Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Kaupunginvaltuuston äänestystulokset Helsinki-kanavalla

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 21.10.2012 14:24

Jaksoin katsoa tämän syksyn ensimmäistä kuntavaaliväittelyä noin vartin verran. Tuntui vähän turhalta, kun kaikki ehdokkaat ovat yhtä mieltä siitä että terveydenhuolto on pidettävä korkeatasoisena ym hym. Jotkut kuitenkin ovat vastuussa siitä, että politiikkaa on viety ja viedään tiettyihin suuntiin.

Eduskunnan ja kaupunginvaltuuston äänestyspöytäkirjat kyllä löytyvät netistä, mutta suoraan sanoen en jaksa etsiä enkä selailla niitä. Laiskaa juu, mutta tuskin olen ainoa. Olen alkanut haaveilla sivustosta, josta löytyisivät käsitellyt asiat ja äänestystulokset mahdollisimman selkeässä, helposti selattavassa muodossa.

Tänään näin tällaisen, Helsinkikanavan sivuilta.

Kaupunginvaltuuston äänestystulos

(Editoin kuvaa jotta se mahtuisi tähän luettavassa muodossa)

Äänestystulos on toki mitä kiinnostavin, mutta ennenkaikkea olen innostunut tästä informoinnin muodosta. Voi olla että tällaisia on netti väärällään, mutta eipä ole osunut silmään. Tällainen äänestystulosten selkeä jakaminen olisi miljoona kertaa tärkeämpää toimivan demokratian kannalta kuin julkiset vaaliväittelyt.

Ylistykseni Helsinkikanavalle. Kaikkien kaupunkilaisten olisi hyvä seurata näitä äänestyksiä. Mutta valitettavaakin löytyy: pitäisi nimittäin hyväksyä, että moni selailija on yhtä kärsimätön ja lyhytjänteinen kuin minä.

Äänestyksen aiheesta voisi olla tuossa samassa näkymässä vähän pidempi esittely. Ennenkaikkea äänestyskaavioiden löytäminen on hankalaa: www.helsinkikanava.fi etusivulta linkeistä kaupunginvaltuusto, sieltä valitaan video, joka aukeaa omaan ikkunaansa. Videon vierestä välilehti käsittely, kelaamalla sitä alaspäin löytyy käsitellyt asiat ja thumbnailit äänestystuloksista.

Pääosassa sivustolla ovat videot. On hienoa että ne ovat tarjolla, mutta kolmi-viisituntinen video ei ole paras tapa esitellä kokousten tuloksia. Etenkin kun videoiden sisältöä ei ole jaoteltu mitenkään.

Ylläolevan kaltaiset kaaviot ovat niin loistavia, että niihin pitäisi päästä suoraan Helsinkikanavan etusivulta, otsikoituina käsiteltyjen aiheiden mukaan. Tapahtui näin tai ei, alan seuraamaan näitä ja suosittelen samaa kaikille.

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

”kaikki ehdokkaat ovat yhtä mieltä siitä että terveydenhuolto on pidettävä korkeatasoisena ym hym”

Kaikki ehdokkaat ilmoittavat siis kannattavansa sitä, mitä ei ole olemassakaan. Ja sitten ihmetellään kansalaisten epäuskoisuutta???

Valitsemalla kokouksesta Käsittelyssä välilehden voi videota selata asian ja puheenvuoron mukaan. Joo, ei ole kyllä maailman hienoin käyttöliittymä.

Helsinki-kanavan valtuuston kokousvideon Käsittely-välilehdeltä löytyvät äänestystulosten ja asiakohtien lisäksi kaikkien asioiden päätökset sekä valtuutettujen pitämät puheenvuorot.

Asiakohdat ja puheenvuorot ovat linkkejä, joista on mahdollista siirtyä suoraan kyseiseen kohtaan videossa. Ne osaltansa jaottelevat videoiden sisältöjä.

Muilta välilehdiltä löytyy myös muuta tietoa, kuten esimerkiksi ajantasainen läsnäololista siitä, ketkä ovat olleet mukana paikalla kunkin asian käsittelyssä.

Helsinkikanava.fi-verkkopalvelu kerää yhteen Helsingin kaupungin tuottamia videoita. Mutta valtuuston kokousten seuraamista helpottamaan on videoiden yhteyteen liitetty valtuuston salijärjestelmästä saatavia tietoja.

Helsinki-kanavan päätoimittaja (ts.) Tero Kantola,
Helsingin kaupungin verkkoviestintä

Itseasiassa suomalaiset uutisgrafiikat ei ole kelvottomia. Katsoppa vaikka YLE:n Mitä kaikkea saisikaan rikkaiden rahoilla.

Mutta toki. Parannettavaa on. Eikä ainoastaan kunnallisviestinnän suunnalta. Vai milloin viimeksi näit selkotajuisen graafisen esityksen vaikkapa poliisitoiminnasta.

Näitä luetaan juuri nyt