Kuinka tulin Ranskan murhien myötä vedätetyksi

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Ranskan sarja-ammuskelija Mohammed Merah tuli sitten tiensä päähän. Tänään, joitain tunteja Merahin kuoleman jälkeen törmäsin naurettavaan kuvaan Fox Newsin kanavalta. Ranskan tapahtumien uutisointi oli näemmä mennyt monin eri tavoin munilleen: tapahtumapaikka Toulouse oli kirjoitettu väärin, Ranskan presidentti sekoitettu sisäministeriin, Merahia kutsuttiin buddhalaiseksi.

Photoshopattua vedätystähän se oli. Petkutus ja alkuperäinen Foxin uutisista napattu kuva löytyy täältä. Nettiyhteisö osoitti nyt voimansa positiivisessa mielessä, huijaus paljastui vallan nopeasti.

Mutta täytyy sanoa, meikäläinen nieli tuon kuvan ensinäkemältä täysin pureksimatta, niin helppo kuin tuollaisia onkin väärentää. Valhe hiveli ennakkoluulojani niin mukavasti. Fox osoitti taas olevansa amerikkalaisen sivistymättömyyden etulinjassa!

Samalla tavalla annoin ennakkokäsitysteni viedä itseäni kuin sikaa narussa, kun Ranskan sarjamurhaajan henkilöllisyys oli vielä epäselvä. En tiedä teistä, mutta minähän näin siinä uuden Breivikin. Jonkun Ranskan asevoimiin ja juutalaisiin suivaantuneen natsin, vaikka mitään kunnon todisteita sellaisesta ei ollut. Ajattelin samalla tavalla kuin ne, jotka kesällä 2011 muutamien tuntien ajan kuvittelivat Al-Qaidan riehuvan Oslossa.

Juupa juu. Terveellinen muistutushan tämä oli. Ennakkoluuloni tekevät minusta vedätettävän. Olen taipuvainen kehittelemään pienessä päässäni maailman kauheuksia selittäviä tarinoita vailla kunnon tietoa, siinä missä Magneettimedian toimittajat.