Presidenttiehdokkaiden mielipiteitä metsästämässä

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Eräs tuntemani ihminen rohkeni vielä päiviä presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen jälkeen olla epävarma siitä, kumpaa ehdokasta äänestäisi. Hän valitteli, ettei oikein tiedä millaista politiikkaa Pekka Haavisto ja Sauli Niinistö ajavat.

Ongelma kuulosti oudolta, tunsin mielestäni ainakin Haaviston mielipiteet melko hyvin. Tämä tosin johtui siitä, että olin ollut paikalla muutamissa vaalitilaisuuksissa. Mutta onhan kaikki netissä. Lähdin demonstroimaan, kuinka nopeasti ehdokkaan kanta asiasta kuin asiasta löytyy pienellä hakukoneen käytöllä.

Pekka Haavistolla on kyllä aika selkeitä blogikirjoituksia joistain aiheista. Esimerkiksi siitä, mitä hän oikeasti tarkoitti puhuessaan naamioituneista sikaloiden salakuvaajista. Oma taannoinen blogitukseni samasta aiheesta meni muuten pitkälti metsään, kun en ollut tajunnut lukea tuota.

Haaviston blogituksia löytyy nyt sekä hänen omilta kampanjasivuiltaan, että Vihreiden sivuilta. Mieluiten ne näkisi saman katon alla. Entä Sauli Niinistö? Hän ei ikävä kyllä ole ehtinyt kirjoittamaan yhtä ahkerasti. Siksi selkeitä kannanottoja yksittäisiin asioihin on vaikeampi löytää.

Erilaiset vaalikoneet ehdokkaiden antamine vastausperusteluineen ovat ehkä paras tietolähde, olettaen että äänestäjää kiinnostavia asioita on niissä kysytty.

Mielipidekirjoitukset ja todellinen toiminta eduskunnassa ovat kaksi eri asiaa. Onneksi on eduskunta.fi, sieltä on selattavissa valtiopäiväasiat vuodesta 1989.

Olette ehkä nähneet Vauva-lehden foorumilta levinneen listan Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston tekemistä lakialoitteista. On kommentoitu aivan oikein, että erityisesti Niinistön lakialoitteet ovat ikivanhoja, ajalta jolloin hän oli tuore kansanedustaja. Sellaisilla on tapana ajaa niiden alueiden asioita, joilta ovat tulleet valituiksi. Ei kauhean hyödyllinen lista vuoden 2012 vaaleja ajatellen.

Vuoden 1993 jälkeen Niinistö on toiminut ministerinä ja eduskunnan puhemiehenä, ollut siis pois äänestyksistä. Sitä suuremmalla syyllä toivoisi, että hänen kampanjaväkensä olisi kerännyt jonnekin selkeän tietopaketin Niinistön mielipiteistä ja toiminnasta. Eipä Haavistonkaan kampanjalta sellaista näy löytyvän. Kaikenmaailman sarjakuvia kyllä.

Äänestäjistä monet eivät osaa, ehdi tai viitsi etsiä tietoa ehdokkaiden mielipiteistä ja toiminnasta. En tiedä, olisiko kohtuutonta odottaa, että ne olisivat kampanjasivujen peruskauraa potrettien ohella, eivätkä pieninä palasina maailmalla.