Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Mätkyt

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 17.10.2011 08:21

Sain juuri aika kookkaat lisäverot maksettavaksi. Pienemmät kuin viime vuonna, mutta silti mojovat. En ollut osannut odottaa niitä, ei siksi että olisin mielestäni arvioinut tuloni niin nappiin, vaan siksi etten ollut ajatellut koko asiaa.

Luonnollisesti valitin lisäveroista, en verotoimistolle vaan kavereilleni ja kaikille Facebook-tuttaville. Ihmiset yhtyivät valitukseen, ja harmittelivat yksityisyrittäjänä toimivan taiteilijan tylyä kohtelua maassamme. Kun kerroin heille mätkyjeni taustasta tarkemmin, olo kävi tukalaksi. Alkoi nimittäin itsellekin pikkuhiljaa valjeta, että toisin kuin monella tuttavalla, vero-ongelmat olivat täysin omaa syytäni.

Olin yksinkertaisesti laiminlyönyt edellisvuonna verosuunnittelun jokseenkin kokonaan. Eipä tulojeni ja verojeni uudelleen arvioimisessa olisi mennyt muutamaa tuntia kauempaa. Ei mikään kohtuuton vaatimus piirtäjältä, joka välttämättä haluaa perustaa yrityksen.

Asennoitumisellani on pitkät perinteet: alan olla kuin ne takavuosien muusikot, jotka saivat muovikassissa rahaa, katsoivat sen olevan 100% omaansa ja hassasivat kaiken. Kun verottaja sitten muisti, haistatettiin paskat koko valtiovallalle.

En nyt väitä, etteikö verottaja olisi ollut kohtuuton monille, harkintaveroineen sun muine temppuineen. On varmasti monin tavoin vieläkin, parantamista on. Sanon vain, että on äärimmäisen helppoa yhtyä virteen kasvottoman verokarhun pahuudesta ja olla ottamatta opikseen omista laiminlyönneistään. Tuskin olen ainoa pienyrittäjä, joka menee tähän halpaan?

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Oliko verotus kuitenkin tehty oikein, eli oliko maksettavaksi määrätty kokonaisvero oikein suhteessa verotettavaan tuloon?

Olin arvioinut tuloni pahasti alakanttiin, ja laiminlyönyt niiden tarkistamisen siinä vaiheessa kun tuloja olikin arvioitua enemmän. Verottaja verotti ja jälkiverotti käsittääkseni täysin oikein.

Mitkä ihmeen ”mätkyt”,arvio verotus loppunut jo vuosikymmeniä sitten ? Silloin saatiin mätkyjä. Jälkivero on vain normaali vero joka määräytyy tulojen mukaan.

trev asko kojo

Mätkytön:
Arviopohjaisesti se verokortin prosentti kuitenkin menee, sillä ei kukaan vuoden tulojaan etukäteen varmaksi voi sanoa. Kun arvioitu ei täsmää saatujen kanssa, niin siitä seuraavia verottajan haluamia maksamattomia veroja kutsutaan mätkyiksi.

Minusta verottaja on nykyisellään kutakuinkin kohtuullinen virasto asioida. Ensiksikin tavallisen veronmaksajan elämä on tehty suunnilleen niin helpoksi kuin mahdollista nykyisellä veronkantojärjestelmällä. Suuren osan kansasta ei tarvitse verolappuja täytellä tai täydentää, vaan esitäytetty veroilmoitus sellaisenaan riittää. Korkeintaan valtaosan muutostarve koskee pikkujuttuja, matkakuluja yms. Toisekseen asiakaspalvelu on pääosin ystävällistä ja suhtkoht ripeää kunhan ei yritäkään asioida niinä etukäteen kiireellisiksi tiedettyinä päivinä.

Minulta ei ole mielestäni tähän mennessä kohtuuttomasti peritty veroa, enkä ole vielä tavannut ketään jolta olisi, siis minun mielestäni. Toki kovin monelle sana vero on punainen vaate josta olisi päästävä kokonaan eroon.

Se, millä nimellä jäännösveroa kutsutaan on yhdentekevää. Sana mätkyt on ilmeisesti syntynyt aikana jolloin verotus on toimitettu eritavalla kuin nyt ja silloiset mätkyt eivät ole teknisesti vastanneet nykyistä jäännösveroa. Kuitenkin näiden verojen ilmenemismuoto on kutakuinkin identtinen, jolloin puhekielinen termi mätkyt sopii käyttöön vallan loistavasti. On hieman naurettavaa nillittää puhekielisen termin käytöstä. Kieli elää ja ilmaisut liikkuvat sujuvasti. Sopii hakea verohallinnon nettisivuilta sanaa mätkyt, saa kätevästi ohjeistusta jäännösverojen maksamiseen.

Jos samana päivänä asioi verottajan ja toisaalta vaikkapa puhelin-/nettioperaattorin kanssa saa hiukan perspektiiviä asiaan. Valtion laitoshan suorastaan loistaa asiallisella ja nopealla palvelullaan!
Verojen määrästähän on verottajalle yhtä hedelmällistä urputtaa kuin poliisille voimassa olevista laeista.

Mätky = arviovero, joita annetaan (annettiin?) tilanteessa, jossa yrittäjän tuloja ei pysty tarkasti selvittämään. Palkansaaja ei voi saada mätkyjä.

Jälkivero = jälkikäteen kannettava vero, joka peritään ennkkoperinnän oltua liian pieni. Veronpalautuksen vastakohta, ja ilmaista tai halpaa lainaa valtiolta.

Kummallista, että ihmiset iloitsevat lainattuaan rahaa tietämättään valtiolle ja saavat ne takaisin, mutta nurisevat jos ovatkin saaneet halpaa lainaa verottajalta. Jos ihminen saa 1000 euron jälkiveron eikä 1000 euroa palautusta, pitäisi tillä olla 2000 euroa enemmän rahaa, josta se tonni on helppo maksaa.

Pitäisi perustaa firma, jonne ihmiset voisivat ilmaiseksi lähettää sopivaksi katsomansa summan joka kuukausi, ja rahat palautettaisiin kokonaan aina tuossa joulun alla. Vaikkapa Veronpalautus Oy. Luulisi olevan kovasti kysyntää, kun sama temppu valtion toimesta tuottaa niin suurta iloa kautta koko maan piirin.

Mitä valitat, sillä valtio tarvitsee lisää tuloja ja kunnon kova verotus käyntiin, sillä velkaa otetaan taas 8 miljardia lisää ja plus kreikkaan vielä apetaan suokuokalla lisää apurahoja. Demarien ja kokkareiden kannattajien pitäisi iloita asiasta ja kristilliset, vihreät, lefarit ym. päälle eli koko kansan pitäisi riemuita ja antaa Jutalle rahaa haaskattavaksi.

Täsmävero:
Molemmat verotyypit taitavat olla nykyään termin jäännösvero alla (en ole aivan varma enkä jaksa tarkistaa).
Kuitenkaan mätkyt eivät ole ikinä ollut virallinen verotermi vaan puhekieltä, joten sen merkityksestä kinastelu on aika hedelmätöntä. Puhekieli muuttuu aika vauhdilla tilanteiden muuttuessa.

Itse lasken veroprosenttini aina sen verran yläkanttiin, että tulee palautuksia. Enhän minä sillä mitään voita, mutta on vaan todella ärsyttävää maksaa mitään takaisin ja joulun alla ”ylimääräinen” raha on aina kivaa :)

Näitä luetaan juuri nyt