Roskapuhe tasapäistävästä koululaitoksesta

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Rinkebyn, ”Ruotsin monikulttuurisimman lähiön” koulun roimasti parantuneet tulokset ovat kiinnostavinta ja parasta uutista pitkään aikaan. Monikulttuurisuudessa voikin, hyvä tavaton, nähdä jopa etuja: Rinkebyn koulu painotti opetuksessaan sosiaalisia taitoja, ja siihen päivittäinen kulttuurien ja kielten soppa on itseasiassa hyvä ympäristö.

Tottahan tätä on kritisoitu. Kaikki mitä yritetään länsinaapurissa on tapana tuomita sekä konservatiivien että niiden radikaalien taholta, jotka ovat aina tienneet että Ruotsi on murhailevien miessalaseurojen hallitsema natsibyrokratia. Luinkin kommentin, jonka mukaan Rinkebyssäkin kitketään ihmisyys ja kasvatetaan tahdottomia muurahaisia teollisuuden tarpeisiin.

Tämän kommentin taustalla näkyy vanha, yleinen ajatus. Koulussa monenkirjavista taustoista tulevat, potentiaaliltaan rajattomat lapset siis tasapäistetään. Heistä tulee identtisiä tiiliä valtion rakennusaineeksi. Tästä ovat äärimmäiset kokoomuslaiset ja vasemmistoanarkistit yhtä mieltä. Minusta tämä on totaalista, vaarallista roskaa.

Tutkittua tietoahan minulla ei ole, muistelenpa vain omia peruskouluaikojani. Jos ajatellaan valtavirrasta erottuneita ääripersoonallisuuksia, he ovat aivan yhtä friikkejä tänäkin päivänä, olen tavannut. Ei meillä tunneilla käyty läpi sitä miten pukeudutaan ja käyttäydytään, ehkä niin tehtiin joskus 1960-luvulla: meille opetettiin kieliä ja luonnontieteitä, jonkin verran käsityötä ja taiteita.

Ei yleissivistys ole mikään porvarien juoni, päinvastoin. Kielitaitoa, luku- ja kirjoitustaitoa, ennenkaikkea laskutaitoa nimenomaan tarvitaan ettei olisi niiden moraalittomampien työnantajien ja huijareiden vedätettävänä. Se on yksi syy, miksi peruskoulutusta ajettiin aikoinaan kaikille. Kyllä monelle kelpaisi mainiosti lukutaidoton työväki joka ei tajuaisi, miten paljon vaatia palkakseen. Sitähän ulkomailta haetaan.

Peruskoulussa ja siellä opetettavien asioiden painotuksessa on paljon parantamista, mutta ei se lähtökohtaisesti mikään tasapäistävä ole. Päinvastoin. Koulu on ainutlaatuinen paikka nähdä samanikäisiä erilaisista perheistä ja oppia, että yllättävän monenlaisten kanssa tulee toimeen. Kotona opittuja tapoja ja ajatuksia haastetaan hyvälläkin tavalla. Uskon että peruskoulu on yhteiskunnan toiminnan ja turvallisuuden kannalta aika tärkeä paikka vähentäessään klikkiytymistä.

Koulussa pääsee turvaan kodin tasapäistävältä vaikutukselta. Joku saattaa pitää tätä kauheana ajatuksena, mutta kaikki tietävät omalle maailmankatsomukselleen vastakkaisia perheitä, joiden lapsia säälittelee. Kakarat pois kotoa tuulettumaan. Kaikenlainen vanhempien oman suljetun maailmaapelkäävän yhteisön sisäinen kotiopetus, se on tasapäistävää. Kloaakkiin puolestani sellainen.

Korkeakoulut ja ennenkaikkea jotkin isommat yritykset, niiden tasapäistävyys onkin juttu erikseen.