Miksi kitistä huuhaasta?

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

On kysytty, miksi skeptikot toimivat ilonpilaajina ja marmattavat homeopatiasta, korvakynttilöistä ja muista harmittomista iltojemme huveista? Ihminenhän saa tehdä rahoillaan mitä haluaa, ja vaikkei kaikki vaihtoehtolääkintä toimisikaan, lume-efekti on parempi kuin ei mitään. Ainakin minulla marmatusta lietsovat seuraavanlaiset uutiset:

EU aikoo tutkia karjan homeopaattista lääkintää kahdella miljoonalla eurolla. Toivottavasti tänä vuonna ei lakkauteta kauhean monia oikeasti hyödyllisiä EU-hankkeita varojen puutteen vuoksi. Toivon myös, ettei moni ahtaissa oloissa kökkivä tuotantoeläin saa jatkossa kivuliaita tulehduksia viljelijän luottaessa sokeripillereiden voimaan. Lume-efekti ei nimittäin toimi eläimillä.

Totisessa hengenvaarassa työskentelevä Meksikon poliisi on myös tuhlannut miljoonia, huuhaaseen perustuviin pomminetsintälaitteisiin. Kyseessä ovat ns. taikavarpujen modernit vastineet. Tässäkään tapauksessa usko varpuun ei käyttäjäparkoja auta. Vaarassa ovat niin poliisit kuin kansalaiset, joiden koteihin tehdään iskuja väärien mittaustulosten perusteella.

Nyt voidaan kysyä: miten tämä mukamas liittyy Suomeemme? Kysyn vastaan, miten kalliita ja laajoja huijauksia Suomessa ja EU:ssa pitää tapahtua, ennenkuin sopii olla skeptinen? Skeptikot yrittävät luoda kriittisen ajattelun kulttuuria, joka olisi voinut estää edellä esitetyn kaltaiset onnettomat päätökset.