Joutuisivatko heterot selittelemään?

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Perussuomalaisten Mika Niikko on ollut aktiivinen tasa-arvoisen avioliittolain vastustaja. Arvostan sitä, että hän vastustaa lakia selkeästi eikä äänestä sitä vastaan esimerkiksi ”oikean marssijärjestyksen” varjolla.

Itse kannatan mies- ja naisparien tasa-arvoista aviollista asemaa. Kantaani on vahvistanut se, että en ole nähnyt lakia vastaan yhtään argumenttia joka ei vetoaisi hämäriin henkimaailman käsitteisiin tai olisi logiikaltaan nyrjähtänyt. Erityishuomiota on ansaitusti saanut Niikon A-studiossa esittämä

”avioliitossa olevat heteroperheet saisivat edelleen kokea sen kun he sanovat että ovat avioliitossa niin kukaan ei tule väärinymmärretyksi kenen kanssa mä oon avioliitossa – jos me muutetaan tän avioliittoinstituution merkitys mun pitäis aina jatkossa selittää kenen kanssa”.

Ajatusta on pidemmälti käsitelty mm. Kestoaurinko-blogissa. Tässä taas näkyy tyypillinen yhteiskunnallisten uudistusten vastustajien taktiikka: vaikka uudistus olisi jo toteutunut ties missä, puhutaan kuin kyseessä olisi hyppy tuntemattomaan ja esitetään vapaasti kaikkia kuviteltavissa olevia vaaroja.

Eduskunnan lakialoitteen mukaan kahden miehen tai kahden naisen on mahdollista avioitua EU-maista nykyään Ruotsissa, Hollannissa, Belgiassa, Portugalissa ja Espanjassa. EU:n ulkopuolella vastaava tasa-arvoinen avioliittolaki on käytössä Norjassa, Islannissa, Argentiinassa, Kanadassa ja Etelä-Afrikassa. Yhdysvalloissa samaa sukupuolta olevat parit voivat avioitua Connecticutissa, Iowassa, Massachusettsissa, New Hampshiressa, Vermontissa, New Yorkin osavaltiossa sekä Columbian piirikunnassa.

En ole kuullut mistään näistä paikoista ongelmana esitettävän, että vihkisormusta kantava hetero joutuisi joka paikassa selittelemään ettei ole homoseksuaali. Heteroliitot taitavat olla niin ylivoimaisesti yleisempiä, että avioitunutta pidetään oletusarvoisesti heterona.

Kun DTM-gaydisko oli vielä 1990-luvulla Kampissa, tuntemani heteromies seurueineen pyrki sinne sisään. DTM:n ovimiehen tuolloiset sanat haluan nyt suunnata homoepäilyjä pelkääville:

”Ei riitä että näyttää homolta, pitää myös olla homo”