Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Rooman klubi ja muistin rajat

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 7.8.2013 09:44

En muistanutkaan, että maapallon resurssien rajoja vuonna 1972 laskeskellut Rooman Klubin raporttiThe Limits to Growth (Kasvun rajat) oli Volkswagenin rahoittama. Muutenkin kyseessä on julkaisu, jota muistellaan yleensä päin honkia, mutta ahkerasti. Paha yhdistelmä.

Petteri Järvinen kirjoittaa Uudessa Suomessa aika kiinnostavasti ilmastonmuutoskeskustelusta. Denialistiksi häntä ei voi syyttää, pessimistiksi lähinnä. Kannattaa lukea. Kauneusvirheenä Rooman klubin sanoma esitetään aika yksinkertaistetussa muodossa:

Muistan, miten 1970-luvulla luin huolestuneena Rooman klubin raporttia.
Kaikki skenaariot (jotka oli laadittu oikein tietokoneella!) osoittivat,
että maailma tuhoutuu vuoden 2000 tienoilla ylikansoitukseen tai
raaka-aineiden loppumiseen.

Muistikuva on tavallaan oikea, täsmennetään sitä kuitenkin:

1. Rooman klubin julkaisu ei pyrkinyt ennustamaan tarkasti mitään. Jo johdannossa todetaan kirjassa esitetyistä skenaarioista:

”The output graphs reproduced later in this book show values for world population, capital, and other variables on a time scale that begins in the year 1900 and continues until 2100. These graphs are not exact predictions of the values of the variables at any particular year in the future. They are indications of the system’s behavioral tendencies only.”

Kirjassa siis hahmoteltiin maailmanlaajuisten tulevaisuusskenaarioiden mallintamisen tapoja, huomioon otettavia muuttujia ja tendenssejä. Opeteltiin tekemään niitä käppyröitä, joita sekä maailman tilasta huolestuneet että toppuuttelijat tänä päivänä esittelevät. Rooman klubi ymmärsi täysin, että sen aikaisella ”oikein tietokoneella” ja tietämyksellä ei pystytty tekemään riittävän tarkkoja laskelmia. Raportissa esitetyt skenaariot kuvasivat, minkänäköisiä lopputuloksia syntyy erityyppisistä malleista.

2. Raportin erilaisista esimerkkiskenaarioista suurin osa kuvasi maapallon resurssien jäämistä jälkeen populaation kasvaessa, jossain vaiheessa 21. vuosisataa, ei siis ”vuoden 2000 tienoilla”. Koko settiä ei siis ikävä kyllä voi naureskella pois vuonna 2013. Eräs huolestuttava käyrästö näyttää tältä:

projection for disaster

Tässä on käytetty pohjana parasta vuonna 1972 saatavilla ollutta tietoa olettaen, että poliittiset käytännöt ja taloudelliset trendit eivät muutu esitettynä ajanjaksona. Sehän ei tarkoita tekijöiden kuvitelleen että ne eivät muuttuisi: tällaiset projektiot ovat päätöksenteon työkaluja, eivät ennustuksia. Huomatkaa muuten, että tuossakaan käyrässä luonnonresurssit ja ruoka eivät lopu, ne jäävät väestönkasvusta jälkeen. Tämä ei tarkoita ”tuhoa” vaan pahoja aikoja köyhemmille väestönosille.

3. Rooman klubin skenaarioita on jatkuvasti päivitetty tiedon lisääntyessä. Kun mm. luonnonresursseja on löydetty lisää ja niiden hyödyntäminen on tehostunut, tämä on otettu käyrissä huomioon jo 1970-luvulla, resursseja ja populaatiota kuvaavien käyrien huiput liikkuvat. Jostain syystä halutaan kuitenkin vuonna 2013 puhua Kasvun rajojen ensimmäisestä 1972 painoksesta, vaikka viimeisin tarkistettu ilmestyi 2004. Tieteestä kirjoitettaessa ei ole yleensä tapana juuttua naureskelemaan kunkin alan vuoden 1972 tietämykselle.

Suuri yleisö on ottanut nämä skenaariot ”ennustuksina”, ja muistellut niiden erheellisesti profetoivan tuhoa ”vuoden 2000 tienoilla”. Petteri Järvinenkin kirjoittaa blogituksensa kommenttiosiossa, että ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa
”on ”roomanklubiefektin” vaara: vaikka asia olisi oikea, siitä muistetaan vain tutkijoiden erehtyminen – eikä tuleviakaan varoituksia uskota.”

Skenaarioiden hahmotteleminen kulloisenkin tiedon perusteella ei ole mielestäni ”tutkijoiden erehtyminen” vaan aika normaalia toimintaa. En voi olla ajattelematta, että Rooman klubin 1972 raportti yliarvioi yleisön ymmärryksen rajat, ja nyt muisti pettää jopa niin asioihin perehtyneillä henkilöillä kuin Petteri Järvinen. Lisätietoa aiheesta täällä.

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Enpä arvannut, että joku tarttuu tällaiseen vanhaan muistikuvaani. Joten täsmennän:

Olin raportin ilmestyessä 10-vuotias, joten en lukenut alkuperäistä tekstiä (mistäpä sitä olisi Tampereella saanutkaan, kun nettiä ei vielä ollut). Muistikuvani ovat peräisin Tekniikan Maailman jutusta, jossa oli käppyröitä. Katselin niitä huolestuneena: niiden perusteella ehtisin keski-ikään, mutta sen jälkeen maailma tuhoutuisi.

Tämä näkemys oli tietenkin nuoren pojan, jolle keski-ikä ja vuosi 2000 tuntuivat tavattoman kaukaisilta. Vaikutelma nyt, kun aikaa katsoo taaksepäin ja vuosituhannen vaihde on jo historiaa, on tietenkin aivan toinen.

Kyseisen Tekniikan Maailman kansikuva teki poikaan lähtemättömän vaikutuksen: jalka painoi siinä pahoin rypistynyttä maapalloa ja teksti oli jotenkin näin: ”Tietokone ennusta – aika vähissä”.

Muistan, että tuolloin ennuste sai suurta huomiota juuri siksi, että laskelmat oli tehty oikein tietokoneella, joita silloin pidettiin erehtymättöminä.

Enpä silloin arvannut, että joutuisin vastaamaan lapsuudenajan muistikuvistani 40 vuotta myöhemmin!

Harmi, ettei juuri kyseistä lehteä löydy arkistostani. Yritän hankkia sen jostain (tai jos jollain on se, muistaakseni kyseessä oli vuoden 1973 ensimmäinen numero, niin haluaisin ostaa). Olisi kiinnostavaa nähdä, miten raportti silloin esiteltiin julkisuudessa. Itse raporttitekstin lukeminen näin 40 vuotta myöhemmin ei anna koko kuvaa asiasta.

Yritinkin korostaa, että kyseessä on muistikuvastasi, sivumennen sanoen se ei ole kirjoituksesi pointin kannalta edes kovin tärkeä. ”Rooman klubi ennusti maailmanloppua” on kuitenkin niin yleinen käsitys, että halusin tarttua tilaisuuteen oikaista sitä tässäkin.
Yksi ongelma aikoinaan on ollut media, joka on tarttunut pahimman kuuloisiin skenaarioihin ymmärtämättä niiden luonnetta. TM tuskin ollut pahimmasta päästä. Samoin 1970-luvun lopun ”jääkausi tulee” -kauhistelu johtui käsittääkseni samanlaisten skenaarioiden yliyksinkertaistetusta tulkinnasta mediassa, ei alan tutkijoiden hysteriasta.

Jarla: ”Rooman klubin julkaisu ei pyrkinyt ennustamaan tarkasti mitään.”
Fiksu ennustajahan on sellainen, joka osaa säväyttää kuulijoita, muttei oikeasti julista mitään, jonka voisi jälkikäteen kumota. Sirkusväki on osannut tuollaiset temput jo ennen Rooman Klubia. Ennustajaeukko antaa sitten vaan uuden enn…, teorian.

Profeetaksi toki tullaan ennustamalla huonoa kehitystä, hyvää kehitystä esittäneitä ei muisteta. Jos haluat profeetaksi, ole pessimisti. Negatiivisilla teorioilla varmaan saa helpommin tutkimusrahoitustakin kuin sellaisilla, jotka ennustavat kivaa tulevaisuutta? Pahoittelen lievää kyynisyyttä.

Kuva on sikäli oikeassa, että väestönkasvu on maailman suurin ongelma. Mitään sitä pahempaa ongelmaa ei maailmassa ole.

”Du Pontin” kommentin loppulause kiteyttää kaiken.

Olen kuitenkin lukenut että se olisi pysähtymässä…tai pysähtynyt. Se siis on lähdössä laskuun?

Tätä ”teoriaa” tukee tieto että kaikkialla maailmassa väestö on siirtymässä kovaa vauhtia kaupunkeihin…kouluttautuminen lisääntyy…naisen asema normalisoituu…syntyvyys laskee.

Tämä oli sitä hyvän ennustamista joka unohdetaan saman tien…hm.

P. Järvinen:
”Heikkinen väitti minun määritelleen ilmastomuutoksen uskonnoksi, mikä ei tietenkään pitänyt paikkaansa. Etsin vain yhtäläisyyksiä niiden väliltä ja löysin enemmän kuin odotin.”

Tämän uskonnonomaisuuden on muuten huomannut avoimin mielin keskustelua seurannut. Näin agnostikkioa se häiritsee, eikä ihan vähääkään. YLEn toimittaja Matti Virtasen twitter-heitto ilmastojihadisteista ei assosioitunut ihan tyhjästä: http://yle.fi/uutiset/nakokulma_saat_potkut_valehtelija_denialisti/6761081 .
Toinen häiritsevä asia on se että EU on aivan selvästi ottanut ilmastonmuutoksen ”johtavan toimijan” roolin keppihevosekseen omaa, horjahtelevaa valtaansa legitimoidakseen: ”katsokaa nyt kuinka hyvän asian puolesta me toimimme, kyllä meillä on olemassaolon oikeutus!”. Tällä ei ole aivan vähäpätöinen merkitys esim nykyiseen talouslamaan, maapallon viimeisten viidakoiden tuhoamisesta (”bio”polttoaineiksi) puhumattakaan.

Nipotan: ”Olen kuitenkin lukenut että se olisi pysähtymässä…tai pysähtynyt. Se siis on lähdössä laskuun?

Tätä ”teoriaa” tukee tieto että kaikkialla maailmassa väestö on siirtymässä kovaa vauhtia kaupunkeihin…kouluttautuminen lisääntyy…naisen asema normalisoituu…syntyvyys laskee.”

Ei kaupungistuminen väistämättä tarkoita mitään väestönkasvun pysähtymistä. Kehitysmaiden kaupungit kärsivät suurilapsisista perheistä yhtä lailla maaseudun tavoin. Ei ole pojille töitä. Nigerian, Egyptin, Pakistanin tms. valtioiden odote ei ole hääppöinen, koska väestönkasvu tulee jatkumaan vielä pitkään, jo pelkästään väestön nuoruuden vuoksi. Siirtolaispaine länsimaihin tulee nykyisestä vielä runsaasti kasvamaan, teemme mitä hyvänsä.

Näitä luetaan juuri nyt