Liikkuvan automuseon ylistys

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Toissapäivänä raahatessani kantamuksia Helsingin Mäkelänkadulla ohitseni kulki vanha Plymout Valiant perä härskisti pystyssä. Sörnäisten teollisuusalueella joku pärräsi 1970-luvun nelituuttisella Hondalla. Tällaiset näyt ovat aina olleet erittäin virkistäviä arkisen liikennemassan seassa.

Automuseot ovat mainioita ja kannatettavia, mutta sisätiloissa paikallaan kököttävä ajopeli ei anna täysipainoista kokemusta. Saa lähinnä ihmetellä peltejä ja nahkaverhoilua lasien läpi. Liikenteessä näkee auton tai moottoripyörän luonnollisessa ympäristössään: miltä moottorin ääni kuulostaa rakennusten seinistä kaikuessaan, miten lotja huojahtelee kaarteissa.

Jäättömänä vuodenaikana harrasteautoilijat ja -moottoripyöräilijät tarjoavat muille kansalaisille ilmaiseksi mahdollisuuden nähdä klassikkoja toiminnassa. Heille itselleen, etenkin jenkkiautojen harrastajille, touhun täytyy olla uskomattoman kallista. Kiitettäköön ja ylistettäköön heidän uhraustansa tässä.

Harrasteajoneuvo päästelee ankarasti ja kuluttaa paljon polttoainetta. Niitä on kuitenkin niin harvassa, että käytännön ympäristövaikutus on tuskin huomattava. On täysin turhanpäiväistä rankaista ketään siitä, että tämä edustaa 60-lukulaista kerskakulutusta, autoistumisen ihannointia, amerikkalaisuutta tms. Luonto ei tule ketään siitä kiittämään.

Soisinkin näkeväni verotuksen kohtelevan tätä korvaamatonta toimintaa pikemminkin kannustavasti kuin rankaisevasti. Valtaosalla kansalaisista ei ikinä ole rahaa tai aikaa alkaa pitämään liikenteessä 50 vuotta vanhaa Plymouthia, turha pelko.

Tällä hetkellä ainakin osa mobilisteista tuntuu olevan puolustuskannalla, ja alan lehdissäkin hyökätään jatkuvasti kaiken vähänkin vihertävän kimppuun. Ei kuitenkaan ole ympäristöliikkeen vika, että luonnonvarat ovat rajalliset. Ehkä armeliaampi kohtelu museoajoneuvoväkeä kohtaan toisi heidät esiin poteroistaan?

Kuvassa juuri hankkimani harrasteauto, isompaan ei ole varaa.

Marusan Toyopet Crown