Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Metro-lehti ja diagrammien ihmeellinen maailma

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 13.11.2012 10:28

Aloittelevat opiskelijathan jauhavat alastaan eniten ja kaikkitietävimmin. Minä olen parin viikon ajan tutustunut informaatiografiikan sääntöihin, siihen miten diagrammeja pitäisi tehdä ja miten ne voivat valehdella. Luin Edward Tuften loistokirjan The Visual Display of Quantitative Information. Tässä muutamia kirjan teesejä:

  • Jos kuvattavia arvoja on vähän (alle 20), taulukko toimii yleensä paremmin kuin diagrammi
  • Lukuja edustavien muotojen (palkkien tms.) pitää kooltaan tarkasti vastata kuvattavien lukujen suhteita. Muuten ne valehtelevat. Tähän liittyen:
  • Ihmissilmä on huono erottamaan ympyröiden keskinäisiä kokosuhteita. Sama pätee ympyrän sektoreihin: piirakkadiagrammeja ei kannata käyttää.

Päätin raitiovaunumatkalla tsekata, millaisia diagrammeja päivän Metro-lehdestä löytyy.  Löytyi kaksi, sivuilta kaksi ja neljä. Arvioikaa itse:

metro-lehden diagrammit

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Minusta nuo kaaviot eivät toimi. Pieni vähemmistö korostuu niissä epähavainnollisesti. Esimerkiksi piirakkakuvio antaisi todellisemman kuvan asiasta.

”Jos kuvattavia arvoja on vähän (alle 20), taulukko toimii yleensä paremmin kuin diagrammi.”

Niin, kai yleensä. Mutta vaakapylväät suuruusjärjestyksessä voi olla havainnollisempi kuin taulukko vastaavin lukuarvoin. Samoin aikasarjat pystypylväinä.

Onhan sitä opastusta muuallakin. Suomalaisia käytäntöjä valaistaan esimerkiksi täällä: http://www.stat.fi/tup/tietoaika/tilaajat/opisto.html

Hei. Kiitos terävästä huomiosta. Pallerot ovat tosiaan aina saman kokoisia, eikä niitä muutella. Linjaus periytyy osin lehden visuaalisen ilmeen suunnitelleen kansainvälisen Metron ohjeistuksista. Palleroiden on tarkoitus osoittaa, että toinen asia on suurempi kuin toinen. Täsmälliset luvut kerrotaan aina palleroiden yllä ja alla tarkkoina lukuina. Palleroiden osalta en puhuisi infografiikasta vaan pikemminkin vinjetistä.
Santtu / Metro

Jos kerran kyse on vinjetistä, niin eikö palleroiden tilalla voisi olla vaikka aiheeseen sopivia kivoja ääriviivakuvia ;D

Kyllä kustannussäästön nimissä näköjään kaikki on mahdollista. Vai liekö vain lukijoiden idioottimaisuuteen luotto noin tukevaa.

Jos kansainvälisen firman johto sanoo, niin vaikeahan siinä on pyristellä, ymmärrän täysin. Harmi, sillä nuo ovat täysin turhaa tilanhaaskausta, ja lukijoille annetaan vaikutelma diagrammista vaikka kyseessä on koriste.

Ovathan ne informatiivisia, sillä ne kertovat tehokkaasti Metro-lehdykän prioriteeteista: Kusetus jne. on ihan okei, kunhan se myy. Ihan kansainvälinen periaatehan tuo on, ei siinä mitään.

ee-Hehehehe. Kansainvälisen metro-lehden ohjeistus on tolkullinen kuin kehoitus väittää satuja uutisiksi.