Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Lisää jälkiviisautta SETA:lle

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 30.7.2012 09:57

Palaan vielä Pirkanmaan SETA:n järjestämään Tampereen Pride-tapahtumaan. Siellähän poistettiin maahanmuuttokriittisen Finnish Defence Leaguen (FDL) edustajat paikalta. Nyt FDL:n Mimosa Koiranen on tehnyt tapahtuneen johdosta rikosilmoituksen. Kommentoin taannoin, että:

”Sikäli kun olen Pridekulkueessa kerran ollut, nautin siitä nimenomaan positiivisena tapahtumana. Siksi kaikenlainen ihmisryhmien vastainen kouhotus sopiikin jättää niiden ulkopuolelle.”

Epäselväksi jäi, miten väkivaltaisesti poisto suoritettiin. Tuoreeltaan maahanmuuttokriittiset tahot tiesivät kertoa, että pulloja oli lennellyt ja jollain terassilla olleille ihmisille oli auottu päätä. Kuulosti pahalta.

Tapahtumasta on tullut julki parikin videota. Ensimmäisen julkaisi Virhemarginaali. Siinä näemme pätkän, jossa prideläiset näyttävät karkottavan epätoivotut vieraat iskulauseita huutelemalla. Tämä on minusta aivan ok, rauhanomaisen marssin luonteeseen sopivaa.

Ikävä kyllä vasta tänään näin tuoreemman videon, otsikolla tampere pride 21.7.2012 FDL not welcome . Ei siinäkään varsinaisesti veri eikä pullot lennä. Siinä pääsee ääneen myös Mimosa Koiranen. Tässä näkyy paremmin myös ”Antifasistinen toiminta”-huppareissa pyörivä ryhmä. Minua henkilökohtaisesti ottaa päähän jo naaman peittäminen ja ”Nazis raus” huudot. Ei tuollainen sovi Prideen sen paremmin kuin muslimien vastaisuus.

Sitten päästään pään aukomiseen terassilla. Ikävä huomata, mutta valkohupparinen herra puhuu antifasisteille täysin asiallisesti, pahastuneena siitä että eräs heistä on ”uhannut ampumisella”. Naamansa raukkamaisesti peittäneen antifasistin vastaus on täysin ala-arvoista haistattelua.Valkohupparisen toteamus ”Kuule poika, sä et ymmärrä vielä yhtään mitään elämästä” on mielestäni aika naulan kantaan.

Jossain vaiheessa lentää löysässä kaaressa tyhjä oluttölkki. Ei siis mikään kova mellakka, mutta: kaikki vakavimmat syytökset, joita FDL on esittänyt Priden järjestäjiä kohtaan, tuntuvat juontavan juurensa tämän pienen porukan käytöksestä.

Ryhmien sulkeminen ulos periaatteessa avoimesta tapahtumasta on aina kimurantti juttu. Sivullisena kuitenkin toivoisin että kaikki jotain ihmisryhmää, jopa äärioikeistoa, vastaan marssijat suljettaisiin Pridestä jatkossa pois.

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Olenko ainoa, jonka mielestä jo idea siitä että julistetaan ja juhlitaan mahdollisimman julkisilla kulkueilla omaa seksuaalista suuntautuneisuutta on hölmö? No exhibitionisteilla tietysti voisi olla jotain perusteitakin, mutta silti…

FDL:n Miljamaria Koiranen väittää tehneensä rikosilmoituksen
– lievästä pahoinpitelystä RL 21 §7 (jota ei näy yhdelläkään tapahtumassa kuvatulla videolla)
– laittomasta uhkauksesta RL 25 §7 (jota ei myöskäään kuulu minkään videon ääninauhalla)
– kunnianloukkauksesta RL 24 §9 (toisen poliittisen toiminnan arvostelu ei ole kunnianloukkaus)
– laittomasta naamioitumisesta RL 17 §13 (naamioituminen ei ole laitonta, jos ei tee tai aio tehdä rikosta. Rikkoivatko transvestiitit ja drag queenit FDL:n mielestä myös lakia?)
– poliittisen toimintavapauden loukkaamisesta RL 14 §5 (FDL taisi itse loukata Pride-marssijoiden poliittisia toimintavapauksia yrittämällä väkisin tunkea kulkueeseen, josta heidän oli toivottu pysyvän poissa)

Sokerina pohjalla on kuitenkin syytös ”ilkivallasta” RL 17 §13: pykälän mukaan ilkivaltaan syyllistyy, jos a) metelöi yleisöltä suljetussa tehtaassa tai virastossa b) vetää yleisen kulkuneuvon hätäjarrusta c) soittelee häiriöpuheluita toimistoon tai virastoon.

On toki hauskaa, että uusnatsiryhmät tarjoavat toilailuillaan kansalle ilmaista hupia ja viihdettä. Parempi niin kuin että tekevät kaasuiskuja tai ampuvat ihmisiä kuten Norwegian Defence Leagueen kuulunut Breivik. On kuitenkin perin ikävää, että poliisin kortilla olevaa aikaa ja resursseja kuormitetaan ilmeisen perusteettomilla tutkintapyynnöillä.

Eivät ole nämä koivulaaksolaiset kovinkaan suvaitsevaisia. Seksuaalivähemmistöjen oikeuksia enemmän heitä kiinnostanee priden hyväksikäyttäminen poliittisesti. Vasurithan ovat menettäneet suuren osan perinteisestä kannattajakunnastaan, joten heitä yritetään haalia joka puolelta, nähtävästi puoliväkisinkin.

DuPont,
Koivulaakso ei tietääkseni osallistunut Tampereen Pridelle eikä hän edes asu Tampereella, vaan Helsingissä joten eiköhän hänkin keskitä kampanjointinsa omaan vaalipiiriinsä. Hyvä kysymys on, miksi pitäisi suvaita koko perheen hyvän mielen Pride-tapahtumassa Finnish Defence Leagueta, joka (paitsi kiihottaa rasistisesti vääränvärisiä ihmisiä kohtaan), niin myös:

– nimittelee facebook-sivullaan homoja ”ruskean reiän ritareiksi” ja ”vaseliinilla voidelluiksi puppelipojiksi”?

– käyttää ”lesboa” haukkumasanana?

– nimitteli Pride-tapahtuman järjestäjän, Tampereen Setan puheenjohtajan lausuntoa ”homppelin ulinaksi”?

– jonka aktiiveista suuri osa (myös osa paikalla olleista neljästä henkilöstä) on facebookissa liittynyt homovastaisiin ryhmiin kuten ryhmään, joka haluaa lähettää homot ”eheytysleirille”?

Ehkä neljä äärioikeistolaista olisi Pride-marssille mahtunutkin. Mutta mitä, jos tämä oli vain kärkijoukko, joka olisi kännykällä kutsunut loppujenginsä paikalle lakanoineen ja flaiereineen? Montako uusnatsia on Pridellä siedettävä määrä ilman, että he pääsevät kaappaamaan suvaitsevaista tapahtumaa oman sairaan ideologiansa levitykseen ? Kymmenen? Kaksikymmentä? Ovatko saatananpalvojat tervetulleita Jeesus-marssille örisemään ja heiluttelemaan Saatana-lippujaan?

Mikkoviljamille: Hyväksyykö Seta sitten väkivaltaiset vasemmistoradikaalit joukkoonsa, jotta FDL:n porukka pidettäisiin poissa? Radikaalivasemmistohan on Suomessakin omaksunut/ominut väkivallan käytön vastaväittäjiä kohtaan suuren maailman Antifan tapaan.

Olisi muuten ihan aiheellista kiinnittää Setaltakin huomiota noihin eri uskonnollisten ryhmien seksuaalivähemmistöjen asemaan. Toivottavasti näin tapahtuukin, eikä vasurien valikoiva suvaitsevaisuus ole piireissä saanut liikaa valtaa. Seksuaalivähemmistöjen asemaahan pitäisi ennen kaikkea parantaa mm. islamilaisissa maissa ja Afrikassa. Meillähän tilanne on jo varsin hyvä.

DuPont,
Seta ajaa tasavertaisuuden ja syrjimättömyyden asiaa joten miksi se ei hyväksyisi joukkoonsa myös vasemmistoradikaaleja, jos heidän sanomansa ei ole ristiriidassa Setan sanoman kanssa? Väität, että ”radikaalivasemmisto on omaksunut väkivallan käytön vastaväittäjiä kohtaan”. Olisiko sinulla esittää esimerkkejä tai todisteita väitteesi tueksi? Noilla Prideltä kuvatuilla videoilla ei väitettyä väkivaltaa näy. Silminnäkijähavaintojen mukaan ainoa väkivaltaisesti käyttäytynyt henkilö oli toinen FDL:n ”turvamiehistä”, joka siminnäkijöiden mukaan töniskeli ihmisiä. Mielenosoituksen järjestäjät saavat itse päättää, mitä ryhmiä tai henkilöitä mielensoituseen saa tulla ja jos FDL olisi edelleen yrittänyt väkisin tunkea kulkueeseen, olisi viime kädessä poliisi joutunut heidät paikalta poistamaan, tarvittaessa väkivalloin.

Olet kovasti neuvomassa Setaa, mihin asioihin Seta saa ja ei saa kiinnittää huomiota. On totta, että homoseksuaalien asema Suomessa on parantunut huomattavati muutamassa vuosikymmenessä. Tekemistä epäkohtien ja asenteiden korjaamisessa kuitenkin riittää, kuten kansanedustaja James Hirvisaaren (ps) viime päivien pöyristyttävät lausunnot osoittavat. Seta ajaa edelleen myös muutoksia lainsäädäntöön kuten sukupuolineutraalia avioliittolakia – eikö tavoitetta saisi mielestäsi ajaa, jos asiat ovat jossain toisessa maassa vielä huonommin?

Kirjoitat, että ”olisi muuten ihan aiheellista kiinnittää Setaltakin huomiota noihin eri uskonnollisten ryhmien seksuaalivähemmistöjen asemaan”. Suomessa helluntailaiset ja lestadiolaiset syrjivät homoja ja levittävät homovastaista propagandaa. Suomessa uskonnolliset ääriryhmät harjoittavat myös jonkinlaista homojen ”eheytystoimintaa”. Pikkupaikkakunnalla uskonnolliseen yhteisöön syntyneellä homolla on todella ankea elämä, vaihtoehdot ovat joko kieltää oma seksuaalisuutensa ja kärsiä siitä tai lähteä yhteisöstä ja joutua sukunsa hylkäämäksi.

Kiitos Pertti Jarlalle lahomattomasta oikeamielisyydestä kaikkia kohtaan:

Pirkanmaan Seta järjesti Tampereen pride-kulkueen mielenosoituksena yhdenvertaiasuuden ja ihmisoikeuksien puolesta.

Pirkanmaan Seta totesi jo kulkuetta ennen antamassaan tiedotteessa, että: ”Yhdistys korostaa, että yhdenvertaisuutta ei voi edistää syrjimällä muita ryhmiä, esimerkiksi uskonnollisen tai etnisen taustan vuoksi, vaan kaikkien ihmisarvon kunnioitus on kaiken lähtökohta. Jokaisella on seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti. Yhtäläiset ihmisoikeudet ovat kaikkien asia.”

Kulkueeseen osallistui 800 ihmistä ja siten kaikkien tapahtumien todentaminen paikan päällä oli mahdotonta. Myöhemmin videoklipillä näytetty valitettava välikohtaus jäi suurella todennäköisyydellä huomaamatta myös paikalla olleilta poliisilta ja järjestyksevalvojilta.

Pirkanmaan Setan viimeviikkoisessa jäsentiedotteessa todettiin seuraavaa: ….. Pride-kulkueen alussa kuvatuista ”videoklipeistä käy ilmi, että myös muutamien muiden yksittäisten kulkueeseen osallistuneiden toiminnassa oli toivomisen varaa….Totean yleisellä tasolla, että ketään – oli tämän ajatusmaailma mikä tahansa – ei saa uhata väkivallalla tai solvata suusanallisesti, vaikka vastassa olisi mitä. Tällainen käytös vesittää priden yleismaailmallisen pyrkimyksen edistää yhdenvertaisuutta rakentavassa hengessä.”

Välivalta ja sillä uhkaaminen on aina tuomittavaa. Tarkoitus ei pyhitä keinoja.

Tällaisista tilanteista voi ottaa opiksi. Ne auttavat jäsentämään omaa arvomailmaa ja antavat tilaisuuden testata omien periaatteiden kestävyyttä haasteellisissakin asiayhteyksissä.

Yhdenvertaisuus on liian hieno juttu pienellä pilattavaksi.

Mikko Väisänen
Pirkanmaan Setan puheenjohtaja
(olen kesälomalla ja siksi heräsin keskusteluun vasta nyt)