Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Jussi vs Pussy

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 24.8.2012 17:06

Pidän Jussi Halla-Ahon saamaa jumalanpilkkatuomiota kohtuuttomana ja jopa kulttuurimme kannalta vahingollisena. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini lienee samaa mieltä. Mitä jos sanoisin:

Halla-Aho tuskin olisi haukkunut Muhammadia pedofiiliksi Iranissa!

Voisitte vastata esimerkiksi ”Mitä sitten” ja ”Mitä v–un väliä sillä on arvioitaessa oliko Suomessa annettu tuomio oikea vai väärä?”. Ja olisitte minusta oikeassa. Samasta syystä en innostu Timo Soinin kommentoidessa Pussy Riot -ryhmän Venäjällä saamaa tuomiota Suomen Kuvalehdessä:

”Totta kai pitää olla sananvapaus arvostella Putinia ja hänen hallintoaan. Mutta se, että he menivät performanssinsa tekemään Kristus Vapahtajan kirkkoon, niin olisivatkohan menneet moskeijaan?”

En tiedä olisivatko menneet moskeijaan, tai Korkeasaaren leijonien aitaukseen. Nyt arvioidaan tuomion oikeellisuutta ja ryhmän tekoja, ei sitä kenellä on teräksisimmät pallit.

Soini jatkaa: ”Jos he olisivat punkanneet jossain puiston kulmassa, niin eihän siihen olisi kiinnitetty mitään huomiota”, ja tältä pohjalta väittää performanssin olleen ”äärimmäisen kyynisesti tehty harkitty provokaatio”. Kaipa sekin osoitti äärimmäistä kyynisyyttä, että Halla-aho kirjoitti pahaa profeetta Muhammadista julkisessa blogissa eikä salaa kotona wc-paperin nurkkaan. Äh. Kannanotot yleensä pyritään tekemään niin, että ne huomataan.

Sitten tulee yllättävän elitististä tekstiä: ”Maailmanlaajuinen hässäkkä, ja nyt kaikki kitaranrämpyttäjätkin ovat sitten maailmanpolitiikan asiantuntijoita”. Amatöörit hiljaa. Sellaisia terveisiä vanhalle gospelmuusikko James Hirvisaarelle ja kumppaneille.

Kun Soini arvostelee Pussy Riotia, hän vaikuttaisi puhuvan ensisijaisesti loukkaantuneena kristittynä: ”Minulla on kirkolle ihan toinen tarkoitus. Minusta tulijan pitää kunnioittaa sitä tilaa ja sanomaa. En oikein tykkää, että ihmisten pyhiä arvoja loukataan.”. Muistamme, että Soini katsoi Jussi Halla-ahon muhammadpuheista saadun sakkorangaistuksen olleen tuomiona ”riittävä”. Ei siis esimerkiksi väärä tai kohtuuton.

Lue myös

Timo Soini Pussy Riotista: ”Kyynisesti tehty harkittu provokaatio”

Soinihan ei peittele katolisuuttaan. Myös esimerkiksi SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on kristitty. Se ei kuitenkaan paista samalla tavalla hänen kommenteistaan. Urpilainen tuntuu tajuavan, että antaa lausuntoja eri uskontojen edustajia ja uskonnottomia sisältävän puolueen puheenjohtajana. Miltäköhän Halla-ahon kaltaisista perussuomalaisista ateisteista tuntuu, kun puolueen nokkamies antaa jatkuvasti kommentteja katolinen puoli edellä?

Lue myös

Timo Soini Pussy Riotista: ”Kyynisesti tehty harkittu provokaatio”

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Kirkkoon kuulumattomana agnostikkona (ja Fingerpori-fanina!), joka ei perussuomalaisia äänestäisi olen silti sitä mieltä, että Soini on oikeassa. Mutta vain siksi, että PR loukkasi hänen uskoaan. Hänelle kirkko on pyhä paikka.

Pertti, mielestäsi ongelma taitaa siis olla se, että TS puhui samassa haastattelussa kahdella suulla: puolueen puheenjohtajan suulla ja (ilmeisesti) hartaan katolisen suulla. Vai sittenkin se, että uskonnollinen puhe politiikassa on tänä päivänä Suomessa tabu – maassa, jossa usko on ihmisen yksityinen asia kuten kuukausipalkka ja puoluekanta?

Minuakin Soinin kommentti ärsytti hetken, kunnes huomasin, että erilaiset mielipiteet ovat Suomen rikkaus. En ole Soinin tai Halla-ahon kanssa samaa mieltä monistakaan asioista, mutta Soinin kommentti kuitenkin pisti minut ajattelemaan. Jos ei muuta niin ainakin Suomen sananvapautta.

Jokaisella varmasti on näkemyksiä, joiden loukkaamista ei katsota hyvällä. Ei Soini kiellä Venäjän arvostelua, hän arvostelee kritiikin tyyliä. En tosin ole Soinin kanssa itsekään samaa mieltä, tosin kieltoja kritiikille Soini ei nähdäkseni esitä, hän vain arvostelee.

Jotain samaa henkeä Venäjällä, Suomessa ja islamilaisessa maailmassa silti on. Ihmisiä tuomitaan uskonnon arvostelusta tai pilkkaamisesta. Suhtautuminen uskonnollisten näkemysten loukkaamattomuuteen kuitenkin riippuu aika lailla tilanteesta. Ei PM Matti Vanhanen aikoinaan loukkaantunut islamkritiikistä tuomitessaan ja anteeksipyytäessään pilakuvien julkaisua suomalaisilla nettisivuilla. Hän esitti loukkaantunutta, koska pelkäsi muslimien väkivaltaista reaktiota. Vanhanen piti siis muslimeita väkivaltaisuuteen taipuvaisina, jos heidän uskonnollisia arvojaan loukataan.

Mannerheimia tms. voidaan ja uskalletaan ”loukata” tai kritisoida, koska kaikki tietävät, etteivät suomalaiset lähde polttamaan kauppoja tällaisen kritiikin vuoksi. Elämme kaksinaismoralistisessa maailmassa, jossa islamkritiikki on tarkemmassa syynissä kuin kristinuskon kritiikki, koska pelkäämme enemmän muslimien kuin kristittyjen reaktioita.

Ei Halla-ahoakaan olisi tuomittu, jos hän olisi Jeesuksesta (kristityistä) puhunut samoin kuin Muhammedista (muslimeista)!

Soinin katolisuus PS:ssa lienee kuitenkin niitä yksilöllisiä seikkoja, jotka eivät suurten linjojen varjossa suuremmin merkitse muille puolueen jäsenille.

Arvostan erityisesti kirjoituksesi ensimmäistä virkettä. Toivonkin, että maamme lehtimaailman kollegasi rientävät kasapäin sitä tukemaan. Ehkäpä SK:n toimituksestakin irtoaisi pari myötämielistä kommenttia. Optimismiani lisäisi kyllä jo sekin, että palkkapussisi ei ohenisi.

”Halla-Aho tuskin olisi haukkunut Muhammadia pedofiiliksi Iranissa!”

No käsittääkseni ko kansanedustajalla toimii ihan normaali itsesuojeluvaisto kuten ymmärtääkseni myös P. Jarlalla. Eli tuskinpa, kun marttiirius ei itsearvolta tunnu, vai mitä Pertti?
Tuo Soinin kommentti Pussy Riot -ryhmästä oli muuten pelkkä sivujuonne koko haastattelussa. Ihan luonnollinen sellainen – kyllä Suomessakin kirkkoon yllättäen performassia pitämään rynnänneet anti-Kataislaiset tuomion olisivat saaneet, tosin vain päiväsakkoja mutta kuitenkin.

”Kaipa sekin osoitti äärimmäistä kyynisyyttä, että Halla-aho kirjoitti pahaa profeetta Muhammadista julkisessa blogissa eikä salaa kotona wc-paperin nurkkaan”

Myötähäpeää, Pertti, myötähäpeää…

Muistaakseni Soininkin uskon mukaan yksi pyhimmistä henkilöistä kävi aikanaan räyhäämässä sen aikaisissa jumalanpalveluspaikoissa. Käytti väkivaltaa ja loukkaavaa kieltä. Ja jos en mitenkään väärin muista, niin tuo henkilöhän sai tuosta huligaanimaisesta käytöksestään oikein tuomionkin… Niin maailma muuttuu, Timoseni.

Tulevia vaaleja silmällä pitäen tulisi hieman pohtia sellaisen puolueen äänestämistä, jota johdetaan uskolla eikä tiedolla. Toisaalta, kansahan äänestää edustajiaan päättäviin kunnalliselimiin. Uskon vai tiedon perusteella? Nähtäväksi jää…

Uskonnosta puhuttaessa ei ole kyse järjestä. Kaikkihan näkee järjellä että esim. kristinuskon kaikkivaltias ja läpeensä hyvä jumala joko ei ole kaikkivaltias tai ainakaan läpeensä hyvä. Maailmassa ekana kärsii aina viattomat ja heikot ja jumala vaan katselee sivusta. Tai sitten vastapuoli eli perkele on vähintäänkin tasavahva.

Mutta ei tällaisia voi sanoa ettei loukkaa tunteita. Kuolemanpelko on niin iso, että parempi sivuuttaa tosiasiat ja uskoa narsistisesti minänsä ikuiseen elämään täydellisessä onnessa. Jopa valtion ylin johto istuu valtiopäivän avajaisissa aina kuuntelemassa hyminää hyvyydestä jota kukaan maailmaa katseleva ei näe laajemmin juuri missään. Näin siis uskotaan meillä. Mitä arvosteltavaa meillä on muita, tuhansia erilaisia uskontoja tunnustavia kohtaan?

Soini on siis Madonnan linjoilla: ”Even if one disagrees with the location or how they chose to express themselves, the sentence is too harsh and in fact is inhumane. I call on all those who love freedom to condemn this unjust punishment. I urge artists around the world to speak up in protest against this travesty. They’ve spent enough time in jail. I call on ALL of Russia to let Pussy Riot go free.” (Madonna :13 PM PDT 8/18/2012.)

Näinhän Soini Suomen eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajana haastattelussaan esittää. Jos Timo Soini tulee osoittamaan mieltä Free Pussy Riot! –kyltin alle, kyllä hänellä on aihetta ja oikeus tehdä varaumia. Tässä jutussa on kultakalan muistilla jo kokonaan hukattu eilisen lehden haastattelun otsikko ja sisältö – että Soinin mielestä Pussy Riotin performanssista ei olisi pitänyt antaa vankeustuomiota .

Itse ainakin haluaisin osallistua tapahtumaan, jonka nimi on Free pussy! -riot

Jarla voi ihan vapaasti käyttää tuota ideaa Fingerporissa.

Timo Soinin aliarviointi ei ole tie kestävään menestykseen edes Fingerporissa. Jaarla hämmästelee Soinin esittämää, näennäisesti oman edun, politiikkanäkemyksen ja musiikkimaun vastaista lausumaa kitaranrämpyttäjistä. Nimenomaan: Soini on lukenut Madonnan lausuman ja todennut nyt tekevänsä juuri niin kuin Madonna kehottaa kaikkia tekemään. Soini ei halua sellaista mielikuvaa, että heti kun Madonna kehottaa, hän rientää tottelemaan. Siksi Soini erottautuu ”rämpyttäjistä” maailmanpolitiikan asiantuntijoina. Esim. John Fogerty tai Jeff Beck eivät ole ”rämpyttäjiä”, mutta Madonna on. Madonnan konserteissa esittämän kitaroinnin aitoutta epäillään. Ehkä näin mutta silti: Eläköön Madonnan-Soinin vapaustahtoinen Venäjä-poliittinen linja!

Halla-Aho kirjoitteli mietteitään omassa blogissaan. Blogin lukeminen on oma valinta, etupäässä sitä varmaankin lukevat samanmieliset. Sai tuomion.

Pussy Riot huuteli mietteitään ortodoksien pyhässä paikassa, jonne ihmiset yleinsä menevät hiljentymään. Paikka oli varmaankin kirkon ylläpitämä ja luultavasti rakentamakin. Tästäkin tuli tuomio, tosin kovempi.

Minun mielestäni Pussy Riot rikkoi useampaa sosiaalista normia kuin Halla-Aho. Emme tiedä, minkälaisen tuomion Suomen Sisu Kaulassa -bändi olisi saanut scriptaperformanssista moskeijassa.

Timo Soinin mielestä Pussy Riotin saama ”kakku” oli liian kova. Muistelisin hänen olleen samaa mieltä myös Halla-Ahon tuomiosta. Missä ristiriita?

Varavoltaire sanoi: ”Arvostan erityisesti kirjoituksesi ensimmäistä virkettä. Toivonkin, että maamme lehtimaailman kollegasi rientävät kasapäin sitä tukemaan.”

Toimittajathan olivat ensimmäisinä puolustamassa Halla-ahon sananvapautta, vai mitenkä se olikaan…?

Perttihän on vihreä, vaalit tulossa ja blogaus on vaalityötä. Mutta miten minulla on tunne että viime ek-vaaleissa valittu propangandalinja tuottaa taas vastaavia tuloksia, -30% ja sitä rataa ;-)

Näitä luetaan juuri nyt