteiskunnallisessa hierarkiassa mennään. Olisiko poliitikoilla, lehtien päätoimittajilla ja yritysjohtajilla tarjota vasta-argumentteja rumasti puhuville? Kai heillä on? Kuinka kehdataan peräänkuuluttaa julkista keskustelua, jos väärinajatteleville käytännössä halutaan vain lätkiä tuomioita?

Avoin yhteiskunta, jossa asioista keskustellaan vapaasti, ei enää tunnu olevan muodikas ihanne. Pikemminkin tunnutaan haikailevan menneisyyteen, jossa Kekkonen tai kekkosenkaltainen elinkeinoelämän johtohahmo saa määrätä, miten asioista puhutaan.

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Elina Moustgaard kiteytti ajan hengen erinomaisesti:”Paljon rummutettu VASTUUNKANTO sanomisistaan on jaaritteluun puettu uhkaus – jos et puhu korrektisti, saat valtion vihan päällesi.”

Seppo Oikkonen kirjoittaa [ http://bit.ly/HQoaYb ] huumorin ja totalitarismin suhteesta:”Totalitarismissa vallitsee totisuus, ja totalitarismin pahin uhka on nauru – naurettavuuden uhka. Siksi nimenomaan totalitarismissa huumorilla on huonot oltavat. Totalitarismit ovat äärimmäisen poliittisen tosikkouden läpitunkemia järjestelmiä, joissa kaikki täytyy ottaa äärimmäisen vakavasti…”

Tämä totalitarismeille tyypillinen ajattelutapa on myös Suomessa pelottavan yleinen.

Edit. Seppo Oikkosen nimi oli väärin.

Poliisi on todennut, ettei Turun Sanomat ole syyllistynyt kunnianloukkaukseen.

Sen sijaan Erosen kirjoitusta ”voidaan pitää hänen asemansa huomioiden vähintäänkin sopimattomana kirjoituksena, jopa mahdollisesti sellaisena, jonka eduskunta lainsäädäntövaltaa käyttävänä tahona on kriminalisoinut.”

Asiasta raportoi Turun Sanomat. http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/335077/Poliisi+ei+ota+kasittelyyn+Erosen+tutkintapyyntoa+Turun+Sanomista

TÄÄLLÄ EI OLE ENÄÄ MITÄÄN NÄHTÄVÄÄ! HAJAANTUKAA ENNEN KUIN SYYLLISTYTTE AJATUSRIKOKSEEN!

Onko nyt ihan mahdoton ajatus, että ihmiset miettisivät seurauksia ennen kuin puhuvat rumasti?

Nähdäkseni se, että perussuomalaisten on herjanheitoissaan ylipäätään jälkeenpäin pitänyt vedota huumoriin viestii lähinnä siitä, etteivät he vielä ole tarpeeksi korkealla yhteiskunnan vallankahvassa että samanlaista tuubaa voisi heitellä vakavissaan. Ei H. Erosenkaan olisi mahdollista veistää moisia vitsejä, ellei hän jo etukäteen ajattelisi että on jotain järkeä olettaa ulkomaalaisille enemmän taipumusta rikollisuuteen ja näin kysellä papereita kadulla.

James Hirvisaari erotettiin Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä.

Erosen osalta poliisi luultavasti jatkaa tutkintaa dosentti Johan Bäckmanin tekemän tutkintapyynnön perusteella. Turun Sanomien puolueettomana asiantuntijana käyttämä Helsingin yliopiston oikeussosiologian dosentti Bäckman on todennut, että Eronen tulisi tuomita vähintään 30 päivän ehdottomaan vankeuteen.

Jami Järvinen ehti Kansan Uutisten Kaasuputki-blogissaan puolustaa Helena Erosta ennen kuin Kansan Uutisten palvelin kaatui.

Tutkinnanjohtaja Markku Kukko Turun poliisista ei suostu antamaan julkisuuteen päätöstä Helena Erosen tekemän tutkintapyynnön tutkinnan lopettamisesta, vaikka tutkinnan lopettamispäätöksen pitäisi olla julkinen.

http://www.mikkoniskasaari.fi/node/129

Valtamedian pelko veti sitten koko persuryhmän kölin alitse.

Harmi. Olin odottanut puolueelta suoraselkäistä sananvapauden ja totuuden puolustamista.

Tapas Eronen tulee jäämään historiaan surullisena esimerkkinä maamme valtamedian alennustilasta.

Hihamerkkien käyttö on kriminalisoitava. Olen nähnyt monella ulkomaalaisella olkavarren kohdalla kansallislippunsa erityisesti sakuilla, jenkeillä, fransuilla. Ovat ylpeitä kansallisuudestaan. Se pitää kieltää nationalistisena ja antieulaisena. Jyrkiksi ryhtyneet persut joutuvat naurunalaisiksi ja gallupeissa alamäki jatkuu. Suoranaista fasistista painostusta työläistä kohtaan ja on sama asia kuin firmassa erotettaisiin työnjohtaja, kun hankalaksi koetusta tämän alaisesta ei päästä eroon.

Lakimies Jaana Pedersen kirjoitti aika hyvän analyysin perussuomalaisten tilanteesta, nimenomaan oikeudellisesta näkökulmasta tarkastellen.

http://bit.ly/J5Efbo

Jarla: ”Kuinka kehdataan peräänkuuluttaa julkista keskustelua, jos väärinajatteleville käytännössä halutaan vain lätkiä tuomioita?”

Tuo on hyvä kysymys. Jokseenkin hassua, että nyky-Suomessa suurimmat mediavaikuttajat (esim. pääkirjoitustoimittajat) ovat niin vastahakoisia keskustelulle ja poikkeaville näkemyksille. He ovat usein sitä porukkaa, joka suhtautuu kaikkein negatiivisimmin mm. anonyymiin keskusteluun. Nettikeskusteluissa huomaa helposti, kuinka paljon Erosen satiiri saa hyväksyntää median käyttäjien piirissä. Samaan aikaan median edustajat ovat liki militaristisen konsensuksen rintamassa naulitsemassa Erosta ristille. ”Kansan” ja median edustajien mielipiteet ovat todella kaukana toisistaan. Osittain se johtuu varmasti siitä, että mediatoimijat eivät tunne olevansa vastuussa lukijoilleen, vaan pitävät asemaansa mediayhteisössä tärkeämpänä.

Median tarkoitushan olisi olla ”vallan vahtikoira”, mutta missä määrin se sitä oikeasti on, jos normiajattelua ei uskalleta kyseenalaistaa. Osa PS:n edustajista onneksi uskaltaa, mutta eiväthän he perinteisen median kautta kykene toimimaankaan. Jos toimittajien ensisijaisina kriteereinä on työpaikan ja sosiaalisen aseman pitäminen sekä oman egon korostaminen kommenteissaan (ei muuten erityisen harvinainen ilmiö sekään nykyisin), kertooko se jotain perinteisen median rappeutumisesta? Vaikea tuota Sanoma OY:täkään on pitää vallan kriitikkona, kun on eräs merkittävimpiä vallankäyttäjiä tässä maassa.

Tyylitaiturit ymmärsivät Erosen jutun jujun, mutta pahansuovat tahot syöttivät jutun, johon kritiiittömät tarttuviat innokkaasti levitellen ja paisutellen asiaa. Hölmöys on tarttunut jopa persuryhmään itseensäkin. Toimittajat vallan lakiejoina olivat tuppisuuna Halosen aikaan, mutta kas kummaa, miten nyt ollaan tuotu julkisuuteen paljon hauketta eläkeläisrouvaa kohtaan. Jos oli haukuttavaa, olisi saniottu silloin, mutta ehkä oli pelko tai toive pressanbileistä tai muusta.

Pari teknistä seikkaa blogiavauksesta:

Halla-aho tuomittiin nykylain mukaan ”uskonrauhan rikkomisesta” eikä ”jumalanpilkasta”. Erosta ei voi erottaa puolueesta, johon hän ei ole ikinä aikonut liittyäkään.

Kiitokset monista hyvistäkommenteista. Varsinkin Bad Taste
lähetti hyviä linkkejä.
Luulenpa että blogisfääri valtaa vanhalta valtamedialta neljännen
valtiomahdin asemia sitä nopeammin mitä enemmän valtamedia
toimii räikeän tarkoitushakuisasti.

Blogisfäärissä höpöjä kirjoittavat saavat palautteen heti
silmilleen. YLE ei koskaan suvaitse julkistaa kriittistä
palautetta. Sama pätee moneen muuhunkin mediaan.
Tässä ylimielisyys tulee kostaumaanja se näkyy jo nyt monen
lehden tilauskannan supistumisena.

Hyvä kommentti DuPontilta. Huomauttaisin kuitenkin, että kyllä media on edelleenkin ”vallan vahtikoira”. Tosin media – etenkin valtalehdet ja YLE – on ymmärtänyt roolinsa sikäli väärin, että se ei yritä pitää valtaa ollenkaan kurissa, vaan pelkästään estää sivullisia tunkemasta vallan kammareihin.

Onhan se niin lokoisaa kelliä vallanpitäjien rapsuteltavana, kun vastapalveluksena tarvitsee vain mollata persuja ja muita vallanjaoelle pyrkiviä. Ja kohtuullisen hyvin näyttää homma toimivan.

Höpsis. Vaalirahakohun aikaan hallituspuolueet – varsinkin Keskusta – sai kovaa kyytiä mediassa ja viimeksi RKP ja Wallin joutuivat julkiseen mankeliin mokailujensa takia. Ja Persut saavat kyllä kiittää jytkystään mediaa, joka antoi Soinille rutkasti julkisuutta kun puolueen nousu alkoi.

Valtamediakritiikkinne taitaa olla vähän tarkoitushakuista.

TuomasH on sikäli oikeassa, että valtamedia näykkii kyllä joskus vallanpitäjiäkin. Tosin silloin jonkun on täytynyt mokata todella raskaasti tai lipsahtaa selvästi lain väärälle puolelle! Nyt on kyse enemmänkin siitä kuinka kärpäsestä tehdään tarkoitushakuisesti härkänen tai päinvastoin.

Voimmehan vaikka ihan huvin vuoksi vertailla, millainen mekkala on noussut termeistä ”neekeriukko” tai ”hihamerkki”. Ja toisaalta, kuinka ankarasti mediassa reagoitiin töräytyksiin: ”Voi vi..u mitä pa..a.” tai ”Kaikki rikkaat pitäisi tappaa.”

Mielestäni valtamediaa voi kritisoida tässä suhteessa aivan aiheesta.

Kiitos Pertti Jarlalle ajatuksia herättävästä kirjoituksesta. Vaikka tapahtumat eivät ole enää aivan tuoreita, haluan vielä lisätä viitteen MIkko Niskasaaren blogissa – johon Tiina Raevaaran blogissa ollut linkki johdatti – olevaan blogikirjoitukseen ”Journalismi hulttioitui”, joka sisältää mielestäni myös varsin ansiokasta tarkastelua tapahtuneesta.

http://www.mikkoniskasaari.fi/node/128

Näitä luetaan juuri nyt