Konkretisoituuko äärioikeistolainen uhopuhe väkivallaksi?

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Olen saanut lukea parikin pitkää ja perusteellista kirjoitusta Suomen Sisu-tyyppisten äärioikeistolaisten ryhmien ajattelusta ja toiminnasta. Jo aiemmin mainitsemani Jussi K. Niemelä vertaa äärioikeistolaisia uskonnollisiin fanaatikkoihin. Panu Höglund pohtii, kuinka vakavasti erilaiset netissä esitetyt nylkemis- kaivertamis- ym. uhkaukset pitäisi ottaa.

Panu Höglund on eräiden perussuomalaiskommenttiensa takia joutunut useampienkin uhkausten kohteeksi, poliisille on jätetty tutkintapyyntöjä puolin ja toisin. Hänen mukaansa poliisi pitää äärioikeistolaisia uhkailijoita lähinnä harmittomina kylähulluina. Höglund itse ottaa asian vakavammin, ja miettii voisivatko nämä kylähullut jopa kutsua maahamme ulkomaalaisia aateveljiä pieksämis- tai tappohommiin.

Minua ei ole uhkailtu, ehkä siksi en osaa nähdä nettifasisteja aivan tuonsorttisena riskinä. Jussi K. Niemelä kirjoittaa: ”Ääri-ihmisen tunnistaa myös siitä, että hän puhuu omilleen eri tavalla kuin muille. Kannattajiensa keskuudessa fanaatikko saarnaa viiteryhmänsä oppeja, poseeraa heille, mutta vaikkapa televisiossa hän saattaa jopa kiistää agendansa keskeiset opinkappaleet kriittisen toimittajan ristitulessa”

Siltä tosiaan näyttää, natsahtavilla foorumeilla hehkutetaan pieksämisillä ja etnisillä puhdistuksilla, toimittajille puhutaan ihan muuta. Mutta kumpi on todellisempi poseeraus? Mitä jos varsinaista valheellista paskapuhetta onkin se suljetuilla foorumeilla uhoaminen? Olen alkanut epäillä, että kovat puheet maahanmuuttajien ja punavihreiden kylmäämisestä ovat lähinnä eräänlaista nettiroolipeliä, virtuaalisen natsihahmon saappaisiin heittäytymistä.

Ehkä kiukku näiden uhokeskustelujen julkistamisesta Natsivahdin tyylisillä sivuilla ei johdu vain salaisten suunnitelmien paljastumisesta, vaan noloudesta, kun aikuinen on tullut yllätetyksi kesken leikin. On noloa joutua vastaamaan väkivaltaisen natsin roolissa esitetystä uhosta, jota ei tosielämässä ole valmis toteuttamaan.

Kun James Hirvisaari ja kumppanit selittelevät vihapuheitaan pelkkinä ”kärjistyksinä” tms. läpänheittoina, ehkä se ei olekaan pelkkää väistelyä, vaan yritys selittää ettei heidän uhonsa vastaa todellisuutta? En tiedä, en ole tämän porukan tuntija.

Joka tapauksessa epäilen, syntyykö Suomen äärioikeistosta koskaan vakavasti otettavaa voimaa. Voi olla, että touhu jää ikuiseksi sisäpiirin uhoksi, josta syntyy lähinnä uhkauksia ja tarroja. Väkivaltaisesta etnisestä puhdistuksesta on turha haaveilla, keskivertokansalainen arvostaa aivan liikaa vakautta ja turvallisuutta. Ennen kaikkea maahanmuuttajat mokomat ovat asettuneet yhteiskuntaamme liian hyvin, heistä ei koidu todellista käytännön haittaa. Enemmän tulevaisuutta lienee EU-kriittisyydellä.

Pidänkö Suojeluskunta-foorumia ja vastaavia tosiaan harmittomina? En. Epäilen syntyykö niistä ikinä uhkaavaa joukkoliikettä, mutta kammoan muutamia niihin hakeutuvia yksilöitä. Häiriintyneitä, jotka eivät ymmärrä netissä uhoamisen ja toden eroa. Noilla foorumeilla enemmän tai vähemmän tosissaan heitetyt rasistiset kauhutarinat ja väkivaltaiset puhdistusfantasiat leviävät, mielipiteet kärjistyvät. Pahoin pelkään, että ne ovat joukkomurhaajien hautomoita.

Jussi Halla-Aho ja muut äärioikeiston ideologit tulevat varmaan pysyttelemään käytännön elämässään kiltteinä kansalaisina, tuskinpa tajuavat vastuutaan kun jossain aina välillä ammuskellaan.

—-

EDIT: (20.3.2012 klo 17:35) Homma-Foorumilla on mielestäni aivan perustellusti kritisoitu sitä tapaa, jolla alunperin esitin kyseisen foorumin esimerkkinä ”väkivaltaisia puhdistusfantasioita” sisältävistä saiteista. Esimerkkini oli virheellinen, en muista nähneeni siellä moisia tekstejä. Sekoitin huolimattomasti ja perusteettomasti Homman Suojeluskunta.com-tyyppisiin foorumeihin. Pyydän tältä osin anteeksi Homma-foorumilaisilta, ja yritän jatkossa hosua vähemmän.