Henry Laasanen ja soidintaidot

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Sosiologi Henry Laasasen näkemykset miesten ja naisten pariutumiskäytännöistä ovat aina ajatuksia herättävää ja sikäli suositeltavaa luettavaa. Tänä viikonloppuna Laasasta on haastatellut Ilta-Sanomat, näin haastattelusta muutamia poimintoja ja ajatuksia alkoi taas tulemaan. Myönnän että analyysiäni ei voi pitää järin tieteellisenä, en ole lukenut koko haastattelua enkä tunne näkemysten taustalla olevaa lähdeaineistoa. Mutta nythän on sunnuntai.

”Sosiologi lehdessä: Sinkkuuden syynä koulutettujen naisten nirsous” tiivistää Ilta-Sanomat (tällaiset tiivistykset ja sitaatit pitää tietysti ottaa varauksella, niissähän haastateltavan ajatukset usein vääntyvät tunnistamattomiksi. Mutta oletetaan nyt, että Laasanen ajattelee jotakuinkin näin, ehkä hän on jopa tsekannut haastattelutekstin).

Laasanen esittää sinkkuuden syyksi koulutettujen naisten ”nirsouden”, halun avioitua sosiaalisessa hierarkiassa ylöspäin ja toisaalta ”eliittimiesten” halun usein olla sinkkuja.

En siis tunne ajatusten taustalla olevaa tutkimusmateriaalia, mutta on aina epäilyttävää jos sosiaalisesti niinkin monimutkainen ilmiö kuin pariutumattomuus selitetään yhdellä siistillä kuviolla. Kaikki tietävät pariskuntia, joissa nainen on koulutetumpi. Luin tänään mm. tapauksesta, jossa automaalarin vaimo on professori. Maassamme lienee myös heikosti koulutettuja sinkkunaisia.

Mutta kiinnostavin Laasasen väitteistä tulee seuraavaksi, hänen mukaansa eniten kärsivät ”tavalliset kiltit miehet, joita ei halua enää kukaan”.

Määritelmät ”tavallinen mies” ja ”kiltti mies” eivät kuulosta kovinkaan tieteellisiltä. Universaalisanoja kuten ”ei kukaan” varoitettiin jo koulun ainekirjoituksessa liikaa viljelemästä.

Oletteko huomanneet, kuinka kukaan nainen ei halua pariutua tavallisen oloisten kilttien miesten kanssa? En minäkään. Sen sijaan tiedän useita heteropariskuntia, joissa miestä voisi luonnehtia tavallisen kiltiksi reinoksi, eivätkä puolisonsa kuitenkaan vaikuta epätoivoisilta tapauksilta.  Tiedän jopa naismarkkinoilla erittäin aktiivisia ja menestyksekkäitä tyyppejä, jotka vaikuttavat nimenomaan leppoisilta ja kilteiltä. Luotettavilta jampoilta, joille on helppo vieraankin jutella.

Onko ajatus ”tavallista ja kilttiä miestä ei haluta” ulkopuolisen tarkkailijan tekemä havainto vai hylätyksi itsensä kokeneiden miesten oma tulkinta? Jos saa pakit, voi ajatella että omassa persoonassa tai toiminnassa on jotain vikaa. Tai sitten voi ajatella, että on hyvä tyyppi, mutta hyvät tyypit eivät kelpaa naisille.

Luonnehoroskoopit tunnetusti purevat, koska niissä annetaan ihmisistä kuvauksia jotka kaikki ovat tunnistavinaan itsessään: haen ihmisten hyväksyntää, olen itsekriittinen ym. Miehistä moni varmaankin näkee olevansa positiivisessa mielessä ”tavallinen”, ei mikään homo, tykkää jääkiekosta ym. Samoin useimmat taitavat ajatella olevansa enimmäkseen ”kilttejä”, empaattisia, eivät lyö naista.

Kun tavalliseksi ja kiltiksi itsensä tunteva mies siis saa pakit, on varmasti houkuttelevaa ajatella että ongelmat ovat naisessa, joka ei nirsouttaan hyväksy positiivisia ominaisuuksia. En näe tällaisen käsityksen vahvistamista missään nimessä hyvänä.

Maailma on täynnä miehiä, jotka ovat aluksi olleet naisia kutumielessä lähestyessään kömpelöitä, ja kehittyneet sitten naistuntemuksen ja raa’an kokemuksen lisääntyessä. Ei se heidän sosiaalisesta statuksestaan tai tuhmuuden asteestaan ole riippunut. On kyse sosiaalisesta taidosta, kuten vaikka neuvottelutaito. Jos taito on kehittymätön, ei pidä syytellä vastapuolta, vaan opetella paremmaksi.

Pelkäänpä siis, että näiden Laasasen esittämien ajatuksien liiallinen sisäistäminen haittaa miesten soidintaitojen kehittymistä. Eikä se ole pahinta. Pakkien saaminen on aina turhauttavaa, ja jos syyn kasaa naisen niskoille, turhautuminen voi joillain yksilöillä purkautua väkivaltana. (En nyt viittaa Hyvinkään ammuskeluun, jonka taustoista en tällä hetkellä tiedä mitään)

Vertaillaan ajatuksia ”sain tänään kaikilta pakit koska en osannut toimia oikein” ja ”sain kaikilta pakit, koska luonteeni ei kelpaa tämän maan naisille”. Ensimmäinen jättää mahdollisuuden petrata ja onnistua vaikka huomenna. Jälkimmäinen on ainakin minusta uskomattoman lannistava ja masentava.

Miehille, joilla ei käy flaksi, suosittelen siis armotonta treeniä ja omien virheiden mietiskelyä.