Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Historian arvaamattomat sateenvarjomiehet

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 24.11.2011 09:18

Dokumentaristi Erroll Morris on tehnyt lyhytelokuvan, jossa kirjailija Josiah Thompson kertoo varoittavan tarinan historian tulkinnoista ja hätiköidyistä johtopäätöksistä. Mainio juttu on katsottavissa täältä.

Josiah Thompson on tunnettu John F. Kennedyn salamurhan tutkija, joka kiinnitti aikoinaan huomiota murhan yhteydessä nähtyyn salaperäiseen sateenvarjomieheen. Tyyppi seisoi presidentin auton vierellä juuri kun sitä alettiin tulittaa, sateenvarjo auki vaikka edellisen päivän jälkeen alueella ei ollut lainkaan satanut.

Ei mikään ihme, että moni liitti näin oudon detaljin osaksi salamurhajuonta. Mies oli varmaankin merkinantaja, tai ampuja itse. Vuonna 1978 sateenvarjomies, herra Witt, tuli kuitenkin esiin: hän kertoi protestoineensa. Ele kritisoi John F. Kennedyn isän tukemaa liennytyspolitiikkaa Hitlerin saksaa kohtaan 1930-luvulla. Sateenvarjo oli viittaus tätä politiikkaa tehneeseen Neville Chamberlainiin.

Eli, sen sijaan että sateenvarjo olisi ollut siisti looginen osanen salamurhakoneistoa, todellisuus paljastui aivan päättömäksi. Sellaiseksi, jota ei olisi mitenkään voinut kuvien perusteella päätellä. Josiah Thompson summaa saaneensa opetuksen:

If you have any fact which you think is really sinister… which can only point to some sinister underpinning, hey, forget it, man. Because you can never on your own think up all the non-sinister, perfectly valid explanations for that fact.

Josiah Thompson heittää erittäin kiinnostavan ajatuksen historian tapahtumien eräänlaisesta kvanttitasosta: Laajalla, koulujen historiankirjojen tasolla tapahtuu aika ”normaaleja” asioita. Kun kuvaa zoomataan tarkemmalle detaljitasolle, avautuu outojen, ihmeellisten asioiden ulottuvuus. Vaikeasti selitettävien ja epäloogisten.

On vaarallinen virhe kuvitella, että tämän mikrotason tapahtumia voitaisiin selittää varmuudella muutamien johtolankojen, kuten filminpätkien, avulla. Sen tason tapahtumat meinaavat olla liian järjettömiä. Mukana on vahvasti kaikkein arvaamattomin taso, toimijoiden pään sisäinen, jonka tapahtumia edes he itse tuskin osaavat täydellisen tarkasti kuvailla.

Tämä taitaa olla tärkeä opetus menneiden tapausten tutkijoille. Historioitsijoille, ufotutkijoille, murhatapausten harrastajille. Selittämättömyyksiä ei pidä mennä niin vain survomaan osaksi suosikkiteoriaansa.

Aloin miettiä historian tapahtumia, joista olen sattunut itse lukemaan. Miltä näyttää niiden outo mikrotaso?

1944 länsiliittoutuneet tekivät suurhyökkäyksen Alankomaissa. Brittiläiset maahanlaskujoukot hyökkäsivät Arnhemiin ja siitä länteen, joutuen kuitenkin saksalaisten piirittämiksi ja nujertamiksi. Tapahtumat ovat yleisellä tasolla aika selvät.

Kuvitellaan, että tarinaa brittihyökkäyksestä syystä tai toisesta olisikin alettu epäillä, ja siitä olisi olemassa runsaammin valokuvattua materiaalia. Kuvamateriaalista voisi löytyä yhtä ja toista mysteeristä. Mm. laskuvarjojoukkojen luutnantti, joka hyppäsi taisteluun lemmikkikanansa kanssa. Ja, sattumoisin, majuri joka kekkuloi keskellä tulitusta sateenvarjo auki.

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Onpas tämä suosittu aihe kun kollegasi Kalle Kinnunen kirjoittaa samasta aiheesta omassa blogissaan!

Tätä kutsutaan myös ’Nenä omassa navassa’ ilmiöksi.

ja jos ihminen ei selityksenkään jälkeen ymmärrä omaa subjektiivisuuttaan, niin silloin ilmiötä voitanee kutsua ’nenä omassa perseessä’ syndroomaksi.

No mites sitten kun kolme taloa sortui, vaikka vain kahteen osui lentokone! ;)

Jos niistä koneista roiskui sen kolmannen talon päälle iso annos tiivistettyä vanakemikaalia, joka heikensi rakenteet.

Siru_S: Hitto niin onkin, spoilasin nyt Kalle Kinnusen avoimeksi jättämän kysymyksen.
JeZ: Hyi sinua!

Niiiii ja kun mennään tuonne tieteen maailmaan niin johan hypoteeseja riittää. Jostain puolikkaasta palaa ikivanhaa leukaluuta vedellään sellaisia tieteellisiä ”totuuksia” ko.vainajan elämästä ja elintavoista, seksielämää myöten, että kyllä välillä on maallikko ällikällä lyöty.

Asiaa taitaa sotkea se, että tiedelehdissä esitetään helposti arvelut, joita ei tutkija tarkoita varmoiksi totuuksiksi, faktoina? Muinaisihmisten elämä taitaa olla detaljeissaan aika toivoton rekonstruoitava, mistä sitä tietää mitä tolkuttomia tapoja oli Neandertalilaisilla….

Kennedyn murhan osalta on tietojeni mukaan kaiken olennaisen joskus selvittänyt suomalainen tutkiva journalisti Timo T A Mikkonen.

Mitä taas limey-maahanlaskujoukkojen luutnantin lemmikkikanaan tulee, on vain niin, että… no… tiedetäänhän nuo Etonin ja Cambridgen eristyneissä miesvaltaisissa sisäoppilaitoksissa ja collegeissa poika- ja varhaisnuoruutensa viettäneet miehet.

Näitä luetaan juuri nyt