Keitä me olemme mitään sanomaan -roskapuhe

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Färsaarilla mätkitään vuosittain hengiltä uhanalaisia delfiinejä. Kommentoimatta enempää tätä toimintaa, ja Tanskan hallituksen munattomuutta, kiinnittäisin huomion tällaisten aiheiden tiimoilta käytävään keskusteluun. Suurin osa yleisökommenteista on ymmärrettävän kauhistelevia, mutta vääjäämättä joku sanoo aina jotain tällaista:

”cmon folks there [sic] tradition of killing these non endangered whales goes back hundreds of years..just as our tradition of killing cows and chicken for food goes back hundreds of years…who are we to judge?”

Eli keitä me olemme mitään sanomaan, omine vastaavanlaisine tapoinemme? Ajatus taidetaan yleensä heittää retorisena kysymyksenä, mutta vastaan siihen silti:

Olemme ihmisiä, ja kaikki ihmiset ovat täysin oikeutettuja kommentoimaan toistensa tekemisiä.

Kommenttiemme taso tietenkin vaihtelee, osuvasta säälittävään, mutta muuten meillä on käsittääkseni täysi oikeus kritisoida jonkin pienen saaren alkuperäiskansoja, aivan kuten heillä on oikeus kritisoida meitä.

Vapaa keskustelu pitää nimittäin sallia. Keskustelu ei ole vapaata, jos kriittisiä kommentteja ei saa esittää. Epätäydellisten ja syntisten ihmisten on saatava esittää kriittisiä kommentteja. Kuka muu niitä esittäisi, Taivaan Isäkö? Ei sukupuuttoon kuolevaa eläintä auta ajatus, että hänen hutkijansa saa mahdollisesti kuolemansa jälkeen hehkuvasta hangosta.

Ei myöskään pidä kuvitella, että joukossamme olisi yhtäkään yli-ihmistä, jonka mielipiteet olisivat jotenkin lähtökohtaisesti pyhempää laatua.

On muutamia yleisesti tunnettuja argumentointivirheitä, joista parhaiten tunnettuja on ad hominem. Väitteen esittäjän piirteet eivät tee väitettä todeksi tai epätodeksi. Tämä tunnutaan jostain syystä unohtavan, kun riennetään kieltämään länsimaisia pullasorsia arvostelemasta maailman kansoja ikiaikaisine tapoineen.

Siis, kehottaisin kaikkia jaksamisensa rajoissa seuraamaan mitä maailmalla tapahtuu, ja arvostelemaan näkemäänsä täysin vapaasti.