Ihmisellä ei ole itseisarvoa, sanoo Jari Jolkkonen

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Olen toiminut Vapaa-ajattelijoissa niin kauan, että tiedän kyllä kuinka kehnosti osapuolet kirkko-aktiiviset ateistit keskimäärin tuntevat toisiaan. Syytä löytyy vähintään 50-prosenttisesti ateisteista.  Kuitenkin. Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkosen mielipidekirjoitus Savon Sanomissa sai  minut kiroamaan Evoluutiota, miksi joudun ihminen tällaista tänä päivänä lukemaan.

Hulkkosella on ”ikävä vanhoja ateisteja”. Tuli mieleen heti joku Karkkilan Timo I. Vasama, mutta Hulkkosella onkin ikävä kauemmas, hahmoja kuten Arthur Schopenhauer  ja Friedrich Nietzsche. Osittain siksi, että nämä hänen mukaansa ymmärsivät kristinuskoa paremmin kuin ”nykyajan taistelevat ateistit”. Siinä voipi olla miettimisen aihetta. Tosin tässä niputetaan kaikki tämän päivän aktiiviateistit tavalla, joka yleensä kielii perehtymisen puutteesta.

Mutta, ja tämä Jolkkosen ihailun aihe yököttää minua suuresti: vanhat kunnon ateistit myös olivat ”epäuskossaan johdonmukaisia”, veivät sen jonkinlaiseen loogiseen loppuun saakka. Eli, korostivat elämän traagisuutta ja

”Elämä näytti heistä enemmänkin rangaistukselta kuin lahjalta”

Minua ottaa pattiin, jos joku setä kertoo, että minun uskonnottomana pitäisi omaksua jonkinlainen jojoon johtava maailmankatsomus, tai olen älyllisesti vajaa/epärehellinen. Tässä on tehnyt mieli kirjoittaa kaikenlaista, minkä olen deletoinut koska lähestyy joulukin ja kaikkea.

En nyt mitenkään tajua, miksi elämäni esimerkiksi tänään pitäisi tuntua rangaistukselta. Ajattelin kohta syödä hyvin, tehdä sitten lisää töitä joista nautin ja illalla tavata arvostamiani kollegoita. Mietin miten tuhottoman masentunut tämä Kuopion piispa onkaan, jos ainoa syy miksi hänen elämänsä ei tunnu rangaistukselta on se, että yliluonnollinen olento on luonut hänet.

Tarvitaan siis tätä maailmankaikkeutta ja elämäämme suuremmalta tuntuvaa voimaa, muuten ei kestä. Miksei? Toki liian moni ihminen ja eläin kärsii kohtuuttomasti, mutta se ei nähdäkseni ole mikään välttämättömyys ja asioita voi yrittää parantaa. Liekö Jolkkosella tästäkin jokin uskomattoman masentava näkemys.

Mutta ei tässä kaikki. Nämä ”kunnon ateistit” myös

”olivat lähinnä antihumanisteja. He ymmärsivät, että jos maailman olemassaolo on sattuma, silloin näyttää epäjohdonmukaiselta puhua elämän tarkoituksen, kaikille yhteisen moraalilain tai ehdottoman ihmisarvon kaltaisista asioista.”

Eli terveisiä YK:lle ja muille: uskonnoista riippumatonta moraalilakia ja ehdotonta ihmisarvoa on turha yrittää edes epätäydellisenä rakentaa, koska siitä on epäjohdonmukaista edes puhua.  ”Epäjohdonmukaista”, jos maailmalla ei ole sitä itseään suurempaa Luojaa. Ilmeisesti kaikki arvo tulee Luojasta ja luomisesta, universumilla ja meillä olioilla ei ole arvoa sellaisina kun olemme ja näyttäydymme.

Kiitti tästäkin Jari. Meillä tyhmillä uskonnottomilla nykyhumanisteilla on epäjohdonmukainen tapa arvostaa maailmaa, ihmisiä ja muuta elollista itsessään, sen pohjalta miltä ne aistein havaittuina vaikuttavat. Ajattelin yrittää jatkaa samalla linjalla. Jolkkosen kaltaisten tapauksessa toivon, että he tutustuisivat ajatuksella vaikka Carl Saganin teksteihin, etteivät muuttuisi itsetuhoisiksi ihmishirviöiksi heti kun usko luomiseen horjuu.

Tiedän onneksi, että kirkon piiristä löytyy myös paaaljon kovemman tason ajattelua ja ymmärrystä. Ateistien pitää  jaksaa selittää julkisesti näitä asioita omalta kantiltaan, ehkä keskittyä vähemmän kirkon ruotimiseen ja syynäämiseen.

Toivotan kaikille teisteille, ateisteille ja siltä väliltä hyviä joulunalusviikkoja, älkää antako yleisönosastokirjoitusten ja blogitusten masentaa.