Henry Laasanen perhesurmista

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Henry Laasanen tarkastelee Uuden Suomen kirjoituksessaan miesten asemaa perhesurmatapauksiin liittyvän keskustelun valossa. Ensin hän suomii Savon Sanomien pääkirjoitusta joka menee sanomaan että ”Vaikka maailmallakin sattuu perhesurmia, jotenkin vain tuntuu, että me suomalaiset olemme tässä mielessä ainutlaatuisen synkkää rotua”

On totta, että ”rodusta” puhuminen on tässä yhteydessä aika virheellistä ja rasismikin tulee sanasta mieleen. Laasasen mukaan rasistisen vihapuheen merkit täyttyvät. En oikein tiedä, voiko oman ihmisryhmän arvostelemista pitää vihapuheena, mutta ajattelematon sanavalintahan se oli.

Savon Sanomien pääkirjoitus pitää ongelmana suomalaisen miehen kyvyttömyyttä ”selvittää sanoin ja teoin puolisolleen” mikä mättää. Vanha ajatus, silti mielestäni ajattelemisen arvoinen ja asiaa tutkineiden tukema. Laasanen kuitenkin tuomitsee väitteen seksistisenä vihapuheena.

Siis:

  • Jos tekstissä mainitaan ”rotu”, se on Henry Laasasen mielestä rasistista vihapuhetta
  • Jos tekstissä esitetään leimaavia väitteitä toisesta sukupuolesta, on se Laasaselle seksististä vihapuhetta

Saa nähdä, pitääkö Laasanen linjansa johdonmukaisesti jatkossa.

Hän siteeraa Henri Heikkisen teoriaa. Henri Heikkinen on nuori poliitikko Oulusta. Heikkisen mukaan perhesurmiin johtava ahdistus johtuu siitä, että hyvinvointivaltio on murtanut tiiviin perheyhteisön turvaverkot, seurauksena yksinäisyys.

En itsekään pidä perheiden hajaannusta hyvänä asiana, mutta kun miettii perhesurmia, joista yhden tapauksen tiedän vähän paremmin…niissä on käsittääkseni ollut kyse lapsiperheen vanhemman epätoivoisesta teosta. Usein on taustalla taloudellinen ahdinko, huoli siitä ettei pysty huolehtimaan perheestä. Tällaiset surmaajat eivät oikein tunnu ydinperheen ulkopuolelle yksin ajetuilta. Miten Heikkisen mainitsema sinkkutalouksien lisääntyminen vuoden 1960 jälkeen liittyy perhesurmiin?

Anne Elkin teoria on mielestäni parempi.

Henry Laasanen syyttää perhesurmista lopuksi vielä ja ennenkaikkea feminismiä. Feministisessä yhteiskunnassa mieheltä voidaan viedä ”kaikki tuosta vaan”. Mies turvautuu väkivaltaan, koska muuta valtaa hänellä ei enää ole. ”Todellinen syyllinen” perhesurmien takana on feminismin tuottama miesvihamielinen sukupuolipolitiikka.

Siis:

  • Miehet ovat politiikan uhreja, joilla ei ole muuta valtaa kuin mahdollisuus väkivaltaan
  • Jos joku surmaa perheensä, syyllinen ei olekaan hän, vaan sukupuolipolitiikka

Myönnän tämän Uuden Suomen kolumnin perusteella Henry Laasaselle vuoden 2012 Kukkahattutäti-palkinnon.