Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Kissaturkiksia odotellessa

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 17.2.2015 07:03
Turkiseläinten oloja parantamaan asetettu työryhmä on päätymässä siihen, että turkiseläimellä ei aina tarvitse olla vettä juotavana jos löytyy lunta tahi jäätä. Minkkiemon ja pennun perushäkin kooksi hyväksytään uudessa asetuksessa pienempi kuin ennen, mikä ei ole työryhmän puheenjohtajan Pirkko Sku...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Loogisesti ajatellen kissoista ja koirista tulisi eettisempiä turkiksia kuin ketuista. Ongelmahan kettujen tarhaamisessa on että ne ovat puolivillejä ihmisiin tottumattomia reviirieläimiä. Kissat ja koirat ovat tottuneet ihmisiin ja koirat ovat laumaeläimiä. Ilman omassa jutussasi mainitsemaasi kotieläinten kaksoisstandardia olisi eettisempää jalostaa turkistuotantoon sopivia koiria kettujen sijaan.

Mitähän eläimet juovat talvella, kun kaikki on jäässä? Juoksevaa vettä voi olla todella vaikea löytää pakkasella. Sinänsä turkiselinkeinonkin kannalta olisi järkevää löytää jokin kaikkia tyydyttävä ratkaisu. Jos vastapuoli ajattelee, että turkiselinkeino on jotenkin jo lähtökohdistaa eettisesti väärin, niin silloin voi neuvottelu olla vaikeaa.

Miksi kaikkia pitää tyydyttää? Miksi pitää olla turkiselinkeino? Josko katseltaisiin laajalla skaalalla erilaisia eläimiä hyödyntäviä elinkeinoja rinnakkain. Esim. metsästettäväksi kasvatettavia leijonia? Hanhanmaksaa tuottavat hanhet? Hormoonilääkettä tuottavat tammat? Tappelukoiriksi kasvatettavat koirat? Ovatko ne tosiaan kaikki hyväksyttäviä myös suomalaisten turkistarhauksen hyväksyvien mielestä vain siksi, että joku saa siitä elinkeinonsa? Entä apinoiden kasvattaminen koe-eläimiksi? Entä lapsiprostituutio, sekin on jonkun elinkeino. Turkiseläimille ei ole olemassa tyydyttävää ratkaisua, koska yksikään tarhaaja ei ole valmis antamaan eläimilleen siedettäviä oloja. Kuten eivät ole sika- ja kanafarmaritkaan, koska kaiken takana on raha. Ja kuluttajat eivät halua tietää, heille tulee paha mieli ja ihana illallinen menee pilalle.