Mätkyt

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Sain juuri aika kookkaat lisäverot maksettavaksi. Pienemmät kuin viime vuonna, mutta silti mojovat. En ollut osannut odottaa niitä, ei siksi että olisin mielestäni arvioinut tuloni niin nappiin, vaan siksi etten ollut ajatellut koko asiaa.

Luonnollisesti valitin lisäveroista, en verotoimistolle vaan kavereilleni ja kaikille Facebook-tuttaville. Ihmiset yhtyivät valitukseen, ja harmittelivat yksityisyrittäjänä toimivan taiteilijan tylyä kohtelua maassamme. Kun kerroin heille mätkyjeni taustasta tarkemmin, olo kävi tukalaksi. Alkoi nimittäin itsellekin pikkuhiljaa valjeta, että toisin kuin monella tuttavalla, vero-ongelmat olivat täysin omaa syytäni.

Olin yksinkertaisesti laiminlyönyt edellisvuonna verosuunnittelun jokseenkin kokonaan. Eipä tulojeni ja verojeni uudelleen arvioimisessa olisi mennyt muutamaa tuntia kauempaa. Ei mikään kohtuuton vaatimus piirtäjältä, joka välttämättä haluaa perustaa yrityksen.

Asennoitumisellani on pitkät perinteet: alan olla kuin ne takavuosien muusikot, jotka saivat muovikassissa rahaa, katsoivat sen olevan 100% omaansa ja hassasivat kaiken. Kun verottaja sitten muisti, haistatettiin paskat koko valtiovallalle.

En nyt väitä, etteikö verottaja olisi ollut kohtuuton monille, harkintaveroineen sun muine temppuineen. On varmasti monin tavoin vieläkin, parantamista on. Sanon vain, että on äärimmäisen helppoa yhtyä virteen kasvottoman verokarhun pahuudesta ja olla ottamatta opikseen omista laiminlyönneistään. Tuskin olen ainoa pienyrittäjä, joka menee tähän halpaan?