Islamistit syyllisiä kunnes toisin todistetaan

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Kun Myyrmäen kauppakeskuksessa räjähti 2002, osallistuin uutisesta käytävään kansainväliseen viisasteluun Yahoon foorumilla. Iskun tekijän ollessa tuntematon lähes kaikki tiesivät kyseessä olevan islamilaisen terrorismin: Suomen viattomuuden aika Al Qaedan vastaisessa sodassa oli ohi. Kun pommittajaksi paljastui supisuomalainen, uskonnoista piittaamaton nuorimies, keskustelijat eivät yllätyksekseni reagoineet milään tavalla. Myyrmäen Al Qaeda-solun kauhistelu jatkui.

Nyt perjantaina muutaman tunnin ajan vallitsi epätietoisuus siitä, mitä Oslossa ja läheisellä nuorisoleirillä tapahtui. Tai ei vallinnut. Arvovaltaiset tiedonvälittäjät kuten BBC ja Reuters tiesivät puhua ääri-islamilaisesta terrorismista, Al Qaedasta ja Muhammedpilakuvista. Ainakaan BBC Worldilta en kuullut, että millään muulla olisi edes spekuloitu.

Suomalaiseen korvaan tämä tuntui oudolta, olivathan ei-islamilaiset kriminaalit räjäyttäneet aikoinaan autopommin Pasilan poliisitalon edessä ja nuorisoleirin tilanne toi mieleen kouluammuskelut. Islamilaisen terrorismin yhdistää enemmänkin kaupungilla liikkuviin ihmisjoukkoihin kohdistuviin pommi-iskuihin.

BBC World haastatteli terrorismiasiantuntijaa, joka puhui eri tavoista joilla Norja on saattanut suututtaa äärimuslimit. Häneltä kysyttiin mielipidettä siitä, jos Oslon räjähdys ja  leiriammuskelu liittyisivätkin toisiinsa. Vastaus: jos iskut olivat koordinoituja, se antaa todella aihetta epäillä Al Qaedaa. Totta puhuen en ole varma, kuulinko tämän vastauksen oikein, niin tyhmä se oli.

En tiedä johtuiko liian monista Al Qaeda-seminaareista, että niin moni asiantuntija ei enää kyennyt ajattelemaan jonkun muunkin kykenevän terrori-iskuihin, jopa useampaan samana päivänä. Joka tapauksessa nämä näkemysautomaatit hutkivat kaamealla tavalla ennenkuin mitään tutkittua tietoa oli saatavilla. Aivan kuin olisi kiellettyä sanoa ”ei tiedetä” silloin kun ei tiedetä.

Olen muuttunut pahasti yliherkäksi näkemysautomaateille. Silloin kun tietoa ei vielä ole – kuten Fukushiman ja Oslon tapauksissa – he täyttävät tyhjiön pelkoihinsa, ennakkoluuloihinsa ja poliittisiin tavoitteisiinsa perustuvilla perstuntumilla. Ikävä kyllä ne leviävät tehokkaasti uutisen näköisinä. Se johtaa muun muassa siihen, että islamilaisen ja muun maailman välinen railo syvenee joka kerta kun jossain räjähtää, tekijästä viis.