Rokote ei suojaa Millerin ja Goldmanin kökkötutkimukselta

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

”Tutkimus: Rokotteilla ja lapsikuolleisuudella yhteys” otsikoi Magneettimedia-ilmaisjakelulehti. Katsotaanpa. Tutkimus on julkaistu vertaisarvioidussa Human and Experimental Toxicology – lehdessä. Tekijöinä ovat Neil Z. Miller ja Gary S. Goldman, toinen on näemmä ”Independent researcher” ja toinen ”Independent computer scientist”. Ei lupaavaa, muttei tuon perusteella pidä tutkimusta tuomita.

Helppolukuinen 10-sivuinen tutkimus katsoo osoittavansa, että lapsille annettujen rokotteiden määrällä ja lapsikuolleisuudella on korrelaatio: tutkimuksen ahkerimmassa rokottajassa USA:ssa on enemmän lapsikuolleisuutta kuin vähemmän rokottavissa maissa. Ilman näyttöä todellisesta syy-seuraussuhteesta korrelaatio voi tunnetusti olla näennäinen, hukkumiskuolema ja jäätelön myynti-luokkaa. Mutta antaahan tuo aihetta jatkotutkimukseen.

Kriittisen arvion Goldmanin ja Millerin tutkimuksesta on näemmä julkaissut ainakin Scienceblogs.com. Käy ilmi, että tutkijat ovat rokotteidenvastaisen liikkeen aktivisteja, ja tutkimuksen julkaisemisen on rahoittanut rokotuksia vastustava NVIC. Mutta aivan kuten korrelaatio antaa ainoastaan aihetta epäilyyn syy-yhteydestä, tällaiset kytkökset eivät vielä todista tutkimuksen heikkoudesta.

Scienceblogs osoittaa mm. seuraavia ongelmia Goldmanin ja Millerin työssä:

  • Tapa laskea rokotusten määrä on outo, esimerkiksi rokote joka suojaa kolmelta sairaudelta on laskettu kolmeksi rokotteeksi. Erilaisella laskentatavalla Japani, jossa lapsikuolleisuus on hyvin matala, kuuluisi ahkerimpiin rokottajiin.
  • Tutkijoilla olisi ollut käytössään monen vuoden tiedot, kuitenkin he jostain syystä keskittyvät vain yhteen vuoteen.
  • Selittämättömästä syystä tutkimukseen on otettu vain USA ja ne 33 maata, joissa lapsikuolleisuus on sitä vähäisempi. Jos rokotuksilla ja lapsikuolleisuudella on selvä yhteys, se olisi nähtävissä myös pidemmällä aikavälillä ja laajemmassa otannassa.
  • Tutkijat tekivät käyränsä jakamalla maat viiteen ryhmään rokotusten määrän mukaan, ja ottamalla keskiarvon kustakin ryhmästä. Näin saadaan paljon siistimpi, vakuuttavamman näköinen käyrä sekavan hajonnan sijaan.
  • Eri maiden lapsikuolleisuuslukuja on vaikea vertailla keskenään. USA:ssa katsotaan elävänä syntyneiksi kaikki lapset, joissa on elämän merkkejä, vaikkei heillä olisikaan henkiinjäämisen mahdollisuuksia. Monissa Euroopan maissa elävänä syntyneeksi katsottavan pitää täyttää tietyt koko- tai painorajat. Tutkimus kertoo ottaneensa nämä erot huomioon, muttei kunnolla kerro miten.
  • Ehkä pahimmalta kuulostava ongelma on tämä: suuri osa syntymän jälkeen kuolleista lapsista ei ehdi saada läheskään kaikkia niistä rokotuksista, joita synnyimaassaan annetaan. Jotkut ehtivät saada vain yhden, silti heidät on laskettu mukaan tähän tutkimukseen.

Millerin ja Goldmanin tutkimus ja Magneettimedian artikkeli eivät tietenkään mainitse tutkimuksia, joiden mukaan rokotukset vähentävät lapsikuolleisuutta. Keskeistä on oikeastaan tämä: minulta kesti alle puoli tuntia saada selville nämä tutkimuksen ongelmat. Kuinka kiire Magneettimedian toimittajilla on?

Tsekkaa myös Magneettimedia: Valkaistu sokeri yhteydessä mielisairauksiin.