Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Leninistä ja Lenininpuistosta

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 12.10.2017 11:28
Huomaan, että Helsingin sinisten Sampo Terho ja Jussi Niinistö ajavat Leninin mukaan Helsingissä nimetyn puiston uudelleennimeämistä. Heidän mukaansa ”väkivaltainen, bolsevistinen hirmuhallitsija ei ansaitse nimettyä puistoa Suomen pääkaupungista”. Terhon ja Niinistön motiivi on selvä, v...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Kun Jarla selvittää itselleen kuka antoi seuraavat ukaasit niin
lauseen ”Lenin ei ehkä eläessään toiminut eeppisenä hirmuhallitsijana” hän voisi muotoilla toisin:

Pari näytettä:
”Joka kymmenes loisimiseen syyllistynyt ammutaan heti paikalla…Meidän on käytettävä terrorin voimaa…Ampukaa ja karkottakaa …kulakkeja, pappeja ja valkokaartilaisia vastaan on suunnattava säälimätön joukkoterrori…”
ja toinen
”Toverit Kulakkien kapina teidän viiden piirikuntanne alueella pitää kukistaa armotta. On luotava esimerkkitapaus.

Hirttäkää (ja tehkää se varmasti ihmisten nähden) vähintään sata tunnettua kulakkia, varakkaita miehiä, verenimijöitä.
Julkaistakaan heidän nimensä.
Ottakaa heiltä haltuun kaikki vilja.
Nimetkää panttivankeja eilisen sähkösanoman mukaisesti.
Tehkää tämä niin, että ihmiset satojen kilometrien säteellä näkevät, vapisevat, tietävät ja huutavat: He kuristavat ja tulevat kuristamaan kuoliaaksi verenimijäkulakit. Vahvistakaa käskyn vastaanotto ja toimeenpano sähkeitse.
Teidän Lenin

Ei edes Isis käytä moista kieltä. Mutta puisto, museo ja kymmenkunta laattaa seinissä muistuttavat meitä suomettumisen ajan synkimmistä vuosista.

Jarla nähtävästi kannattaa historian muistelemista vain miellyttäviltä osin. No, sellainenhan on yleensä tapana, pahimmillaan diktatuureissa.

Mitä sosialismiin/kommunismiin tulee, se toteutuu sitten kun aika on siihen kypsä, toisin sanoen kun ihmiskunnalla ei ole muuta mahdollisuutta selviytyä kun ottaa lusikka kauniiseen käteen ja alkaa yhteistoimintaan. Siis silloin kun on pakko, ei ennen, kuten aiemmat sosialismiksi itseään kutsuvat yritelmät ovat kuvitelleet.

Silloin löytyy siinä määrin niitä, jotka haluavat mieluummin posauttaa maailman taivaan tuuliin (ja siinä sivussa itsensäkin) kuin luopua etuoikeuksistaan ja ylimääräisestä omaisuudestaan, että muuta mahdollisuutta ei löydy kuin pakkokeinot. Näin tulee tapahtumaan, haluttiin sitä tai ei. Käykö näin kymmenien vai vasta satojen vuosien kuluttua, on toinen kysymys.

Kommunismiin siirrytään sitten kun pakosta voidaan luopua, ja ihmiskunta suostuu jakamaan omastaan vapaaehtoisesti. Se voi olla utopiaa, varsinkin kun noita etuoikeutettuja taatusti piisaa, mutta utopiat ovat monesti aiemminkin toteutuneet, elleivät heti huomenna niin usein myöhemmin.

Tämä kaikki tuskin koskee ainakaan vanhempia sukupolvia.

Puuttuisin vain tekstin alussa olevaan heittoon vasemmiston lyömisestä kaikin tavoin. Varmasti totta ja yksi tavoite hankkeessa, mutta onhan persujakin lyöty kaikin tavoin jo pitkään. Osin ansiosta ja vastaavasti vasemmistonkin toiminta ansaitsee tulla piestyksi kunnolla niiltä osin kuin naiivi ideologia ja suhteellisuudentajuttomuus sumentaa järjen. Näin kaikkien puolueiden kohdalla.

Näitä luetaan juuri nyt