Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Pakotettuna pyytämään anteeksi

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 14.6.2011 11:00

Olen ajatellut, että suuri yleisö on aika hanakka kehittämään uutisten pohjalta kauhujuttuja hallitusten ja suuryritysten salajuonista. Voi noissa jutuissa olla joskus perääkin, muttei mitenkään välttämättä ja tuskin edes useimmiten. Käsitykseni on perustunut lähinnä luettuun toisen tai kolmannen käden tietoon. Kerran kuitenkin, varsin mikroskooppisessa mittakaavassa, olen saanut nähdä omin silmin miten huuhaakäsitys syntyy ja kehittyy.

4. toukokuuta 2010 minulta ilmestyi Hesarissa keskustelua herättänyt Fingerpori-strippi. Siinä aiemmin luomani hahmo, 30-luvun Saksassa elävä ”ekofasisti”, on mielissään löytäessään kaupasta ”Vapaan juutalaisen saippuaa”. Osa lukijoista ymmärsi, että naljailin tietynlaiselle puolivillaiselle eettisyydelle. Osa kuitenkin suuttui. Sain yhden negatiivisen sähköpostin, jossa minua kehotettiin itse vierailemaan keskitysleirillä. Nimimerkki ”Kotiäiti” valitti HS:n yleisönosastossa:

”Viime aikoina on ollut strippejä, jotka ovat suorastaan kuvottaneet. Tiistain (4.5.) Fingerpori taisi tehdä juutalaissaippuallaan tähänastiset pohjat. Yritin useamman tunnin keksiä siitä asiallista syytä tai sanomaa, mutta en löytänyt.”

Kaikki kollegani Kvaak-foorumilla eivät oikein innostuneet. Itsestäni alkoi tuntua, että strippi ei ollut mikään napakymppi, aihepiirin karmeus söi huomion itse vitsiltä.

Pahoitteluni

Päivä-pari stripin ilmestymisen jälkeen sain päähäni kirjoittaa vastineen HS:n yleisönosastoon. Pidin olennaisena selventää näkemyksiäni vitsin ideasta ja mustasta huumorista noin yleensä. Tämän Fingerporin tapauksessa en pitänyt mielipahan syntymistä ylireagointina, vaan suorastaan ymmärrettävänä. Siksi pyysin lopuksi vielä anteeksi:

”Juutalaisvainoihin viitannut Fingerpori-strippini (HS Sarjakuvat 4.5.) näyttää pahastuttaneen useita lukijoita. Kyvyttömyys nähdä mitään hauskaa kansanmurhassa on mielestäni aivan terve ja ymmärrettävä reaktio.
(…)
Omalta kannaltani on kiusallista myös se, että äärioikeistoa sympatiseeraavat kansalaiset saattavat nähdä strippini omia vastenmielisiä näkemyksiään tukevana. Harhalaaki tuli siis mahdollisesti tehtyä, pyydän anteeksi mielensä pahoittaneilta.”

Lähettämäni yleisönosastokirjoituksen otsikko oli ”Fingerporin harhalaukaus”, mutta toimitus muutti sen muotoon ”Pyydän anteeksi Fingerporin lukijoilta”

Syntymän ihme

Anteeksipyynnöstäni tuli pääasia. Ilta-Sanomat teki siitä pienen jutun. Suurin osa kirjoitustani kommentoineista piti sitä turhana nöyristelynä kukkahattutätien suuntaan. Strippi tunnetusti poistettiin HS:n nettisivuilta tässä vaiheessa. Nyt tapahtui niin yllättävä juttu, etten edes pahastunut siitä, kiinnostuin vain: joillain nettifoorumeilla tiedettiin kertoa, että kaikkivoipa Sanoma-konserni oli pakottanut minut tekemään julkisen anteeksipyynnön.

Olin kuin onnekas tiedehenkilö, olin saanut nähdä pikkuriikkisen huuhaauskomuksen synnyn tapahtumien keskipisteestä käsin. Noita viestejä, joissa oltiin tietävinään että Erkko-konserni pakotti anteeksipyytöön, oli lopulta niin vähän ettei niitä tänä päivänä meinaa edes löytää. Mutta oli hienoa kun kerrankin näki varmana tietona esitettynä jotain, joka ei ainoastaan vaikuttanut roskalta vaan itse tiesi ettei näkemyksen taustalla voinut olla tiedon hiventäkään.

Ja täytyy sanoa että muutama päivä sitten olin vähän turhautunut mutta samalla ylpeä, kuin oman lapsensa jälleennähneenä. Onpa tuo hieman kasvanutkin. Moskovassa avatun ”RESPECT: Comics from Around the World” – projektin sivulla todetaan minusta:
”the author of Edward Nazihands has been forced to publicly apologize for several strips. ”

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Varmaan nuo lehtijutut lähtee helposti elämään omaa elämäänsä, siinäkin on varmaan aihetta moneen strippiin.

Mutta tuo aiheena ollut strippisi oli oikeasti hätkähdyttävä, koska siinä oli todellisuus niin monesta asiasta, kaikessa kauheudessaan, saatu esille niin tiivistetyssä muodossa. Yksi vertauskuva kertoo joskus enemmän kuin montatuhatta sanaa.

Kuinkahan monta kertaa kaikkien aikojen pilapiirtäjä Kari olisi saanut pyydellä anteeksi mielensäpahoittajilta jos sille tielle olisi lähtenyt?

Kuinkahan monta kertaa kaikkien aikojen pilapiirtäjä Kari olisi saanut pyydellä anteeksi mielensäpahoittajilta jos sille tielle olisi lähtenyt?

”Aja­tus vapaasta yhteis­kun­nasta, jossa ihmi­siä ei kos­kaan lou­kata tai ärsy­tetä, on absurdi. Samoin on aja­tus siitä, että ihmi­sillä pitäisi olla oikeus vedota lakiin, joka suo­jaa heitä lou­ka­tuksi tulemiselta.”

”Täy­tyy esit­tää perus­ta­van­laa­tui­nen kysy­mys: haluam­meko elää vapaassa yhteis­kun­nassa vai emme? Demo­kra­tia ei ole tee­kut­sut, jossa ihmi­set istus­ke­le­vat rupat­te­le­massa muka­via. Demo­kra­tioissa ihmi­set suut­tu­vat jul­me­tusti toi­sil­leen. He rii­te­le­vät kii­vaasti tois­tensa näke­myk­siä vas­taan.”

Lainattu Salman Rushdielta

Niin varmaan tässä on kyse siitä, että pilapiirrokset on nykyään (Kari S jälkeen) sen verran pliisuja, että huomio kiinnittyy sarjakuvienkin puolelle. Varsinkin jos niitä sarjakuvia julkaistaan valtakunnan ykköslehdessä. Ja samoin kysymys lienee osittain myös sukupolvien välisestä kuilusta. Sarjakuvasi toimii luultavasti paremmin sotien jälkeen syntyneen väestön keskuudessa. Itse hörähdin aikoinaan tuolle stripille.

Luulen että Karin hienosäätö toimi niin, että hänellä oli tietyt sisäiset rajat, jottei mennyt liian pitkälle.

isoJ puhuu asiaa.

Erityisesti HS:n Karlsson on laimeudessa ja lapsellisuudessaan ihan omaa luokkaansa.

Niin ja toivottavasti Fingerpori jatkaa jeesutelijoiden ja kukkahattutätien kiusaamista forevö.

Pahimpia natseja on ne jotka sovinnaisuuden varjolla estävät puhumasta oikeasti tärkeistä asioista ja kipupisteistä.

Niitä pitää lyödä ja vieläkin lujempaa!

Hyvä Pertti Jarla,
Fingerpori-sarjakuvasi on todella oivaltava ja kieroa huumoria sisältävä. Lehti, jossa se ilmestyy, ei kuulu niihin joita minä luen. Silti jokainen aamu käväisen netistä lukemassa sarjakuvasi, ja sitten vilkkaasti pois kyseiseltä sivulta. Pertti, eikö ole kummaa, että juuri TUO sarjakuvasi on sensuroitu? Kysymyksessäni on ironiaa. Anteeksipyyntösi oli todella nolo. Häpeä sitä ja jatka loistavaa sarjakuvaasi.

Minäkin lopetin hesarin tilaamisen aikoja sitten, en halua tukea kyseistä läpyskää millään tavoin.

Parasta Suomessa.
Odottelen joka aamu jannittyneena onko tanaan jo taas Rivo-Riitan tokaisuja.
Odottelen myos koska uskovaiset riemastuvat. Se ’Lavistyksilla kaynti’ ja nyt pari paivaa sitten ’vesipallo-ottelu’ rassaavat varmasti monen oikeauskoisen herkkaa mielta.

Jatkamista ja jaksamista, Pertti!

Ottamatta muutoin kantaa tähän asiaan haluaisin sanoa, että ketään ei pidä lyödä, ei kovaa eikä hiljaa. Ylipäänsäkään ei pitäisi ketään rangaista siitä, mitä hän ajattelee. Ihmisten julkinen loukkaaminen julkisessa sanassa on toki voitava estää, mutta tarkkana on oltava siinä, ettei yksityisyyden suojelemisen merkeissä pästettäisi sensuuria valloilleen.

Sinulla on mielenkiintoinen elämänasenne, olla samalla kriittinen sarjakuviesi kautta mutta myös kaikkea ymmärtävä ”hippi” joka haluaa että hellä äiti voisi lukea herttaiselle lapselleen fingerporia iltasaduksi. Et taida saada molempia, onnea tuolle välimaastossa luistelulle, ei välttämättä onnistu tässä mediailmastossa.

Minusta ’vapaan juutalaisen saippua’ kuvaa loistavasti miten omantunnon voi viherpestä pienen ’vapaa’ adjektiivin lisäyksellä. Luulis että evr olis tehnyt tuosta t-paidan. No ihmisten reaktioita ei voi logiikalla ymmärtää.

Minä pesen omatuntoni niin monesti päivässä jotta se lienee puhdas, pidä huolta…

Kaikesta pitää voida tehdä pilaa, ryppyotsaisuutta riittää ihan liikaa.
Musta huumori on myös huumoria. Mielensäpahoittajat hapattavat yleisen ilmapiirin.

Hupaisaan sinänsä, että tämän blogikirjoituksen aiheena oli nykypäivän salaliittovainoharhaisuus, ja sitten kirjoituksen kommentoijista mm. nimimerkki Terästotuus on jo pohtimassa omaa huuhaasalaliittoteoriaansa Fingerporin ekofasisti-stripin poistolle HS:n sivustolta, vaikka syyt poistoon tulevat ilmi Jarlan omasta tekstistä.

Täällä esitetään näkemyksiä, joiden mukaan Jarla tekisi mustaa Fingerpori-huumoria nimenomaisena tarkoituksenaan toisten ihmisten härnääminen ja suoranainen lyöminen heidän mielipiteidensä ja maailmankuvansa takia. Ensinnäkin tällainen katsontakanta vaikuttaa todella tunkkaiselta ja ahdistavalta. Ja toisekseen Pertti Jarlasta on välittynyt haastattelujen, kirjoitusten sekä sarjakuvien kautta kuva siitä, että hän on hyvin humaani ja suvaitsevainen ihminen, jonka tarkoituksena ei todellakaan ole lyödä ketään henkisesti.

Sarjakuva ei voi valita lukijaansa, mutta jokaisella on toki oikeus tulkita hänen sarjakuviaan kuten itse haluaa. Olivat nämä tulkinnat sitten kuinka ahdasmielisiä tahansa.

Rakkikoira: Terästotuushan puhuu totta. Sarjakuva on sensuroitu. Sitä ei löydy Hs:n arkistosta. Sitä paitsi samoja syitä pohtii Jarla itse yllä.

Kyseinen strippi on mahdollisesti osuvinta suomenkielistä poliittista huumoria kymmeniin vuosiin. Totta kai se aiheuttaa hässäkkää! Siinä missä joku Kari oli läpensä valkoisen, miehisen ja heteroseksuaalisen ylivaltaideologian läpäisemä etuoikeuksiaan vahtiva märehtijä joka harvoin ylitti aitaa edes siitä missä se oli matalimmillaan, tässä tartuttiin kulttuurille keskeiseen (keskeisimpään?) toiseuden kategoriaan ja ravisteltiin sitä niin että tuntui.

Ymmärrän toki, että Jarla empaattisena ihmisenä oli pahoillaan siitä että pahoitti monien mielen. Itse olen vastaavaa mielipahaa kokiessani joskus kasvanut ihmisenä. Toivoakseni saan tähän tilaisuuden jatkossakin.

No, ehkä on parempi harkita etukäteen kuin jälkikäteen. Jotainhan tästä voi oppia, jos siihen kykene.

Näitä luetaan juuri nyt