Huumoristrippien yleisöreaktioista

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

(Vaikeasti käsitettäviä Fingerpori-strippejäni käsittelevä sarja jatkuu)

Sarjakuvastrippien herättämät yleisöreaktiot ovat jatkuva ilon ja yllätyksen aihe. Viime viikoksi (25.8.) tekemäni Fingerpori meni monelta lukijalta yli hilseen. Siinä lentokonematkustaja tahtoo kahvia ja ottaa yhteyttä ”lentoemoon”. Tämäpä onkin ”emo kid” eli eräänlainen goottipunkkari lentohenkilökunnan asussa.

Olen saanut kevyesti toista kymmentä sähköpostia, joissa ihmetellään mistä jutussa on kyse. Helsingin Taiteiden yössä sain selitellä sitä niin monelle, että se alkoi tuntua jo tukalalta. Eräs ukkeli heilutti lehdestä leikkaamaansa strippiä nenäni edessä ja vaati tietää mitä se tarkoittaa, älähtäen ”saatanan paska”. Ilmauksen ”emo” kaksoismerkitys ei ilmeisesti ole laajalti tuttu.

Huimaa tässä on se, että olin tehnyt saman jutun jo kymmenen kuukautta aikaisemmin. Tässä Fingerporissa oli ”emokarhu”. Silloin kukaan ei kysellyt minulta jutun ideaa. Muutama kehuva palaute tuli. Yleisöreaktiot ovat yllättäneet ennenkin: pelkäsin kansalaisten vihaa, kun piirsin rivon rintamalotan. Kukaan ei reagoinut. Sitten minua uhattiin oikeudella, kun olin vahingossa käyttänyt erään lukijan nimeä.

Kaiken kaikkiaan olen päässyt hyvin helpolla, kun toimin Suomessa. Toista on mm. amerikkalaisella Stephan Pastisilla, Helmiä Sioille (Pearls Before Swine)-huumoristripin tekijällä.

Hänen sarjassaan esiintyi vuonna 2007 parin stripin verran epädiplomaattinen-mutta diplomaattina toimiva-laama Ataturk, joka räki ihmisten päälle. Kreikkalaissyntyinen Pastis ei tajunnut, että Mustafa Kemal Atatürk on turkkilaisille tärkeä henkilö. Hän kertoo saaneensa yli 2500 valitusta ja useampia tappouhkauksia.

(Kuvassa Heimo Vesa Teatteri Kultsan tulkitsemana)

Heimo Vesa Teatteri Kultsassa