Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Kuinka tulin Ranskan murhien myötä vedätetyksi

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 22.3.2012 14:53

Ranskan sarja-ammuskelija Mohammed Merah tuli sitten tiensä päähän. Tänään, joitain tunteja Merahin kuoleman jälkeen törmäsin naurettavaan kuvaan Fox Newsin kanavalta. Ranskan tapahtumien uutisointi oli näemmä mennyt monin eri tavoin munilleen: tapahtumapaikka Toulouse oli kirjoitettu väärin, Ranskan presidentti sekoitettu sisäministeriin, Merahia kutsuttiin buddhalaiseksi.

Photoshopattua vedätystähän se oli. Petkutus ja alkuperäinen Foxin uutisista napattu kuva löytyy täältä. Nettiyhteisö osoitti nyt voimansa positiivisessa mielessä, huijaus paljastui vallan nopeasti.

Mutta täytyy sanoa, meikäläinen nieli tuon kuvan ensinäkemältä täysin pureksimatta, niin helppo kuin tuollaisia onkin väärentää. Valhe hiveli ennakkoluulojani niin mukavasti. Fox osoitti taas olevansa amerikkalaisen sivistymättömyyden etulinjassa!

Samalla tavalla annoin ennakkokäsitysteni viedä itseäni kuin sikaa narussa, kun Ranskan sarjamurhaajan henkilöllisyys oli vielä epäselvä. En tiedä teistä, mutta minähän näin siinä uuden Breivikin. Jonkun Ranskan asevoimiin ja juutalaisiin suivaantuneen natsin, vaikka mitään kunnon todisteita sellaisesta ei ollut. Ajattelin samalla tavalla kuin ne, jotka kesällä 2011 muutamien tuntien ajan kuvittelivat Al-Qaidan riehuvan Oslossa.

Juupa juu. Terveellinen muistutushan tämä oli. Ennakkoluuloni tekevät minusta vedätettävän. Olen taipuvainen kehittelemään pienessä päässäni maailman kauheuksia selittäviä tarinoita vailla kunnon tietoa, siinä missä Magneettimedian toimittajat.

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Tapaumsen ja tekijän taustat ovat vielä toistaiseksi hämärän peitossa, mutta minäkän en hyppäisi vielä tuohon terroristi-bandwagoniin, vaikka Ranskan presidentti jo veti sen esiin. On ihan mahdollista, että tässä on kyse samanlaisesa ilmiöstä mistä Jarla kirjoitti edellisessä blogissa, eli yhdestä häirintyneestä yksilöstä joka on viettänyt liikaa aikaa epäterveissä netin viharyhmissä ja saanut sitä kautta mielessään motivaation sairaalle teolleen.

Tai sitten kaveri oli järjissään ja toteutti veritekonsa kylmän laskelmoidusti. Koska tappaja on jo lähetetty paratiisiin, emme saa välttämättä koskaan lopullista vastausta.

Jep, kuulut ilmeisesti siihen enemmistöön joka uskoo parhaiten niihin juttuihin joihin haluaakin uskoa, ja vastaavasti hylkii epämiellyttäviä faktoja ;-) Tuohon ikiaikaiseen ominaisuuteenhan monet huijaukset perustuvat, se kun on niin helppoa: kohdetta ei oikeastaan edes tarvitse huijata, se tekee sen itse.

Iän myötä sitä huomaa sitä huomaa skeptisesti kyselevänsä silloin tällöin itseltään: miten minä vedättäisin kaltaistani ihmistä? Metodi on osoittautunut ikävän osuvaksi…

Juu hassuhan tuo fotoshopattu Fox-ruutu on puhtaasti parodiana, mutta ei tällaiset vedätykset voi olla hyvä juttu pidemmän päälle. Ne kääntyvät hyvin nopeasti itseään vastaan, ja kohta kaikki Fox- ja mediakriittiset puheenvuorot niputetaan yhteen saman valehtelevan häirikköporukan kanssa, eikä niitä oteta todesta vaikka syytä olisi.

Ja siitähän on jo liian monta surullista esimerkkiä mm. politiikassa kuinka mädät yksilöt voivat pilata koko porukan maineen…

1Suomalaiselle: ”suurimpaan osaan”? Eiköhän se osuus ole ihan 100%.

Jarla: ”En tiedä teistä, mutta minähän näin siinä uuden Breivikin. Jonkun Ranskan asevoimiin ja juutalaisiin suivaantuneen natsin, vaikka mitään kunnon todisteita sellaisesta ei ollut. ”

Eikös tämä tyyppi näytä juuri sellainen olevan? Ääri-islamisti, joka ideologiaansa pohjaten vihaa juutalaisia, petturimuslimeita (jotka eivät ole salafisteja), fanaatikko, joka uskoo ideologiansa antavan oikeutuksen väkivaltaan väärinajattelevia kohtaan, eli natseihin verrattava tapaus.

Ei tällä tapauksella toki välttämättä ole yhteyksiä kv. terrorismiin, Breivikin tavoin. Saattaa tuo oman pään sisäinen liikenne ollut turhan vilkasta. Tosin murhaajan veljeä epäillään osallisuudesta, silloin kyse ei olisi Breivikin kaltaisesta tapauksesta, vaan jonkinasteisesta järjestelmällisyydestä.

Jep tätä manipulaatiota on todella helppo tehdä. Voidaan levittää esimerkiksi vanhoja kuvia uudestaan, jolloin saadaan näyttämään joku tilanne toiselta kuin se on. Tilanteita voidaan näytellä ja tietysti myös photoshopata jälkeenpäin. Uskokaa tai älkää, niin näin tekevät myös palestiinalaiset.

Al-Qaidaa luultavasti epäiltiin Oslon pommi-iskujen tekijäksi, koska Al-Qaida itse ilmoittautui välittömästi Oslon pommi-iskujen tekijäksi.

Lainaan omaa fb-seinääni 19.3.2012, kun äärioikeisto vielä oli virallinen syyllinen Ranskan tapahtumiin:

”Veikkaukseni tapahtumain kulusta:

1) Tekijäksi oletetaan by default rasistinen äärioikeisto. Marssitaan rasismia vastaan.

2) Tekijäksi paljastuu karvanaama-afgaani, jonka mielestä juutalaiset ja Ranskan armeijassa palvelevat luopiomarokkolaiset on ammuttava.

3) Marssitaan rasismia vastaan.”

Aika lähelle meni, enkä ole yhtään yllättynyt.

Jarla on – päinvastoin kuin monet blogikollegansa – osallistunut kiitettävästi juttujensa herättämään keskusteluun. Toivonkin hänen kannanottoaan Halla-ahon kommenttiin. Menikö siinä jokin pieleen ja jos meni, niin mikä?

Eli:

1) Mikä osa valtamediaa ei julistanut heti alkuun rasistista äärioikeistoa syylliseksi? Hesari? YLE?

2) Kannattiko tekijä juutalaisten ja luopiomarokkolaisten eliminoimista?

3) Marssiiko valtamedia jälleen – tosiasioista toipuneena – (äärioikeiston) rasismia vastaan?

TV3:lla pelättiin rasismisyytöksiä loppuun asti,eikä al-gaida,muslimi yhteyttä tuotu esiin ennen kuin selostuksen loppulauseen sivulauseessa.Missä ovat nyt mielenosoitukset,adressit ja Soinin haastattelut terroristin taustan paljastuttua?

Mitäs uutta tässä on?

9/11 jälkeen Al-Qaidasta ja ääri-islamista tuli terrorismin ja viharikosten stereotyyppi ja ensisijainen epäilyksen kohde. Sekä mediassa että verkkomaailmassa.

Siksi Breivikin joukkomurhaa Utöyan saarella ja pommi-iskua Norjan hallinnollisessa keskustassa epäiltiin aluksi muslimiterroristien teoksi, mutta syylliseksi paljastui netin äärioikeistolaisissa viharyhmissä vaarallisia vaikutteita omaksuneeksi häiriintyneeksi perusnorjalaiseksi. Ja niin syntyi uusi ennakkotapaus medialle ja kansalle.

Joten kun ensimmäiset uutiset Ranskan ammuskeluista tulivat esiin alle vuosi Utöyan murhenäytelmän jälkeen, ensimmäinen ajatus maahanmuuttajia ja ei-kristittyjä vihaavasta joukkomurhaajasta ei ollut mitenkään yllättävä. Ja nyt islam on saanut takaisin konnaroolinsa.

Tämä viharikosten ja niiden tekijöiden ketju tulee jatkumaan katkeamattomana, ja ehkä vielä jonakin päivänä media ja verkkokansa malttavat odottaa syyllisen selviämistä ennen tuomiota. Jos hyvin käy, me saatamme havaita, että näihin rikoksiin syyllistyvät kuitenkin aina ihmiset, eivät aatteet.

Tavallaan on tietysti turhaa – joskaan ei täysin hyödytöntä – mietiskellä, onko tietty ihmiskunnan osio enemmän syyllinen kuin jokin toinen aika ajoin esille tuleviin väkivallan purkauksiin.

Päähuomio kannattaisi kuitenkin mielestäni kiinnittää siihen, että verenvuodatusta ilmenee erityisesti sellaisissa yhteyksissä, joissa toisiaan vihaavat ihmiset, ideologiat ym. asuvat saman katon alla.

Järkiperäinen maahanmuuttopolitiikka ottaisi tämän huomioon.

”Järkiperäinen maahanmuuttopolitiikka ottaisi tämän huomioon.”

Kertoisitko tarkemmin miten?

Nerolle:

Tilastollisesti on helppoa poimia esiin (suhteellisesti) eniten väkivaltaan taipuvaiset ryhmät. Suomea pitemmälle edenneiden maiden kokemuksista voi arvioida, että hedelmällisin erotteluperuste saattaisi olla uskonto.

Tulosten perusteella sitten evättäisiin maahanmuutto niiltä maahanmuutto-osioilta, joiden taipumus turvautua väkivaltaan on suurempi kuin muiden osioiden. Jos esim. totemismin tai animismin harrastajien rikostilasto olisi lohduttomampi kuin ateistimuuttajien, etusija tulisi antaa ateisteille.

Kuulostaa aika tympeältä ratkaisulta. Ihmiset ovat aina ensisijaisesti yksilöitä, eikä mitkään tilastot kerro kunkin yksilön päänsisäisestä elämästä tai taipumuksista yhtään mitään.

Varavoltairen maahanmuuttopolitiikan perusteella suomalaisia ei pitäisi päästää muuttamaan mihinkään maahan, sillä tilastollisesti olemme yksi väkivaltaisimmista maista.

En kyllä käsittänyt ollenkaan Jarlan juttua? Mihin suuntaan häntä nyt vedätettiin. Eikö mitään kuvia löytynyt mistään linkistä mikä testissä oli? Juttu oli yhtä käsittmätön, kuin hänen sarjakuvansa.

Korsi on taas sekoittanut tilastoja. Suomi ei suinkaan ole yksi väkivaltaisimmista maailman maista, vaan EU-maista. Se on melko eri asia. Ei suomi väkivaltatilastoissa pääse lähellekkään Kolumbiaa, Irakin, Afganistania, Kongoa tai Somaliaa. Ihmettelen mistä ihmiset maailmankuvansa kaivavat? Iltapäivälehdistä varmaan.

Ateistien väkivaltatilstoista: Maailman ennätys ihmisten tuhoamisessa on ateisti Maolla, 65 milj. ihmistä. Seuraavina seuraavat muut tunnetut ateistit, kuten Stalin, Pol Pot, Kimin dynastiat. Jos tällä perusteella aloitetaan jakamaan maahanpääsylippuja, niin luulen, että ateistit sijoittuvat häntäpäähän.

Halla-ahon juttuja en yleensä pysty arvostamaan, mutta tuossa edellä hän osui naulankantaan. Ilmiö on samanlainen kuin aikoinaan 70-luvulla ydinasemielenosoituksissa. Suomessa osoitettiin mieltä aina USA ydinaseita vastaan, ei koskaan Neuvostoliiton. Myöhemmin Neuvostoliiton jo hajottua myönnettiin pieneen ääneen, että Neuvostoliiton kommunistipuolue oli mielenosoitusten takana. Mutta ovatko nämä mielenosoittajat julkisesti sitä hävenneet, eivät ole.

Kuka uskaltaisi järjestää mielenosoituksen islamilaista rasismia ja väkivaltaa vastaan?

Tässä ovat vastakkain rasistiset oikeistolaiset maahanmuuttajien vastustajat ja vasemmistolaiset islamin ihailijat (70-luvullahan vasemmistoterroristit ja islamistit olivat hyvää pataa keskenään). Totuus löyttyy yleensä sieltä puolestä välistä.

Toisaalta on huomioitava, että Saksan uusnatsit ihannoivat ääri-islamilaista Iranin presidenttiä heidän yhteisen juutalaisvihan takia.

Näitä luetaan juuri nyt