Osa minusta hyväksyy väkivallan - yllättyykö sisäministeriö?

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Iltalehti uutisoi huolestuttavan näköisesti: ”Sisäministeriö yllättyi:osa Perussuomalaisista hyväksyy väkivallan”. Uutisen mukaan näin käy ilmi brittiläisen, Euroopan populistipuolueita kartoittavan tutkimuksen alustavista tuloksista. Tutkimusta ei ole vielä julkaistu.

Pelätään, että keskusteluilmapiirin koveneminen voi luoda otollista maaperää terrorismille. Taitaa ikävä kyllä pitää paikkansa. Mutta huomatkaa, mikä uutisesta puuttuu: Perussuomalaisille esitetty kysymys. Se pitäisi ehdottomasti tietää ymmärtääkseen, missä mielessä vastaaja ”hyväksyy väkivallan”.

Iltalehti itse tapansa mukaan kysyy lukijoilta: Hyväksytkö väkivaltaa missään tilanteessa? Toivottavasti brittitutkimuksen kysymyksenasettelu oli vähän parempi. On joitain itämaisittain suuntautuneita munkkeja ja muita, jotka vastustavat väkivaltaa joka tilanteessa, mutta jopa Suomen laki hyväksyy kohtuullisen väkivallan käytön itsepuolustukseksi. Onhan meillä se armeijakin.

Omasta mielestäni väkivalta on ehdottomasti hyväksyttävää joissain tapauksissa yksilötasolla (esim. päällekarkaajaa vastaan saa puolustautua) ja valtiotasolla (esim. demokratia saa torjua laajenemishaluisen diktatuurin maahantunkemisen). Tämä tuskin yllättää tai järkyttää ketään. Kyse on siitä, missä muodossa kysymys esitetään.

Niin kauan kun emme tiedä, mitä Perussuomalaisilta on kysytty, on aivan ennenaikaista kauhistella heidän vastauksiaan ja kytkeä puolueen nimeä terrorismiin.