Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Mitä Jouko Turkka opettaa Hämeenlinnan Neitsyt Mariasta?

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 10.8.2011 09:00

Kotimaa-lehti ja Iltalehti ovat raportoineet hämeenlinnalaisen suntion Neitsyt Maria-ilmestyksestä. Ladon seinässä kävi siis valoläikkä, jonka silminnäkijä tulkitsi Neitsyt Mariaksi.

Onneksi tuo silminnäkijä otti näkemästään valokuvia, joista yhtä on käytetty uutisoinnissa. Siinä näkyy auringon valossa oleva auto, ja sen vieressä seinällä valokuvio. Tuollaiset heijastumathan ovat sinänsä yleisiä ilmiöitä, jollaisen voi kuka tahansa bongata aurinkoisena päivänä ulkona käydessään. Lämmin ilma saa ne väreilemäänkin. Mutta tämäpä näyttää Pyhältä Neitsyeltä.

Kuulin, että joskus käsikirjoittamisen opiskelijoita vietiin Jouko Turkan luo oppitunnille. Eräänä harjoituksena Turkka kehotti opiskelijoita katsomaan puutalon säänsyömää seinää, ja etsimään sen kuvioista ihmishahmoja. Se onkin hauskaa puuhaa. Ihmisaivot ovat virittyneet etsimään ihmis- ja eläinhahmoja silmien välittämästä informaatiosta. Se on ollut hyvinkin tärkeää luonnossa selviytymisen kannalta.

Muutkin tutut, ikoniset muodot tunnistetaan helposti. Tamperelaisen ravintolaseinän kuvioinnista silmä erottaa hakaristejä. Peiton kuviosta taas tulee mieleen vaimoni pään siluetti, sivusuunnassa venähtäneenä. Kukaan ei pidä tällaista yliluonnollisena. Mutta silloin tällöin jostain satunnaisesta kuviosta, kuten savupatsaasta tai pitaleivän ruskehtuneesta osasta tulee mieleen Jeesus, Paholainen tai Neitsyt Maria. Uutiskynnys ylittyy.

Tämä on suurimmalle osalle teistä aivan tuttua juttua. Siksi onkin ärsyttävää, että sekä Iltalehti että Kotimaa, jotka usein taustoittavat uutisiaan, eivät mainitse tästä mitään, vaan hokevat Hämeenlinnan ilmestyksen olevan ”arvoituksellinen” ja ”selittämätön”. Se ei ole kumpaakaan.

”Neitsyt Maria” on täysin omassa mielessä syntyvä tulkinta. Kuvio näyttää alaviistoon aukeavalta hupulta ja luisuilta hartioilta. Kasvoja, sädekehää tai lasta ei näy. Jos hupun aukosta näyttäisi tulevan partaa, kuviosta tulisi mieleen munkki.

Entä havainnon muut mystiset ominaisuudet? Silminnäkijä kertoo ilmapiirin sähköistyneen kuin ukkosen edellä ennen kuin hän näki kuvion. Tätä en osaa selittää. Huomauttaisin kyllä lukijoiden suututtamisen uhallakin, että ihmiset saattavat muistaa kokemaansa väärin. Voi myös olla, että tunteen aiheutti syrjäsilmällä nähty valonlepatus seinällä, mutta tämähän on pelkkää arvailua.

Silminnäkijän kissa pelästyi ja juoksi pois. Kissanomistajana voin sanoa että tässä ei ole mitään ihmeellistä. Ne menevät tolaltaan seinällä olevasta kynälampun valokuviosta, tuollainen iso väreilevä mollukka on helposti liikaa. Eilen kollini maukui ja juoksi karkuun, kun avasin vessan oven. Ne ovat sellaisia.

Kiinnostavaa on, että ehkä järkevimmän kommentin Kotimaan ilmestys-uutisoinnissa esitti katolisen kirkon tiedottaja. Hehän joutuvat varmaan kommentoimaan tällaista jatkuvasti, eivätkä pienestä hätkähtele. Hän sanoo: ”Varsinkin jos niiden [ilmiöiden] kokija ryhtyy tulkitsemaan ja lukemaan viestejä kuvista, on varovaisuus tarpeen.” Toimittajien kannattaisi kuunnella haastateltaviaan.

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Miksi tästä piti tehdä valtakunnallinen uutinen, sen sijaan että olisi jäänyt yhden ihmisen henkilökohtaiseksi, kauniiksi kokemukseksi?

Sen julkistamisesta ei ole seurannut mitään kaunista.

Olen samaa mieltä, henkilökohtaisena kokemuksenahan tuollainen voi olla mukava ja merkityksekäs. En halua kritisoida suntiota, vaan toimittajia.

Uskonvakaumus oikeuttaa ihmisen tulkitsemaan näkemäänsä kuin lapsi. Onko se väärin, jos moinen ärsyttää?

Taidan heijastella joillain peileillä Marian vaikka kontilleen omalle takapihan seinälleni ja lähettää siitä kuvan iltapäivälehteen.

No ohhoh. Katsokaas tarkemmin tuota ilmestyksen kuvaa. Arto Hägg pani juuri merkille että siitä Neitsyen päästä suurin osa on tikkataulusta jäänyttä rinkulaa.

Tämä on nyt samaa sarjaa taas kuin ne mikroaalloilla tapetut kasvit.

Eikös se rinkula pikemminkin muodosta proosallisen pyhimyskehän hahmon hupun ympärille?

Vaan jos tuon ilmiön saisi jotenkin jenkkien Ebayhin myytäväksi, siitä voisi netota muutaman tonnin.

Päivänselvää fotoshoppausta! Pari digikuvaa päällekkäin ja sillä siisti. Kuvaaja taisi olla melkoinen velikulta.

Laskeva aurinko heijastuu auton pelleistä ja ikkunoista ladon seinälle. Kun aurinko liikkuu taivaalla, myös kuva siirtyy senää pitkin. Että sellainen ”yliluonnollinen” ilmiö.

todellinen kysymys kuitenkin on, että kuka jaksaa spekuloida tällaista aihetta kolumnissaan? se on tämä ateistien uskonlahkon sivuhaara, jonka tarkoitus on antitodistella jeesushömppää.

se pointti siis, ehkäpä tämä ei ollut jumalallinen väliintulo, mutta ehkäpä se ei myöskään ole todistettavissa nykyihmisen puolikehittyneiden aivojen, taikka näillä keksittyjen laitteiden kanssa. sitä vaan, että tässä universumissa on paljon asioita, joiden selitykset eivät löydy fysiikan kirjoista. eteenpäin meneminen kärsii jos jäädään todistelemaan oman rodun kaikkitietävyyttä. jo 70-luvulla metronit totesivat kapteeni james t. kirkille ” youre still half-savage”.