Lisää jälkiviisautta SETA:lle

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Palaan vielä Pirkanmaan SETA:n järjestämään Tampereen Pride-tapahtumaan. Siellähän poistettiin maahanmuuttokriittisen Finnish Defence Leaguen (FDL) edustajat paikalta. Nyt FDL:n Mimosa Koiranen on tehnyt tapahtuneen johdosta rikosilmoituksen. Kommentoin taannoin, että:

”Sikäli kun olen Pridekulkueessa kerran ollut, nautin siitä nimenomaan positiivisena tapahtumana. Siksi kaikenlainen ihmisryhmien vastainen kouhotus sopiikin jättää niiden ulkopuolelle.”

Epäselväksi jäi, miten väkivaltaisesti poisto suoritettiin. Tuoreeltaan maahanmuuttokriittiset tahot tiesivät kertoa, että pulloja oli lennellyt ja jollain terassilla olleille ihmisille oli auottu päätä. Kuulosti pahalta.

Tapahtumasta on tullut julki parikin videota. Ensimmäisen julkaisi Virhemarginaali. Siinä näemme pätkän, jossa prideläiset näyttävät karkottavan epätoivotut vieraat iskulauseita huutelemalla. Tämä on minusta aivan ok, rauhanomaisen marssin luonteeseen sopivaa.

Ikävä kyllä vasta tänään näin tuoreemman videon, otsikolla tampere pride 21.7.2012 FDL not welcome . Ei siinäkään varsinaisesti veri eikä pullot lennä. Siinä pääsee ääneen myös Mimosa Koiranen. Tässä näkyy paremmin myös ”Antifasistinen toiminta”-huppareissa pyörivä ryhmä. Minua henkilökohtaisesti ottaa päähän jo naaman peittäminen ja ”Nazis raus” huudot. Ei tuollainen sovi Prideen sen paremmin kuin muslimien vastaisuus.

Sitten päästään pään aukomiseen terassilla. Ikävä huomata, mutta valkohupparinen herra puhuu antifasisteille täysin asiallisesti, pahastuneena siitä että eräs heistä on ”uhannut ampumisella”. Naamansa raukkamaisesti peittäneen antifasistin vastaus on täysin ala-arvoista haistattelua.Valkohupparisen toteamus ”Kuule poika, sä et ymmärrä vielä yhtään mitään elämästä” on mielestäni aika naulan kantaan.

Jossain vaiheessa lentää löysässä kaaressa tyhjä oluttölkki. Ei siis mikään kova mellakka, mutta: kaikki vakavimmat syytökset, joita FDL on esittänyt Priden järjestäjiä kohtaan, tuntuvat juontavan juurensa tämän pienen porukan käytöksestä.

Ryhmien sulkeminen ulos periaatteessa avoimesta tapahtumasta on aina kimurantti juttu. Sivullisena kuitenkin toivoisin että kaikki jotain ihmisryhmää, jopa äärioikeistoa, vastaan marssijat suljettaisiin Pridestä jatkossa pois.