Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Matti Apuselle Arhinmäen rahankylvöstä

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 10.4.2012 07:20

Päivän HS-kolumnissa Matti Apunen esittää mediakritiikkiä. Hän olisi kaivannut samassa lehdessä julkaistulta, Karri Miettisen eli Palefacen haastattelulta kriittisempää otetta artistin vasemmistolaiseen sanomaan. Kieltämättä muutama tiukka kysymys olisi ollut hauskaa luettavaa, muttei pidä olettaa etteikö Palefacella olisi ollut niihin vastauksia.

Matti Apunen olisi halunnut nähdä kysymyksen:

”mitä mieltä Miettinen on siitä, että Arhinmäki kylvää rahaa oman puolueensa nuorisojärjestöille

Arhinmäen rahankylvö ja muu toiminta on ollut niin tarkassa syynissä viime aikoina, että jopa minä olen pannut merkille eräitä lukuja. Tänä vuonna Arhinmäki on ollut ensimmäistä kertaa ministerinä päättämässä nuorisojärjestöjen rahoituksesta, ja on myöntänyt

Vasemmisto-opiskelijoille 1500e (uusi tulokas)
Vasemmistonuoret ry:lle 318500e (-1.09% edellisvuodesta)
Suomen Demokratian Pioneerien Liitolle 347000e (-5.71%) <—–näitäkin on vielä!

Yhteensä näiden järjestöjen tukia on Arhinmäen kaudella leikattu 23000 eurolla. Tämä on tietenkin osa yleisempää, yhteensä yli miljoonan euron leikkausta. Onhan vasemmistojärjestöillä toki ollut mistä leikata, kuten näkyy. Suuria tukia ovat saaneet myös keskustan nuorisojärjestöt. Arhinmäki myönsi niille yhteensä 710000e, leikaten 21000e edellisvuodesta. Kokoomuksen nuorisojärjestöt ovat saaneet mukavat 739000, siinä on laskua 12000e. Reilu puolikas siitä, mitä Arhinmäki höyläsi omiltaan.

Vihreiden ja perussuomalaisten nuorisojärjestöjen tukia ei tänä vuonna leikattu lainkaan, tosin niiden taso ei ollut korkealla alunperinkään. Tämä tukien jakautuminen vanhojen puolueiden eduksi on perua ajalta ennen Arhinmäkeä, Stefan Wallinin (RKP) ja kumppaneiden opetusministeriajoilta.

Arhinmäki ei ole lähtenyt tekemään rohkeaa leikkausta paljon saavien puolueiden nuorisotukiin, eikä ole nostanut vihreiden summia järkevämmälle tasolle. Kuitenkin syytös rahan ”kylvämisestä” nimenomaan vasemmistonuorille on näiden lukujen valossa käsittämätön.

Paavo Arhinmäen pitäisi olla tavallaan imarreltu: tunnutaan odotettavan, että hän korjaisi vakiintuneita poliittisia käytäntöjä oikeudenmukaisemmiksi, ja suututaan jos hän ei selkeästi tee niin.

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Muuten mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu juttu, mutta kohta ”muttei pidä olettaa etteikö Palefacella olisi ollut niihin vastauksia” jäi mietityttämään. En ole koskaan kuullut Palefacen jakavan naitä vastauksia yleisölle, minkä vuoksi uskon vakaasti, ettei niitä ole. Näpsäkkäästi hankalista aiheista riimittelevää laulajaa pidetään jonkinlaisena messiaana eikä kukaan ole aiemmin uskaltanut kyseenalaistaa hepun sanoman sisältöä, tai siis sen puutetta. Kantaaottaminen ei tarkoita sitä että livauttaa huuliltaan nimet Veikko Hursti tai Jack Herer. Mielestäni Paleface on oiva riimittelijä, mutta muuten aika turha jätkä, jota ei ole syytä pitää ”suurena ajattelijana” tai erityisen yhteiskunnallisena laulajana.

Blogissa kirjoitetaan kolumnista, joka kirjoittaa lehtiartikkelista, jossa on haastateltu Palefacea. Spekuloidaan sitä, mitä toinen on spekuloinut kolmannen spekuloinnista.

Tulee mieleen vanha ”venäläinen puhelin” -leikki, jossa ensimmäinen kuiskaa lauseen toiselle, toinen kolmannelle jne. Ja viimeinen sanoo kuulemansa ääneen ja kaikilla on hauskaa.

Apusen kuiskaus lienee ollut tässä ketjussa epäselvin, koska se on niin vahvasti värittynyt markkinaliberalismin uskonnolla.

Spekuloinpa tässä sitten sitä, mitä Paleface itse on asioista mieltä. Se on venäläisillä puhelinlinjoilla jäänyt epäselväksi, sillä sellainen on maan tapa.

”Paavo Arhinmäen pitäisi olla tavallaan imarreltu: tunnutaan odotettavan, että hän korjaisi vakiintuneita poliittisia käytäntöjä oikeudenmukaisemmiksi, ja suututaan jos hän ei selkeästi tee niin.”

Osuvasti sanottu. Itsestäni tuntuu, että Arhinmäen odotettiin olevan jonkinlainen vakaumuksellinen kommunisti. Nyt monia kovasti kutkuttaa, kun Arhinmäki ei olekaan toiminut tuon oletetun ideologian mukaan, ja tästä löydetään aihetta vahingonilolle: ”Niin se joutuu stallari tosipaikan tullen nöyrtymään realistiksi.”

Kovin tulee mieleen juuri käytyjen vaalien tienoilta keskustelu akselilla vihreät – perussuomalaiset: ”Mitäh? Onko joku persu juonut kahvia homon kanssa?” ”Ei voi olla totta: väittää olevansa vihreä, mutta ajaa autolla!” Apunen lienee asustanut oikeistokuplassaan niin kauan, ettei muista, että ääripäitä kutsutaan ääripäiksi sen tähden, että ne ovat marginaalissa eli harvassa. Toisaalta vastapuolen demonisointi on aina, noh, niin paljon vaivattomampaa. Harmittaahan se, kun ne toisetkin paljastuvat melkein ihmisiksi.

Hieman myös kummaksuttaa, että Palefacen pitäisi tässä alkaa ratkomaan näitä ongelmia. Eikö se tehtävä ole niillä, jotka ovat asiaa hakeutuneet hoitamaan?

Ei kai narri ole ratkomassa kuningaskunnan pulmia, vaan tuomassa niitä esiin.

Apusen nykyiset lausumat kuvastavat kyllä hyvin hänen nykyistä asemaansa. Niin se maailma muuttuu apuseni.

Ehkäpä Palefacen kasvot saisivat vähän tervettä punaa, jos hän kohtaisi joskus jossain jatkokysymyksiä yhteiskunnallisiin näkemyksiinsä. No, sitä riskiähän ei ole, kuten Apunen toi esille.

Ehkä saamme ajan myötä Redfacen, jonka kasvojen väri heijastaa ajattelijan aatemaailmaa.

Taikauskoiset toimittajat tuntuvat uskovan, että vähänkin julkisuutta saaneella taiteilijalla on jotain salaista viisautta, joka pätevöittää kommentoimaan asioita, joista tämä ei tiedä höykäsen pöläystä.
Muistan Palefacen heittäneen jossain iltapäivälehden haastattelussa, että seuraavan biisin voisi tehdä Suomen elintarviketeollisuudesta joka suoltaa syötäväksi täyttä myrkkyä. Mutta kai tällainen käy kun vain väite on tarpeeksi huomiota herättävä.

Luulin jo, että tämä sensuroitiin. Siis rahan kylvöstä yleensä.
Suomalaisuuden liitto saa vuosittain 2000€ valtionapua, joka käytetään täysimääräisesti itsenäisyyspäivän lipunnostotilaisuuden järjestämiseen. Vertailun vuoksi, Folktinget –järjestö, joka on Suomalaisuuden liittoa vastaava ruotsalaisuutta edistävä järjestö, saa Suomen valtiolta 575 000€ vuodessa, plus mitä se saakaan Ruotsilta ja ruotsinmielisiltä suomalaisilta.
USA:ssa heiluu tähtilippu joka paikassa ja se ei ole heti rasisti tai yltiöisänmaallinen natsi joka USA:n lipun nostaa salkoon USA:ssa. Mutta jos suomalainen pitää puoliaan on se heti rasisti, tyhmä, ahdasmielinen ja natsi.
Mikä on suomalaisuudessa niin huonoa, että sitä täytyy hävetä? Miksi suomalaisille on kymmenet vuodet syötetty huonoa kuvaa itsestään, vaikka olemme pitäneet pienenä kansakuntana puolemme kahden vittumaisen naapurin välissä? Maailmassa on sata maata jossa kuollaan maksakirroosiin ennen suomalaisia. Suomessa ovat tilastollisesti naiset ylivoimaisesti väkivaltaisempia kuin miehet ja siitä huolimatta suomalaista miestä potkitaan.
Mikä kansakunta hyväänsä koko maailmassa saa tuulettaa vapaasti omasta puolestaan, mutta Suomessa on sisäänrakennettu suomenkielisten vastainen RKP:n politiikka joka tekee kaikkensa vähätelläkseen suomenkielisiä. Ohjeet heidän toiminnalleen löytyy googlettamalla ”ohjeita ruotsinmielisille”. Näistä apurahoista yleensä.

Näitä luetaan juuri nyt