Kokoontumisvapaudesta vapaa stadi

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Minulle vinkattiin blogi ”Fasisteista vapaa stadi”. En tiedä kuinka laaja yhteisö sitä ylläpitää, tiedä vaikka olisi yksittäinen sankari. Uusnatseja vahtiva blogi tiedottaa uusnatseilla olevan kerhotilan Helsingissä, ja kehottaa

”helppo ja yksinkertainen tapa vastustaa nousevaa rasismia on lähettää palautetta B&H natsikerhon omistajalle ja vaatia kerhotilan häätämistä. Soita, kirjoita sähköposti tai kortti, lähetä tekstari tai vaikka faksi jossa vaadit, ettei uusnatseille ja rasismille anneta tilaa missään.”

Veikkaan, että olen tämän kirjoittajan kanssa enimmäkseen samaa mieltä natsismista aatteena. Mutta tällainen on täyttä paskaa. Ensinnäkin Suomessa on kokoontumisvapaus. Tämän pidemmälle minun ei tarvitsisi oikeastaan edes selittää, mutta jatketaan kumminkin:

Kerhotiloistaan häädetty natsi ei muutu maltilliseksi sosiaalidemokraatiksi, häivy maasta, lakkaa olemasta tai mitä tällä postituskampanjalla nyt sitten kuvitellaankaan aikaan saatavan. Äärioikeistolaisuus on olemassa näiden uusnatsien mielessä. Sieltä se manifestoituu kaikenlaisina huolestuttavina toimintoina. Ongelma ei katoa kieltämällä näiden ihmisten kokoontuminen, mielenosoitukset, julkaisut, pilottitakit yms. Päinvastoin ahtaalle ajettu natsi voi käydä epätoivoiseksi, ikävin tuloksin.

En jaksa olla kovinkaan huolissani ryhmistä, jotka vaikuttavat ”poliittisen järjestelmän ulkopuolella”. Olen joskus nähnyt mitä anarkistit saivat aikaan kerhotiloissaan Helsingin Kalliossa: tyypit makasivat siellä vanhoilla sohvilla krapuloissaan. Epäilen että natsien kerhotiloissa ei sen kummempaa vallankumousta organisoida. Joitain tarroja korkeintaan syntyy. Joukossa on ehkä joku Supon ilmiantaja, jolla on sentään jännittävää. Jossain vaiheessa suurin osa aikuistuu ja lakkaa käymästä miitingeissä.

En väitä, etteikö huolestuttavia poliittisia ilmiöitä olisi. Erityisen pahaksi tilanne käy, jos talouden taantuma jatkuu tai pahenee ja epävarmuus kasvaa. Silloin voi käydä kaikenlaista, ehkä tulevaisuudessa aletaan vaatia vasemmistolaisten ryhmien toiminnan kieltämistä kuten 1920-luvulla. Silloin on paha itkeä sanan- ja kokoontumisvapauden perään jos on ensin vaatinut niiden poistamista äärioikeistolta.