Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Kokoontumisvapaudesta vapaa stadi

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 29.8.2013 11:33

Minulle vinkattiin blogi ”Fasisteista vapaa stadi”. En tiedä kuinka laaja yhteisö sitä ylläpitää, tiedä vaikka olisi yksittäinen sankari. Uusnatseja vahtiva blogi tiedottaa uusnatseilla olevan kerhotilan Helsingissä, ja kehottaa

”helppo ja yksinkertainen tapa vastustaa nousevaa rasismia on lähettää palautetta B&H natsikerhon omistajalle ja vaatia kerhotilan häätämistä. Soita, kirjoita sähköposti tai kortti, lähetä tekstari tai vaikka faksi jossa vaadit, ettei uusnatseille ja rasismille anneta tilaa missään.”

Veikkaan, että olen tämän kirjoittajan kanssa enimmäkseen samaa mieltä natsismista aatteena. Mutta tällainen on täyttä paskaa. Ensinnäkin Suomessa on kokoontumisvapaus. Tämän pidemmälle minun ei tarvitsisi oikeastaan edes selittää, mutta jatketaan kumminkin:

Kerhotiloistaan häädetty natsi ei muutu maltilliseksi sosiaalidemokraatiksi, häivy maasta, lakkaa olemasta tai mitä tällä postituskampanjalla nyt sitten kuvitellaankaan aikaan saatavan. Äärioikeistolaisuus on olemassa näiden uusnatsien mielessä. Sieltä se manifestoituu kaikenlaisina huolestuttavina toimintoina. Ongelma ei katoa kieltämällä näiden ihmisten kokoontuminen, mielenosoitukset, julkaisut, pilottitakit yms. Päinvastoin ahtaalle ajettu natsi voi käydä epätoivoiseksi, ikävin tuloksin.

En jaksa olla kovinkaan huolissani ryhmistä, jotka vaikuttavat ”poliittisen järjestelmän ulkopuolella”. Olen joskus nähnyt mitä anarkistit saivat aikaan kerhotiloissaan Helsingin Kalliossa: tyypit makasivat siellä vanhoilla sohvilla krapuloissaan. Epäilen että natsien kerhotiloissa ei sen kummempaa vallankumousta organisoida. Joitain tarroja korkeintaan syntyy. Joukossa on ehkä joku Supon ilmiantaja, jolla on sentään jännittävää. Jossain vaiheessa suurin osa aikuistuu ja lakkaa käymästä miitingeissä.

En väitä, etteikö huolestuttavia poliittisia ilmiöitä olisi. Erityisen pahaksi tilanne käy, jos talouden taantuma jatkuu tai pahenee ja epävarmuus kasvaa. Silloin voi käydä kaikenlaista, ehkä tulevaisuudessa aletaan vaatia vasemmistolaisten ryhmien toiminnan kieltämistä kuten 1920-luvulla. Silloin on paha itkeä sanan- ja kokoontumisvapauden perään jos on ensin vaatinut niiden poistamista äärioikeistolta.

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Antakaa kuulapäiden pitää kerhotilansa. Pysyvätpähän poissa pahanteosta kun saavat juoda kaljaa ja kuunnella möykkämusiikkia oman katon alla.

Lisäksi vasuritoimittajilta jää pois etsimisen vaiva kun tietää mihin osoitteeseen voi mennä kauhistelemaan ”äärioikeistön” nousua. (Kuvaajalla on kyllä melkoinen haaste löytää semmoinen kuvakulma että se porukka näyttäisi edes jollain tavalla vakavasti otettavan suuruiselta.)

Ai niin, mites efilaiset afa-aktivistit ja vasuriöyhöttäjät pystyisivät perustelemaan oman olemassaolonsa jos ns. ”uusnatseja” ei olisi?

Nehän pitäisi keksiä!

Eipä tuossa mitään uutta ole, itse olen tullut siihen tulokseen näitä omasta mielestään ehdottomasti oikealla asialla olevia idealisteja, ns hyödyllysiä hölmöjä (V. I. Leninin termi) on n 20% väestöstä aikakaudesta riippumatta. Hyödyllisiä ehkä jossain vaiheessa jollekulle, hölmöjä ehdottamasti aina.

… n 20% väestöstä aikakaudesta riippumatta….

Perspektiiviharha. Kun on itsensä sijoittanut äärimmäiseen laitavasemmistoon niin maailma näyttää tuolta. Todellisuudessa 2%kin löytyy vain vasurien märistä unista.

Miksi möykätä mulipäistä, kun kommunistiporukoita kokoontuu monessa paikassa ja niiden hengaajia on jopa valtionhallinnossa.