Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Huumoristrippien yleisöreaktioista

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 30.8.2011 18:06

(Vaikeasti käsitettäviä Fingerpori-strippejäni käsittelevä sarja jatkuu)

Sarjakuvastrippien herättämät yleisöreaktiot ovat jatkuva ilon ja yllätyksen aihe. Viime viikoksi (25.8.) tekemäni Fingerpori meni monelta lukijalta yli hilseen. Siinä lentokonematkustaja tahtoo kahvia ja ottaa yhteyttä ”lentoemoon”. Tämäpä onkin ”emo kid” eli eräänlainen goottipunkkari lentohenkilökunnan asussa.

Olen saanut kevyesti toista kymmentä sähköpostia, joissa ihmetellään mistä jutussa on kyse. Helsingin Taiteiden yössä sain selitellä sitä niin monelle, että se alkoi tuntua jo tukalalta. Eräs ukkeli heilutti lehdestä leikkaamaansa strippiä nenäni edessä ja vaati tietää mitä se tarkoittaa, älähtäen ”saatanan paska”. Ilmauksen ”emo” kaksoismerkitys ei ilmeisesti ole laajalti tuttu.

Huimaa tässä on se, että olin tehnyt saman jutun jo kymmenen kuukautta aikaisemmin. Tässä Fingerporissa oli ”emokarhu”. Silloin kukaan ei kysellyt minulta jutun ideaa. Muutama kehuva palaute tuli. Yleisöreaktiot ovat yllättäneet ennenkin: pelkäsin kansalaisten vihaa, kun piirsin rivon rintamalotan. Kukaan ei reagoinut. Sitten minua uhattiin oikeudella, kun olin vahingossa käyttänyt erään lukijan nimeä.

Kaiken kaikkiaan olen päässyt hyvin helpolla, kun toimin Suomessa. Toista on mm. amerikkalaisella Stephan Pastisilla, Helmiä Sioille (Pearls Before Swine)-huumoristripin tekijällä.

Hänen sarjassaan esiintyi vuonna 2007 parin stripin verran epädiplomaattinen-mutta diplomaattina toimiva-laama Ataturk, joka räki ihmisten päälle. Kreikkalaissyntyinen Pastis ei tajunnut, että Mustafa Kemal Atatürk on turkkilaisille tärkeä henkilö. Hän kertoo saaneensa yli 2500 valitusta ja useampia tappouhkauksia.

(Kuvassa Heimo Vesa Teatteri Kultsan tulkitsemana)

Heimo Vesa Teatteri Kultsassa

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Fingerpori on aivan loistava sarjakuva. Aamukahvin ohella pakollinen aloitus päivälle.

Parahin herra Jarla. Sarjakuvastrippiänne vaivaa kolminkertainen puutostauti, siinä on selvästi havaittavissa kroonista räävin, hulvan ja hervon vajausta. Suosittelen homeopaattista hoitoa.

Ymmärtääkseni se, että sanomalehtisarjakuva saa yleensä merkittävissä määrin palautetta on poikkeuksellista. Siitä kannattaa olla ylpeä.

Valitettavasti minun on yhdyttävä Rönttä-Köllösen analyysiin Fingerporin tämänhetkisestä tilasta. Sarja on suureksi harmikseni elähtänyt.
Sinänsä ymmärrettävää, näin käy kaikille (päivittäis)sarjoille, ennemmin tai myöhemmin. Poikkeuksia en tunne. Nopeiten elähtävät juuri Fingerporin kaltaiset stripit ilman varsinaista jatkumoa. Pidempien tarinoiden mahdollisuus tuntuu pidentävän sarjakuvan elinkaarta. Parhaiten nimekkäistä selvinneet ovat Calvin & Hobbes ja The Far Side. Tekijät ymmärsivät lopettaa suht ajoissa. Huolimatta siitä, että pidän Fingerporista suunnattomasti, toivoisin, että se ei jatkuisi kovinkaan pitkään enää. Toivon ettei Fingerporin kohdalla tarvitse tuntea samaa kiusaantumista kuin mm. Viivin ja Wagnerin ja Wulffmorgenthalerin kohdalla tällä hetkellä tunnen. (Wulffmorgenthaler oli äärimmäisen nerokas joskus, ennen kun se tuli osaksi HS:n sarjakuvasivua) Hyvät sarjat menevät pilalle kun niitä tehdään liian pitkään ja varmaan etenkin liian rankalla tahdilla.

Tietty aina voi toivoa, että loiston päivät palaa, mutta itse en osaa olla näin optimistinen. Liian monen sarjakuvan elähtymisen olen todennut.

Palatakseni aiheeseen, itselle suurimmat yllätykset bloginpitäjän strippien epäkorrektiudesta ovat Carl-Barks Stadin aikainen ”Karkeat Jauhot” ja Fingerporin varhainen strippi jossa Jeesus oli sovittanut housutkin Heimo Vesan puolesta. Nämä stripit ovat myös nostaneet suurimmat naurunremakat. Mitä olen aiemmin ymmärtänyt, kumpikaan ei ole kovinkaan suurta palauteryntäystä aiheuttanut.

Taisi Rönttä-Köllösen puutteista kertova palaute olla kehu eikä moite…

Emo-karhullapa on melkoinen määrä Facebook-tykkäyksiä. Minustakin se toimii rakenteensa puolesta paremmin kuin uudempi strippi. Uudemmassa aloin ensin etsiä vitsiä kahvista, kun sitä toistettiin useaan kertaan.

Tuon lentoemostripin ongelma oli juuri se, että siinä toistettiin kaksi kertaa sitä ”kahvi maistuisi” -repliikkiä. Jos sarjakuvassa on toistoa niin sillä pitää olla merkitys! Itse käytin aamustani yli tunnin miettien erinäisiä käännöksiä ja väännöksiä miten siitä saisi yksimielisen. Mutta ei se ollutkaan kaksimielinen vaan pointti oli vain se emo. No se oli jo nähty karhujutussa. Pettymys oli suuri kun kliimaksi jäi lopulta saamatta. Sitähän me Fingerporista haemme, eikös?

Uuah. Enpä vähään aikaan ole nauranut niinkuin LentoEmon kohdalla. Vitsi joo voi olla vanha mutta olipahan muikeasti piirretty.

Muutoin olen sitä mieltä että hesarin pitäisi avata myös Fingerporit keskustelulle ;)

Emo on vähän hankala termi kaksoismerkityksensä kannalta, mutta toisaalta mahdollisti juuri tämän sanaleikin sarjakuvassasi. Nuorisokulttuuria nimenomaan internetissä tuntemattomalle emo-käsite voi olla tuntematon ja siten hankala käsittää. Itseäni tuo lentoemo nauratti kyllä kovasti.

No kertokaa nyt äkkiä maalaisvanhukselle mikä on se emon kaksoismerkitys? Mitä karhuemo ja lentoemo merkitsevät?

OK kiitos linkistä. Mikä se vitsi mahtaa näissä stripeissä olla?

Minua taasen harmittaa Fingerin välillä yliselitetyt vitsit, jolloin niistä menee terä. Kuten tämänpäiväinen lastenmetsästys demonstroi hyvin.

Minua ei lentoemo härinnyt. Olen jo tottunut siihen että fingerporia ei monesti ymmärrä. Autuaita ovat yksinkertaiset…

Kyllä kreikkalaissyntyinen tietää tasan tarkkaan kuinka tärkeä henkilö Atatürk on turkkilaisille. Siksi hän sen pilkkaavan sarjakuvan tekikin. Sai varmaan kiksejä turkkilaisten kiusaamisesta.

Hieman hämmästyttää millaisia asiota ihmiset osaavatkin ottaa tosissaan! Sarjakuvastripit ovat joskus hauskoja, joskus typeriä, joskus yhdentekeviä. Tyydy siihen hottentotti!

”Minua taasen harmittaa Fingerin välillä yliselitetyt vitsit, jolloin niistä menee terä. Kuten tämänpäiväinen lastenmetsästys demonstroi hyvin.”

Tuon stripin toiseen ruutuun olisi sopinut ilmestyä velipojaksi se pervo tyyppi, Vilenius vai kuka se nyt oli. Ei olisi tarvinnut sanoa enää mitään.

Hei vaan P.Jarla ja kiitos Fingerporista,se on kaupunki jossa haluaisin asua.Eritoten fanitan Riittaa joka on oma itsensä ja viis välittää kauneusvinkeistä ja karppaamisesta.Jos en aina ymmärrä strippeja,kysyn fiksummilta–ja jo aukee.Jos joku on julkisesti niin tyhmä että myöntää ettei tajua juttujasi ja vielä suuttuu siitä, ehdotan hakeutumista fingerporin terveysasemalle.Toistaiseksi en ole paikallista mielitautiparantolaa sieltä löytäny, ehkäpä joskus sellainenkin rakennetaan.

Pakko myöntää että kuulun niihin jotka tajusivat karhuemon heti (ja pitivät sitä hyvänä strippinä) mutta lentoemoa piti miettiä päiväkaupalla. Lopulta piti kilauttaa kaverille.

Näitä luetaan juuri nyt