Oi niitä aikoja: Kreikan sotilasjuntta

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Kreikalla menee niin heikosti, että on alettu tosissaan puhua yhteiskuntarauhan horjumisesta. Maan pääministeri vertaa tilannetta Saksan tilanteeseen ennen Hitlerin valtaannousua. Äärioikeistolaisen Kultainen Sarastus-puolueen noususta ollaan huolissaan.

Tänään olen saanut parinkin yksityishenkilön Facebook-kommenteista lukea, kuinka ”eräskin” yritti taannoin varoittaa tästä, mutta media vaiensi ja mustamaalasi hänet. Aluksi en oikeasti tajunnut keneen nyt viitataan, mutta kysehän oli Halla-ahon Jussista. Minkälainen oli Halla-ahon ennuste/varoitus? Kun Kreikan kaduilla mellakoitiin talouden leikkauksia vastaan, hän kirjoitti omalla Facebook-sivullaan:

”Juuri nyt Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta, jonka ei tarvitsisi välittää suosiostaan ja joka voisi panna lakkoilijat ja mellakoitsijat kuriin panssarivaunuilla”

Ei tuo nyt oikein varoitukselta näytä. Vähän kuin ”tulisipa tulva ja hukuttaisi koko paskan” ei ole varoitus tsunamin riskistä. Kyseessä on (ilmeisesti harkitsematon ja ohimenevä) diktatuurin perään haikailu. Jos lähimuisti pettää niillä, jotka luulevat Halla-ahon varoittaneen, ei oikeistodiktatuuria haikailevien kreikkalaistenkaan muistissa ole kehumista.

Kreikassa 1967 valtaan noussut sotilasjuntta oli vuoteen 1973 mennessä ajanut talouden vähemmän kehuttavaan kuntoon. Vuoden aikana inflaatio nousi noin kuudesta 30 prosenttiin. Ennen viime vuosien mielenosoituksia Kreikan suurimmat nähtiinkin juuri tuolloin. Marraskuussa tyytymättömät opiskelijat osoittivat mieltään, ainakin 34 heistä tapettiin. 1974 juntan yritys napata Kypros Kreikalle kusahti, ja se joutui luopumaan vallasta. Konservatiivipoliitikko Konstantinos Karamanlis jouduttiin kutsumaan Ranskasta siivoamaan sotku.

Tällainen ihmelääke siis oli diktatuuri Kreikassa. Paljon ihmisiä toki vangittiin ja tapettiin, mutta maa meni niinsanotusti ”suen persiiseen”.

Loppuun yksi vinkki lukijoille: jos teitä häiritsee yhteiskunnan ”holhoaminen”, ase- ja muut kiellot sekä rajoitukset, älkää haikailko sotilasdiktatuuria. Sellainen näyttäisi erittäin typerältä.