Kissaturkiksia odotellessa

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Turkiseläinten oloja parantamaan asetettu työryhmä on päätymässä siihen, että turkiseläimellä ei aina tarvitse olla vettä juotavana jos löytyy lunta tahi jäätä. Minkkiemon ja pennun perushäkin kooksi hyväksytään uudessa asetuksessa pienempi kuin ennen, mikä ei ole työryhmän puheenjohtajan Pirkko Skutnabbin mielestä heikennys ollenkaan. Skutnabb on eläinlääkintäneuvos, hyvää jatkoa vaan eläimille.

Miksi en voi jatkossa pitää hieman Hitleriä muistuttavaa kissaani ulkona verkkopohjaisessa häkissä, ilman vesikippoa jos lunta on nuoleskeltavana? No koska sehän on seura- ja harrastuseläin, ja niille on eri standardit. Kissan pitopaikassa on oltava ”sopivia rakenteita tai paikkoja kiipeilyä ja kynsimistä varten”, lattianhan on todellakin oltava kiinteä ja sillä on oltava ”mahdollisuus sosiaaliseen kanssakäymiseen”.

Turkis- ja seuraeläinten erilainen asema ei näytä liittyvän elukoiden älykkyyteen, sosiaalisuuteen tai reviiritarpeeseen. Jos minä pidän kattiani häkissä imeskelemässä jääpuikkoa, se ei käy koska muille kissaihmisille tulee paha mieli. Samoin turkiseläinten oloja selvittänyt työryhmä on hyväksynyt vain uudistukset, jotka ovat kelvanneet turkiselinkeinon edustajille. Ei tässä nyt eläinten hyvinvointia aleta priorisoimaan.

Olen joskus miettinyt performanssia, jossa söpöjä kissoja ja koiria pidettäisiin jonkun aikaa yleisön ihailtavina turkiseläimille sallituissa oloissa, mutta kaipa siitä pamahtaisi liian mojovat sakot.