Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Rokote ei suojaa Millerin ja Goldmanin kökkötutkimukselta

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 12.7.2011 11:01

”Tutkimus: Rokotteilla ja lapsikuolleisuudella yhteys” otsikoi Magneettimedia-ilmaisjakelulehti. Katsotaanpa. Tutkimus on julkaistu vertaisarvioidussa Human and Experimental Toxicology – lehdessä. Tekijöinä ovat Neil Z. Miller ja Gary S. Goldman, toinen on näemmä ”Independent researcher” ja toinen ”Independent computer scientist”. Ei lupaavaa, muttei tuon perusteella pidä tutkimusta tuomita.

Helppolukuinen 10-sivuinen tutkimus katsoo osoittavansa, että lapsille annettujen rokotteiden määrällä ja lapsikuolleisuudella on korrelaatio: tutkimuksen ahkerimmassa rokottajassa USA:ssa on enemmän lapsikuolleisuutta kuin vähemmän rokottavissa maissa. Ilman näyttöä todellisesta syy-seuraussuhteesta korrelaatio voi tunnetusti olla näennäinen, hukkumiskuolema ja jäätelön myynti-luokkaa. Mutta antaahan tuo aihetta jatkotutkimukseen.

Kriittisen arvion Goldmanin ja Millerin tutkimuksesta on näemmä julkaissut ainakin Scienceblogs.com. Käy ilmi, että tutkijat ovat rokotteidenvastaisen liikkeen aktivisteja, ja tutkimuksen julkaisemisen on rahoittanut rokotuksia vastustava NVIC. Mutta aivan kuten korrelaatio antaa ainoastaan aihetta epäilyyn syy-yhteydestä, tällaiset kytkökset eivät vielä todista tutkimuksen heikkoudesta.

Scienceblogs osoittaa mm. seuraavia ongelmia Goldmanin ja Millerin työssä:

  • Tapa laskea rokotusten määrä on outo, esimerkiksi rokote joka suojaa kolmelta sairaudelta on laskettu kolmeksi rokotteeksi. Erilaisella laskentatavalla Japani, jossa lapsikuolleisuus on hyvin matala, kuuluisi ahkerimpiin rokottajiin.
  • Tutkijoilla olisi ollut käytössään monen vuoden tiedot, kuitenkin he jostain syystä keskittyvät vain yhteen vuoteen.
  • Selittämättömästä syystä tutkimukseen on otettu vain USA ja ne 33 maata, joissa lapsikuolleisuus on sitä vähäisempi. Jos rokotuksilla ja lapsikuolleisuudella on selvä yhteys, se olisi nähtävissä myös pidemmällä aikavälillä ja laajemmassa otannassa.
  • Tutkijat tekivät käyränsä jakamalla maat viiteen ryhmään rokotusten määrän mukaan, ja ottamalla keskiarvon kustakin ryhmästä. Näin saadaan paljon siistimpi, vakuuttavamman näköinen käyrä sekavan hajonnan sijaan.
  • Eri maiden lapsikuolleisuuslukuja on vaikea vertailla keskenään. USA:ssa katsotaan elävänä syntyneiksi kaikki lapset, joissa on elämän merkkejä, vaikkei heillä olisikaan henkiinjäämisen mahdollisuuksia. Monissa Euroopan maissa elävänä syntyneeksi katsottavan pitää täyttää tietyt koko- tai painorajat. Tutkimus kertoo ottaneensa nämä erot huomioon, muttei kunnolla kerro miten.
  • Ehkä pahimmalta kuulostava ongelma on tämä: suuri osa syntymän jälkeen kuolleista lapsista ei ehdi saada läheskään kaikkia niistä rokotuksista, joita synnyimaassaan annetaan. Jotkut ehtivät saada vain yhden, silti heidät on laskettu mukaan tähän tutkimukseen.

Millerin ja Goldmanin tutkimus ja Magneettimedian artikkeli eivät tietenkään mainitse tutkimuksia, joiden mukaan rokotukset vähentävät lapsikuolleisuutta. Keskeistä on oikeastaan tämä: minulta kesti alle puoli tuntia saada selville nämä tutkimuksen ongelmat. Kuinka kiire Magneettimedian toimittajilla on?

Tsekkaa myös Magneettimedia: Valkaistu sokeri yhteydessä mielisairauksiin.

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Raha ratkaisee. Rahalla saa ostaa tutkimustuloksia. Sen olen itse kokenut. Olen kyllä samaa mieltä. Rokotukset ovat tarpeettomia.

Epikuros: Sinä olet tarpeeton. Olet vapaa lähtemään Afrikkaan tai Aasiaan katsomaan miltä näyttää maailma jossa lapsia ei rokoteta. Olet itse kuitenkin turvassa; suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän rokottamana.

Rokotehysteria on naurettavimpia ilmiöitä historiassa. Niiden edut haittoihin verrattuna ovat käsittämättömällä mittakaavalla suuremmat, ja todistetusti. Tämä on ihan puhdasta mielisairautta, ja jälleen kerran todiste siitä, että elämme aikaa jossa asiantuntemuksella ei ole väliä kuin jokaisen perslävin mielipide on internetissä yhtä tärkeä.

Jos rokottamatta jättäminen olisi pelkästään Epikuroksen oma ongelma, en lotkauttaisi korvaani. Ongelma siitä tulee, koska rokotehysteerikot kieltäytyvät rokottamasta omia lapsiaan. Heillä itsellään usein onkin rokotesuoja. Rokottamattomat ovat nykyään myös suuremmassa tartuntavaarassa kuin vähän aikaisemmin lisääntyneen matkailun ja immigraation myötä.

Rokottamisen merkitys on jäänyt nykysukupolvilta pääosin ymmärtämättä, koska he eivät ole kokeneet vakavimpia infektiotauteja, isorokkoa, poliota, tuberkuloosia lähipiirissään. Rokotevastaisille on tyypillistä ylenkatsoa tilastoja ”vaarattomienkin” tautien tuhoista. Minunkin koulussani oli tyttö, jonka äiti oli sairastanut raskausaikana vihurirokon. Tyttö kuoli alle 30-vuotiaana vaikean CP-vamman aiheuttamiin komplikaatioihin.

Hysteriaa edesauttaa se, että infektiotautien lähes kadottua näköpiiristä harvinaiset komplikaatiot saavat julkisuutta asiattoman paljon. Maallikot eivät myöskään ymmärrä kansanterveystyön tieteellisiä perusteita ja kuvittelevat, että rokottamisen syy on pelkästään rokotteen tuottajan mainonta.

Sikäli kuin olen asian ymmärtänyt, rokotehysteria liittyy aika tiiviisti vitalismiin, kemikaalipelkoon, ”luonnonmukaisuuden” väärinkäsittämiseen ja steinerilaisiin opillisiin rakennelmiin, joita vastaan tiede on voimaton. Niiden käyttövoima on uskonnollinen, ei tiedollinen, joten valistuksella voidaan lähestyä ongelmaa varsin heikosti.

En muuten ottanut influessarokotusta syksyllä; talvella olin aivan sairaan kipeänä. Kyllä kadutti.

”Maailman terveysjärjestön (WHO) arvion mukaan hinkuyskä aiheuttaa vuosittain 50 miljoonaa sairas- ja 300 000 kuolemantapausta.” -Wikipedia

”Ensimmäinen hautaus [vanhalle hautausmaalle] toimitettiin syksyllä 1838, jolloin hautaan siunattiin kappalaisen Lars Kekonin hinkuyskään kuollut kolmivuotias poika. ” -Jyväskylän seurakunta

Näitä rokottamattomia sitten kiikutetaan sairaalaan hengityskoneeseen. Ja joku kuolee, kun hengityskonetta ei olekaan vapaana.

Suomalaisilla on se etu, että meillä on korkean rokorusprosentin antama joukkosuoja. Jos yksittäisiä lapsia jätetäänkin rokottamatta, he eivät käytännössä suomessa voi noita tauteja saada, koska ”kaikki” muut ovat rokotettuja jolloin tautia ei missään ole, harvinaiset yksittäiset tautitapaukset eivät pääse leviämään, koska kaikki muut ovat immuuneja. Eri juttu on se, jos matkustelee ulkomailla joissa kattavaa rokotusohjelmaa ei ole.

Magneetimedia taitaa olla joku Fingerpolin julkaisu :)

http://www.magneettimedia.com/?p=5994

”Laite voi mullistaa energiamarkkinat. Koje kuluttaa noin 400 wattia tunnissa, jolla määrällä se tuottaa energiaa 15 000 wattia/tunti eli hyötysuhde on noin 37.5 kertainen. Energiamäärä vastaa noin 142 gallonaa öljyä. E-Catin tuottaman kilowattitunnin hinnaksi arvioidaan noin 1 sentti rahana.”

Onneksi rahana eikä pituutena.

Minua risoo ihan oikeasti nämä foliohattu-hemmot. Onko heistä ottamaan vastuuta, jos joku jättää heidän levittämänsä roskan innoittamana lapsensa rokottamatta ja lapsi kuolee tai vammautuu loppuiäkseen? Tuttavapiirissäkin on vanhempi ihminen, joka kompuroi vaivalloisesti lapsuudessa sairastetun polion seurauksena.

USAn lapsikuolleisuus ei johdu rokotuksista, vaan siitä, että siellä terveydenhuolto on bisnestä ja maassa on 30-40 miljoonaa terveysvakuutuksiin kuulumatonta, jotka sinnittelevät kotona niin pitkään kuin voivat ja kun lapsi näyttää kuolevan käsiin, ryntäävät ruuhkaiseen ERään. Onko tutkimuksessa muuten otettu huomioon sitä, että lapsikuolleisuus on USAssa tavallisempaa slummeissa, laittomien meksikolaissiirtolaisten ym. parissa, joiden lapsilla on joka tapauksessa puutteellinen rokotussuoja, eikä mitään neuvolaverkostoa vanhempien tukena?

Hmmm: hyvä kysymys, tutkimuksen tekijät eivät näköjään huomioi mitään eroja USA:n alueiden ja väestönosien välillä. Ainakaan tutkimusselostuksesta ei käy ilmi.

Tutkimus on ilmeisesti tehty käyttämällä cherry pickingiä eli mukaan valikoidaan vain se data, joka sopii omaan näkemykseen. Helppoa ja vaivatonta tilastoilla kikkailua.

Hmmmm
”Onko heistä ottamaan vastuuta, jos joku jättää heidän levittämänsä roskan innoittamana lapsensa rokottamatta ja lapsi kuolee tai vammautuu loppuiäkseen?”

Tuo on vain evoluutiota. Rokottamattomien lapset kuolevat ja vammautuvat todennäköisesti useammin, joten ajan kanssa folihattujen määrän populaatiossa pitäisi supistua.

Valitettavasti foliohattuilu ei ole geneettinen piirre. Olisikin.

Nimimerkille Hmmm todettakoon, että mikäli näitä niin kutsuttuja ”foliohattuja” ruvetaan syyllistämään heidän (mahdollisesti) aikaansaamistaan vahingoista joidenkin rokotusten laiminlyönnin seurauksena, niin vähintään yhtä hyvällä syyllä pitää sitten heristää syyttävää sormea niidenkin tahojen suuntaan, jotka ovat olleet ajamassa täysin turhia ja jopa suorastaan haitallisia rokotuksia.

Taannoinen sikainfluenssa-narkolepsia-fiasko on mainio esimerkki tämäntyyppisestä toiminnasta.

Ensinnäkin koko massiivinen rokotekampanja oli jo lähtökohtaisesti turha. Alun alkaenkaan ei ollut mitään perusteltua syytä olettaa, että kyseinen sikainfluenssa olisi joku poikkeuksellisen vaarallinen ja siten vahvan rokotesuojan vaativa epidemia. Päinvastoin, kaikki käytettävissä oleva tieto viittasi jo alusta lähtien siihen, että epidemia on sangen lievä – vaikka sen vakavuutta pyrittiinkin lääketeollisuuden lobbareiden ja median taholla kovasti liioittelemaan. Sittemmin epidemia osoittautuikin varsin lieväksi – jopa tavallista kausi-influenssaakin harmittomammaksi.

Toiseksi kyseinen rokote oli poikkeuksellisen riskialtista tavaraa, sillä sitä ei kiireen takia ollut ehditty testata edes senkään vertaa kuin rokotteita yleensä testataan. Paljon kertoi jo sekin, että rokotteen valmistaja vaati asiakkaita allekirjoittamaan paperin, jonka mukaan mitään korvauksia ei tulla valmistajalta vaatimaan, mikäli rokote aiheuttaa jotain odottamattomia vahinkoja. Toisin sanoen valmistaja itsekään ei pystynyt takaamaan tuotteensa turvallisuutta.

Tästä huolimatta Suomen hallitus kiirehti tilaamaan kyseistä tuotetta valtavat määrät, vieläpä hyvin kalliiseen hintaan. Huomattava osa tuosta tilatusta erästä lojuu nyt varastossa tarpeettomana ja odottaa hävittämistä.

Kokonaan oma lukunsa ovat sitten vielä ne tappiot – niin taloudelliset kuin henkiset – jotka tämän epäonnisen rokotuskampanjan seurauksena saivat aikaan narkolepsian puhkeamisen useilla kymmenillä suomalaisilla.

Noh, lääketehtaan bisnekset sujuivat toki mainiosti ja sen palkkalistoilla olevat lobbaritkin tienasivat hyvin. Mitä ilmeisimmin heidän ”yhteistyökumppaneinaan” toimineet poliitikot ja virkamiehet saivat myös hyvän mielen. Eli virallisesti kaikki on aivan hyvin – vaikka tulikin haaskattua satoja miljoonia euroja kankkulan kaivoon, ja sen lisäksi tuhottua kymmenien ihmisten terveys.

Sikainfluenssa-narkolepsiatapaus ei ole ollenkaan mainio esimerkki rokotusten seurauksista, vaan harvinainen poikkeus jonka syitä ei edes vielä tunneta. Jotta niinkin harvinaisen sairauden riski oltaisiin voitu tutkia, olisi tarvittu valtavat testiryhmät eikä rokotusta olisi saatu valmiiksi epidemiaa varten. Se, että sikainfluenssaepidemia olisi ollut tunnetusti lievä, on silkkaa pötypuhetta.

Pertti on nyt pahasti hakoteillä. Ensinnäkin sikainfluenssaepidemia oli kuin olikin sangen lievä. Siihen menehtyi meillä Suomessa vain runsaat 40 henkilöä, kun tavalliseen kausi-influenssaan kuolee normaalisti useita satoja tai jopa tuhatkin ihmistä. Ero on siis huomattava!

Eikä vähäinen kuolleisuus selity rokotuskampanjallakaan, sillä epidemiahan alkoi laantua jo ennen kuin rokotukset pääsivät edes toden teolla vauhtiin. Lisäksi on huomattava, että kuolleisuus jäi hyvin alhaiselle tasolle sellaisissakin maissa, joissa väestöä ei rokotettu ollenkaan (esim. Puola).

Pertti myös lähtee liikkeelle oletuksesta, että rokotusta varten ”olisi tarvittu valtavat testiryhmät”. Tämä on aivan nurinkurinen lähtökohta, koska siinä ikään kuin edellytetään, että rokote pitää saada valmiiksi mahdollisimman äkkiä – sivuvaikutuksista piittaamatta!

Lähtökohtaisesti on kuitenkin hyvin arveluttavaa vaatia tuollaista menettelyä, jossa vajavaisesti testattua ainetta piikitetään satoihin tuhansiin ihmisiin. Onhan vaatimus tuontyyppisten aineiden huolellisesta testaamisesta ollut suorastaan itsestäänselvyys jo kymmenien vuosien ajan.

Vain siinä tapauksessa tuosta huolellisen testaamisen vaatimuksesta voidaan tinkiä, jos kyseessä olisi jokin äärimmäisen vaarallinen tautiepidemia, joka hyvin suurella todennäköisyydellä tulisi aiheuttamaan massiivista tuhoa ja surmaamaan valtavat määrät ihmisiä – ellei kiireesti ryhdytä toimenpiteisiin. Mistään tällaisesta ei sikainfluenssan kohdalla kuitenkaan ollut viitteitä. Jo varsin varhaisessa vaiheessa oli nähtävissä, että epidemia jää tavallisen kausi-influenssan tasolle tai jopa sen alle.

Hyvä Timo Raunio, siinä vaiheessa kun rokotukset alkoivat Suomessa oli sikainfluenssaan menehtynyt yli kymmenen tuhatta ihmistä maailmanlaajuisesti ja vakavasti sairaita monin verroin enemmän. Eniten menehtyneitä oli Euroopassa; keskittymiä oli esimerkiksi Saksassa joka on suosittu liikematkakohde suomalaisillekin. Oli siis aivan ilmeistä että kyse on vakavasta sairaudesta joka tulee leviämään myös Suomessa.

Jälkikäteen voidaan sitten päivitellä blogeissa että eihän tauti ollutkaan vaikutuksiltaan suuri. No ei tietenkään ollut kun kansa rokotettiin ajoissa! Puolalaisetkin säästyivät saksalaisten tekemien rokotusten ansiosta.

PS. Ilmeisesti Afrikan sarvessa ei tavattu sikainfluenssaa. Ilmeisesti nälänhätä suojaa siltä. Tutkikaapa skeptikot sitä tarkemmin.

Anton syyllistyi edellä nyt jonkinlaiseen hysteriaan. Juuri sikainfluenssasta puhuttaessa sellainen olikin valitettavan yleistä – voidaan sanoa että suoranainen maan tapa.

Maininta yli kymmenestä tuhannesta menehtyneestä maailmanlaajuisesti saattaa toki tuntua suurelta, mutta kun asiaan syvennytään tarkemmin, huomataan ettei siinä ole mitään ihmeellistä saati poikkeuksellisen vaarallista. Aivan tavallinen kausi-influenssakin yltää samansuuruisiin – ja jopa suurempiinkin – lukemiin. Niistä media ei kuitenkaan nosta erityisempää haloota, joten tavallinen rivikansalainen ei yleensä tiedosta koko asiaa. Hän havahtuu tämäntyyppisiin kysymyksiin vasta sitten, kun media nostaa aiheesta mekkalan – ja seurauksena on sitten aiheeton paniikki.

Mitä tulee Antonin mainintaan ”jälkikäteen” kirjoittamisesta, niin todettakoon että kirjoitin asiasta tälle palstalle jo kesäkuussa 2009. En silloinkaan katsonut olevan mitään erityisempää aihetta niihin ylimitoitettuihin varotoimenpiteisiin, joita tietyt tahot tuossa vaiheessa olivat puuhaamassa sikainfluenssan varalta. Jo tuolloin oli varsin selkeästi nähtävissä, että kyseessä on tyypillinen ”paljon melua tyhjästä” -ilmiö.

Antonin kirjoituksen toiseksi viimeinen kappale menee täysin harhaan. Kuten jo edellä totesin, sikainfluenssaepidemian jääminen lieväksi ei voinut johtua rokotuskampanjasta. Tämä voidaan helposti päätellä siitä, että epidemia alkoi laantua jo ennen kuin rokotuskampanja pääsi toden teolla edes vauhtiin.

Väite puolalaisten säästymisestä ”saksalaisten tekemien rokotusten ansiosta” on täysin naurettava. Miten ihmeessä saksalaisten rokotukset olisivat muka puolalaisia suojanneet? Kun siis huomioimme, että Puolaan saapui tuhansia ihmisiä ulkomailta joka ikinen päivä – joukossa lukuisia taudinkantajia.

Tavallinen kausi-influenssa iskee vanhoihin ihmisiin. Sikainfluenssalle oli taas tyypillistä, että se iski pahiten nuoriin. Se ei siis ollut tavallinen kausi-influenssa, vaikka Timo Raunio niin väittää.

”The mean age of death in the H1N1 pandemic was 34.7 years, Dr. Osterholm said, referring to a recent paper he coauthored. ”If you look at the number of deaths, the 1957 and 1968 pandemics far exceed” those of the recent pandemic. ”But, when you put years of life lost up there, it surpasses that of the 1968 pandemic,” and with a few months left in the season, it could surpass the pandemic of 1957.

The effect of the H1N1 pandemic on use of intensive care unit capacity was even more intense, Dr. Osterholm said. It was 15 times that of the worst seasonal influenza year, according to a paper from Australia and New Zealand. ”It stretched those systems dramatically, and the indirect cost of people who didn’t get care that needed care was dramatic during this time…. Last June, they had every intensive care unit bed in the entire province of Manitoba filled because of the influenza situation.”

http://www.medscape.com/viewarticle/721159

On hyvin tiedossa, että sikainfluenssa oli juuri nuorten kohdalla kausi-influenssaa ärhäkkäämpi. Tämä ei muuta miksikään sitä, minkä Raunio edellä totesi. Epidemian suhteellinen lievyys oli hyvin nähtävillä jo kesällä 2009. Mitään objektiivista perustetta huonosti testatun rokotteen kiireiseen massajakeluun ihan THL:n radiomainoksilla, Facebookilla ja median lietsomalla paniikilla ryyditettynä ei todellakaan ollut.