Mutta onko vihreiden sydän todella puhdas?

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Tähän mennessä tapahtunutta:

Tietänette jo, että perussuomalaisten kasvoja esiteltiin netissä halventavaan sävyyn Per-Looks-blogissa. Veikattiin että kaiken takana olisivat verivihollisensa vihreät, joista jotkut alkoivat paheksua Per-Looksia, erityishuomion kohteeksi heistä nostettiin Erkki Perälä.

Kokoomuksen Vesa Hack paheksui Erkki Perälää: Perälän kirjoituksen alusta voidaan nimittäin irrottaa lauseita kuten ””He ovat rokonarpisia, lihavia, kierosilmäisiä, isonenäisiä eivätkä osaa meikata”. Hack myöntää, että Perälä loppujen lopuksi tuomitsee tällaisen kasvoille naureskelun. MUTTA:

”Vihreät tuntevana pidän valitettavasti mehdollisena myös, että Perälä haluaa tuoda Per-Looksin esiin, mutta haluaa samalla vahvistaa kuvaa itsestään Hyvänä Ihmisenä. Jolta riittää empatiaa myös perussuomalaisille ja joka verhoilee ylemmyydentunteensa poliittisen korrektiuden nimissä”

Ilmeisesti jotenkin tuohon liittyen hänen kirjoituksensa nimi on ”Helsingin vihreät pilkkaavat perussuomalaisten ulkonäköä”. Kommenteissa ainakin Ossi Mäntylahti (Kok) paheksuu Perälän tyylitajun puutetta ja Jussi Jalonen (Kesk) näkee tämän kirjoituksessa ”elitistisen pohjavireen”. Perälä on näet kehottanut itse kutakin ”katsomaan kutakin naureskelun kohdetta viiden sekunnin ajan silmiin, hassun kampauksen tai hatun taakse, ja pohtimaan, minkälainen ihminen sieltä katsoo takaisin”. Jalonen tähän:

”Periaatteessa tuo on kaiketi olevinaan hyväntahtoinen kehoitus, mutta onko tässä siis kyseessä joku sensorttinen asia, mitä Perälän ja Vihreiden ehdokkaiden pitää _oikein erikseen yrittää_? Kyllähän tuo nyt kertoo siitä, että Perälä ja kumppanit ovat viettäneet aikansa jossain kuplassa.”

Mutta eteenpäin: Kansan Uutisten Jami Järvinen (Vas) summasi tapahtuneen kirjoituksessaan ”Gate-Looks”. Järvisen sinänsä hauska blogitus naureskelee Vesa Hackille ja Helena Eroselle, ollen silti yhtä mieltä että Perälän moraalisen närkästyksen takana oli oikeasti vihreä ylemmyydentunto.

Kunnallisvaalien alla eri puolueiden edustajat kilvoittelevat siis kovasti sydämen puhtaudesta. Ihailen sitä tapaa, jolla jonkun Perälän psykologiset motiivit ja maailmankuvan kieroutumat on onnistuttu analysoimaan pelkän lyhyehkön tekstin perusteella.

Itse veikkaisin, että vaalien alla herkistyneissä vihreissä Per-Looks herätti pelon vastareaktiosta – hehän ovat profiloituneet perussuomalaisten vastavoimaksi. Sitten reagoitiin ylikin. ”Vihreä ylemmyydentunto” sensijaan kuulostaa motiivina epäilyttävältä runoilulta.

Politiikkaan mahtuu viisaita maan edun ajattelijoita, psykopaattisia pyrkyripaskoja ja siltä väliltä. Noita ääripäitä lienee joka ikisessä puolueessa. Joku saattaa kyllä tuntea henkilökohtaisesti jonkun poliitikon motiiveja, en minä sitä epäile. Mutta kun kokonaiseen puolueeseen tuhansine jäsenineen aletaan soveltaa jotain ääriyksinkertaistavaa luonneanalyysiä, se on minusta vaarallista huuhaata.

”Vihreä ylemmyydentunto” on samanlainen leima kuin ”kokoomuslainen ahneus”, ”kepulainen junttius” tai ”perussuomalainen rasismi”. Eri puolueiden edustajat ovat nopeita näkemään kilpailijoiden alhaiset motiivit ja sielunkieroumat, kuitenkaan Suomessa ei tietääkseni ole yhtäkään kyynikkopuoluetta. Kaikki vasemmalta oikealle ovat mielestään ”huolissaan” koko maasta, ”haluavat rakentaa” ym.

Uskon että suurin osa poliitikoista ei ole psykopaatteja, kyllä he selittävät toimintansa itselleenkin parhain päin. Muitakin motiiveja kuin oman edun maksimointi on. Viittaan taas kerran tutkimukseen, jonka mukaan uskontokuntien edustajat selittävät oman uskonsa ylevin perustein, toisten uskon johtuessa varmaankin pelosta, laumasieluisuudesta yms. Tässäkin suhteessa puolueet muistuttavat uskontoja.

Eihän tässä mitään uutta tai ihmeellistä ole, ikävää silti. Tällaiset leimat haittaavat puolueidenvälistä yhteistyötä, ja pahempaa: Kun poliittisen vastustajan ei uskota kykenevän moraaliseen tai viisaaseen ajatteluun vaan kaikki selitetään alhaisilla motiiveilla, se on epäinhimillistämistä ja demonisointia. Meillä vielä viatonta, mutta kyse on samasta ajattelusta joka mahdollistaa sisällissodat ja etniset puhdistukset.

Jos joku kuvittelee vain oman puolueensa olevan moraalisesti tosissaan ja kaikkien esimerkiksi vihreiden tai perussuomalaisten olevan harhaisia pyrkyreitä, hän kärsii itse ylemmyydentunnosta ja on tiiviisti kuplassa. Sitäpaitsi, jos kuvittelee näkevänsä jonkun toisen sieluun ja arvostelee julkisesti tämän motiivien puhtautta, eikö se ole äärimmäistä jeesustelua?