Mitä Jouko Turkka opettaa Hämeenlinnan Neitsyt Mariasta?

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Kotimaa-lehti ja Iltalehti ovat raportoineet hämeenlinnalaisen suntion Neitsyt Maria-ilmestyksestä. Ladon seinässä kävi siis valoläikkä, jonka silminnäkijä tulkitsi Neitsyt Mariaksi.

Onneksi tuo silminnäkijä otti näkemästään valokuvia, joista yhtä on käytetty uutisoinnissa. Siinä näkyy auringon valossa oleva auto, ja sen vieressä seinällä valokuvio. Tuollaiset heijastumathan ovat sinänsä yleisiä ilmiöitä, jollaisen voi kuka tahansa bongata aurinkoisena päivänä ulkona käydessään. Lämmin ilma saa ne väreilemäänkin. Mutta tämäpä näyttää Pyhältä Neitsyeltä.

Kuulin, että joskus käsikirjoittamisen opiskelijoita vietiin Jouko Turkan luo oppitunnille. Eräänä harjoituksena Turkka kehotti opiskelijoita katsomaan puutalon säänsyömää seinää, ja etsimään sen kuvioista ihmishahmoja. Se onkin hauskaa puuhaa. Ihmisaivot ovat virittyneet etsimään ihmis- ja eläinhahmoja silmien välittämästä informaatiosta. Se on ollut hyvinkin tärkeää luonnossa selviytymisen kannalta.

Muutkin tutut, ikoniset muodot tunnistetaan helposti. Tamperelaisen ravintolaseinän kuvioinnista silmä erottaa hakaristejä. Peiton kuviosta taas tulee mieleen vaimoni pään siluetti, sivusuunnassa venähtäneenä. Kukaan ei pidä tällaista yliluonnollisena. Mutta silloin tällöin jostain satunnaisesta kuviosta, kuten savupatsaasta tai pitaleivän ruskehtuneesta osasta tulee mieleen Jeesus, Paholainen tai Neitsyt Maria. Uutiskynnys ylittyy.

Tämä on suurimmalle osalle teistä aivan tuttua juttua. Siksi onkin ärsyttävää, että sekä Iltalehti että Kotimaa, jotka usein taustoittavat uutisiaan, eivät mainitse tästä mitään, vaan hokevat Hämeenlinnan ilmestyksen olevan ”arvoituksellinen” ja ”selittämätön”. Se ei ole kumpaakaan.

”Neitsyt Maria” on täysin omassa mielessä syntyvä tulkinta. Kuvio näyttää alaviistoon aukeavalta hupulta ja luisuilta hartioilta. Kasvoja, sädekehää tai lasta ei näy. Jos hupun aukosta näyttäisi tulevan partaa, kuviosta tulisi mieleen munkki.

Entä havainnon muut mystiset ominaisuudet? Silminnäkijä kertoo ilmapiirin sähköistyneen kuin ukkosen edellä ennen kuin hän näki kuvion. Tätä en osaa selittää. Huomauttaisin kyllä lukijoiden suututtamisen uhallakin, että ihmiset saattavat muistaa kokemaansa väärin. Voi myös olla, että tunteen aiheutti syrjäsilmällä nähty valonlepatus seinällä, mutta tämähän on pelkkää arvailua.

Silminnäkijän kissa pelästyi ja juoksi pois. Kissanomistajana voin sanoa että tässä ei ole mitään ihmeellistä. Ne menevät tolaltaan seinällä olevasta kynälampun valokuviosta, tuollainen iso väreilevä mollukka on helposti liikaa. Eilen kollini maukui ja juoksi karkuun, kun avasin vessan oven. Ne ovat sellaisia.

Kiinnostavaa on, että ehkä järkevimmän kommentin Kotimaan ilmestys-uutisoinnissa esitti katolisen kirkon tiedottaja. Hehän joutuvat varmaan kommentoimaan tällaista jatkuvasti, eivätkä pienestä hätkähtele. Hän sanoo: ”Varsinkin jos niiden [ilmiöiden] kokija ryhtyy tulkitsemaan ja lukemaan viestejä kuvista, on varovaisuus tarpeen.” Toimittajien kannattaisi kuunnella haastateltaviaan.