Nettidisinhibitiolle kiitos

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Internetissä ei välttämättä tule viestittyä yhtä tolkullisesti kuin naamakkain, olette ehkä huomanneet. Ilmiötä ovat analysoineet tunneälyn tuntija Daniel Goleman ja kumppanit. Sille on monia nimiä: Cyber-disinhibition, Internet disinhibition, Online disinhibition effectGreater Internet Fuckwad Theory (GIFT). Jos joku tietää suomenkielisen nimen, kertokaa.

Nettikäytös saattaa poiketa normaalista kanssakäymisestä myös positiivisesti: saatetaan avautua asioista, joita muuten jäystettäisiin itsekseen. Ennenkaikkea tästä disinhibitiosta kuitenkin puhutaan ongelmana. Sen takana nähdään seuraavia syitä:

  • Netti mahdollistaa anonyymiuden, jonka suojista voi huudella vapaammin
  • Kun keskustelukumppania ei näe, ei näe myöskään hänen reaktioitaan, kulmien kurtisteluja ja vaivaantuneita ähkäisyjä. Posotamme huolettomasti eteenpäin. Daniel Goleman näyttäisi korostavan tämän arkielämässä tärkeän palautekanavan puuttumista.
  • Keskustelua ei käydä reaaliajassa, voimme heittää todella loukkaavan kommentin kranaatin lailla ja siirtyä sitten muualle katsomaan kissavideoita.
  • Ilman visuaalista yhteyttä keskustelukumppaniin kuvittelemme hänen äänenpainonsa ja paljon muuta omassa päässämme. Viesti saattaa vääristyä, haistatamme takaisin tyypille joka luulee tokaisseensa jotain harmitonta.
  • Kanssakäyminen netissä saatetaan kokea jonkinlaisena pelinä, johon arkimaailman säännöt eivät päde. Kiltti koulupoika esittää netissä armotonta soturimunkkia.
  • Hierarkiat hämärtyvät naamakkain ollessa, seuraa haistattelua josta moni onkin jo menettänyt työpaikkansa.

Esittelen tämän, monille varmaankin tutun jutun siksi, että olen alkanut Facebookin kautta katsoa sitä vähän uudelta kantilta. Keskusteluni monien ihmisten kanssa ovat olleet hedelmällisempiä juuri siksi, että olen heittänyt kommentteja varomattomammin kuin tosielämässä.

Olen saattanut julkaista linkkejä tai mielipiteitä, jotka ovat täysin ristiriidassa joidenkin tuttujeni maailmankuvan kanssa. Siitä on seurannut tietenkin keskustelua ja selittelyä. Koskapa tunnen lähes yksinomaan tolkullista, kirjoitustaitoista väkeä, nämä keskustelut ovat olleet pitkälti hyviä.

Netin ulkopuolisessa elämässä näitä keskusteluja ei olisi tullut: olen nimittäin siinä mielessä estynyt, että vältän ottamasta esiin vaikeita asioita. Jos tiedän että toinen uskoo liskohirviöiden hallitsevan maailmaa, alan puhua vaikka animaatioista. Leppoisaa, muttei välttämättä aina hedelmällistä. Tuskin olen ainoa, jolle pieni Greater Internet Fuckwad-ilmiö tekee jopa hyvää.