Romanialaiset ja rikollisuus - suattaapi olla

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Seurasin televisiosta Kokoomuksen Lasse Männistön ja SDP:n Thomas Wallgrenin varsin rauhallista keskustelua siitä, miten maahamme saapuneiden romanialaiskerjäläisten suhteen olisi paras toimia. En nyt ota laajemmin kantaa heidän mielipiteisiinsä, en minä tiedä miten asia pitäisi hoitaa. Wallgrenilta kuitenkin pääsi fraasi, joka on jo pari vuotta ärsyttänyt minua Romanian romaneista puhuttaessa.

Wallgren sanoi, että viranomaisilla on jo keinot puuttua asiaan ”jos” romanikerjäläisyyteen liittyy järjestäytynyttä rikollisuutta. Muistan lukeneeni samaa romanialaisia auttaneiden suomalaisaktiivien lausunnoista. Ymmärtäisin, mikäli sanottaisiin että asia pitää selvittää ensi tilassa, mutta heitetään vain huolettomasti ”jos”.

Jos on kiinnostunut Suomeen tulevien romanialaisten hyvinvoinnista, luulisi olevan kiinnostunut siitä ovatko he järjestäytyneen rikollisuuden uhreja. Jos on tehnyt asian parissa töitä viimeisten parin vuoden aikana, luulisi että asia olisi jo selvinnyt. Mikäli ”jos” -sanaa käytetään rehellisesti, se kertoo piittaamattomuudesta tai kyvyttömyydestä asian selvittämiseen. En usko kumpaankaan, eihän esimerkiksi Thomas Wallgren mikään torvi ole, päinvastoin.

Jossittelu asian ympärillä kertonee siitä, että järjestäytynyttä rikollisuutta on ja siitä ei haluta puhua. Jos nimittäin ongelmaa ei olisi, toisin kuin esimerkiksi KRP sanoo, romanialaisia sympatiseeraavat aktiivit varmasti tiedottaisivat siitä mielellään. Suomeksi sanottuna siis salaillaan, arvatenkin siksi etteivät rasistit saisi vettä myllyynsä. Mutta valehtelusta ja salailustahan kauhutarinat ja huhut nimenomaan saavat poweria. Lyhytnäköistä politiikkaa, romanikerjäläisten edun vastaista, tuollainen jossittelu.