Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Miksi kitistä huuhaasta?

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 15.9.2011 15:52

On kysytty, miksi skeptikot toimivat ilonpilaajina ja marmattavat homeopatiasta, korvakynttilöistä ja muista harmittomista iltojemme huveista? Ihminenhän saa tehdä rahoillaan mitä haluaa, ja vaikkei kaikki vaihtoehtolääkintä toimisikaan, lume-efekti on parempi kuin ei mitään. Ainakin minulla marmatusta lietsovat seuraavanlaiset uutiset:

EU aikoo tutkia karjan homeopaattista lääkintää kahdella miljoonalla eurolla. Toivottavasti tänä vuonna ei lakkauteta kauhean monia oikeasti hyödyllisiä EU-hankkeita varojen puutteen vuoksi. Toivon myös, ettei moni ahtaissa oloissa kökkivä tuotantoeläin saa jatkossa kivuliaita tulehduksia viljelijän luottaessa sokeripillereiden voimaan. Lume-efekti ei nimittäin toimi eläimillä.

Totisessa hengenvaarassa työskentelevä Meksikon poliisi on myös tuhlannut miljoonia, huuhaaseen perustuviin pomminetsintälaitteisiin. Kyseessä ovat ns. taikavarpujen modernit vastineet. Tässäkään tapauksessa usko varpuun ei käyttäjäparkoja auta. Vaarassa ovat niin poliisit kuin kansalaiset, joiden koteihin tehdään iskuja väärien mittaustulosten perusteella.

Nyt voidaan kysyä: miten tämä mukamas liittyy Suomeemme? Kysyn vastaan, miten kalliita ja laajoja huijauksia Suomessa ja EU:ssa pitää tapahtua, ennenkuin sopii olla skeptinen? Skeptikot yrittävät luoda kriittisen ajattelun kulttuuria, joka olisi voinut estää edellä esitetyn kaltaiset onnettomat päätökset.

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

”EU aikoo tutkia karjan homeopaattista lääkintää kahdella miljoonalla eurolla.”

No tuon vaikutus on kyllä samaa luokkaa kuin kärpäsen kakan Itämeren ravinnekuormitukseen ;-)

Huuhaa on vähän samanlainen asia kuin prostituutio: kyllähän sitä voi paheksua vaikka kuinka paljon, mutta aina sitä ollut, on nyt ja aina sitä tulee olemaan. Mutta ketään ei voi eikä saa mukaan pakottaa, ja hyvä niin.

Tykkään kyllä Huuhaasta, Innasesta ja hänen musiikistaan ja taiteesta, nimittäin. Monet taiteilijan maalaamista henkilöhahmoista ovat olemukseltaan huuhaahan uskovia, mielestäni.

Ja mitäs sitten, kun homeopatiaan tms. höyrähtänyt ottaa syöpäsairaan lapsensa pois sairaalahoidosta koska vaihtoehtolääkintä tehoaa muka paremmin.
Sehän on tosiaan yhdentekevää, mihin ihmiset itsensä altistavat, mutta kun helposti viattomatkin kärsivät. Josko nyt ei ainakaan suomessa ylläolevan kaltaista ole nähty, niin kuitenkin jatkuvasti enenevä määrä vanhempia jättävät lapsensa rokottamatta, koska rokotteet on pahoja.

Kokemusteni mukaan lume toimii eläimillä, seuraavasti. Lähtökohtana on, että luonto parantaa – jos sille annetaan tilaisuus eli ei blokata pelottavan virallisilla manöövereilla vaan avitetaan vähän. Hellyyttä ja myötätuntoa, huolenpitoa, rapsutusta. Sehän on pelkkää lumetta mutta se auttaa luontoa auttamaan.

”Hellyyttä ja myötätuntoa, huolenpitoa, rapsutusta. Sehän on pelkkää lumetta mutta se auttaa luontoa auttamaan.”

Minua epäilyttää että lumevaikutus saattaa ulottua lähinnä rapsuttelijan käsitykseen eläimen terveydentilasta.

Jos puoskaroi tai laatii horoskooppeja ammatikseen niin liiketoiminnankin edun mukaista kun skeptikko leimautuu ahdasmielisen kapeakatseiseiseksi tiedeuskovaiseksi.

kaikki kunnia skeptikoille, heitä tarvitaan kaikenkarvaisen tarjonnan keskellä. mutta mistä olet saanut päähäsi, ettei homeopatia toimi? kunnon skeptikon täytyisi seurata modernia tutkimusta, ehkä? itse maatalouskoulussa olen saanut opetusta – eläinlääkäriltä, jolla on vuosikymmenien käytännön työn tuomaa kokemusta asiasta – eläinten hoitamisesta homeopatialla. ja ajatelkaa, jos se todella toimii: ei enää hormonilihaa, hormoni – ja antibioottipäästöjä vesistöihin, niistä aiheutuvia sairauksia ihmisillä; eikö se nyt kuitenkin kannattaisi selvittää? ilman tutkimusta ei ole varmaa tietoa ja kenen kuvittelette rahoittavan privaatisti tällaista tutkimusta? laboratorioiden, jotka valmistavat niitä eläinten antibiootti ym. lääkkeitä?
ja muuten täällä Ranskassa homeopatiahoidot (ihmisille) kuuluvat sairausvakuutuksen piiriin, samalla kun useiden lääkkeiden korvauksia vähennetään tai lopetetaan lääkkeiden huonon tehon vuoksi. että sillä lailla.
mutta tiedän, ettet viitsi edes ottaa asiaa harkintaan. skeptikot ovat harvoin skeptisiä oman tietonsa suhteen….

Valitettavasti skeptinen liike on vajonnut todella syvälle. Siinä on mukana liikaa ihmisiä,
joille ideologinen hurmos on oleellisempaa kuin faktoissa pysyminen – se tuhoaa liikettä
sisältäpäin. CSICOP:in perustajajäsen Marcello Truzzi varoitti tästä jo vuosia sitten.
Julkisuudenkipeistä, egomaanisista taikureista, jotka soittavat suutaan jopa Nobel-tason
fyysikoille on pelkkää haittaa (tarkoitan tietenkin Randia, jonka omat saavutukset tieteen
alalta ovat pyöreä nolla).

Homeopatiasta: Taitaa ensimmäisen ja toisen asteen opinahjojen välillä suurinpiirtein kukea se raja, missä huuhaan rikkaruoho versoaa ja rehottaa kuin voikukka asfaltin raosta.

@Epäile vain: Kyllä niitä huuhaa-uskovaisia löytyy kelpo määriä sieltä toisen aseen opinajojen riveistäkin, ja vastaavasti vain ensimmäisen käyneistä taas löytyy todellisuudesta varsin käytännönläheistä ja realistista otetta pitävääkin porukkaa. Huuhaan juuret näyttäisivät minusta olevan enimmäkseen jossain muualla.