Ironinen kärjistäminen läpällä

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Olen nyt muutaman päivän aikana lukenut useammankin blogimerkinnän, joissa noin kolmannes lauseista kuluu siihen, että selitetään yliherkälle yleisölle: ”tämä oli nyt kärjistys, ironiaa, älkää ymmärtäkö kirjaimellisesti”.

Vinkki: jos viestisi kerta toisensa jälkeen eivät mene ironisten kärjistysten takia perille ja joudut selittelemään niitä idiooteille raastuvanoikeudessa tms, kokeile olla kärjistämättä. Yritä vaihteeksi kirjoittaa mahdollisimman selkeästi, mitä haluat sanoa. Ei se satu, ei voi olla niin hiton vaikeaa.

Luulisi, että lehtikolumnien ja blogien kirjoittamisessa kärjistämisen kaltaiset tehokeinot palvelevat viestin perillemenoa, mutta ilmeisesti olennaista onkin kärjistämisen taide. Jos yleisö jatkuvasti ymmärtää väärin, yleisön on muututtava. Jos läpät väärinymmärretään laittomaksi kunnianloukkaukseksi tai vihapuheeksi, lakien on muututtava.

Väitän että aikana, jolloin ihmiset lukevat artikkeli- ja blogitulvaa yhä nopeammin ja pintapuolisemmin, on yhä huonompi idea kirjoittaa löysästi ja epäselvästi. Säästäkää itseänne ja lukijoita edes kerran, kokeilkaa kirjoittaa mitä oikeasti ajattelette perkele.