Halloween-paheksumisen yö

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Mikä on vapaa-ajattelijoiden kanta Suvivirren laulamiseen kouluissa? Kuulun itse Helsingin Vapaa-ajattelijoihin, kyselin asiasta keväällä muutamilta järjestön jäseniltä. Vastaus: ei mitään selkeää yhteistä kantaa ole. Kyseessä ei ole kultti, jossa jäsenten mielipiteet määrätään tiukasti ylhäältäpäin. Yksi yhdistävä tekijä vastauksissa tuntui olevan: lööpeistä huolimatta Suvivirsi on pikkuseikka verrattuna todella tärkeisiin kysymyksiin, kuten elämänkatsomustiedon valinnaisuuteen kaikille vanhempien uskontokunnasta riippumatta.

Se Suvivirrestä, tarkoitan nyt vain että vapaa-ajattelijoista löytyy monenlaisia näkemyksiä, kuten vaikka luterilaisesta kirkosta. Pastori Heikki Räisänen esimerkiksi kommentoi kuolemaa ja sen jälkeisen elämän mahdollisuutta sanomalla ”eiköhän se ole siinä”. Kukaan ei nyt varmaan tältä pohjalta uutisoisi ”luterilaiset eivät usko kuolemanjälkeiseen elämään”. Näkemysten moninaisuus on terveen yhteisön merkki, tunnen tämän takia sympatiaa toisinaan kenties löperöltä tuntuvaa valtakirkkoamme kohtaan.

Kotimaa-lehdessä on ilmeisesti ihmisiä, joiden mielestä tämän päivän Suomessa ei loukkaannuta vähäpätöisistä asioista riittävän usein. Koskapa vapaa-ajattelijat puuttuvat kärkkäästi kirkkojen toimintaan koulujen tiloissa, on keksitty kysyä miksi he eivät paheksu koulujen Halloween-juhlia? Siellähän esiintyy mm. noitia. On siis tehty juttu siitä, kuinka joku yhdistys ei ole valittanut jostain.

Asiasta kysyttiin Vapaa-ajattelijoiden liiton pääsihteeri Esa Ylikoskelta. Ylikoski:

Mitä tulee koulun toimintaan, on eri asia, jos koulu järjestää seurakunnan kanssa jumalanpalveluksen. Se on uskonnonharjoittamista, samoin uskonnolliset päivänavaukset. Sitten tällainen eri kulttuurien tai varhaiskantaisten juttujen kanssa leikkimielinen touhuaminen on eri asia (…) Jos joku luokka järjestää karnevalistisen jutun, tällaisilla hahmoilla ei ole mitään pyhän tai paholaisen luonnetta. Totta kai, mitä tulee koulun toimintaan, tähän pitää suhtautua kohtuullisesti ja maltillisesti, ettei se ylikorostu. Jonkinlainen karnevalistinen kulttuuri on kuitenkin ihan hauskaa”

Pyhäinpäivälle on käynyt kuin joululle, USA:sta tuotu versio on maallistanut sitä rankasti. Halloween on kouluissa elämöiville lapsille irvistäviä kurpitsoita ja klassisten hirviöiden kevytversioita. Ylikoski on muiden muassa ymmärtänyt, että lasten Halloween ei ole erityisen kristillinen juhla eikä ”pyhien” asioiden kanssa pelata. Olen samaa mieltä.

Esa Ylikoski on toki pääsihteeri, mutta hänen kommenttinsa pohjalta ei välttämättä voida sanoa että ”vapaa-ajattelijat” ovat yhtenä blokkina tällä kannalla. Juttu on kuitenkin otsikoitu ”Koulujen Halloween-kekkerit ok vapaa-ajattelijoille”. Tällainen taipumus yleistää yhden kommentoijan ajatukset koko yhteisöä koskevaksi kertoo yleensä huonosta yhteisön tuntemuksesta. Mutta pitäähän otsikoissa kiteyttää.

Nyttemmin joidenkin vapaa-ajattelijayhdistysten edustajat ovat ilmaisseet eriävän, jyrkemmän kantansa asiaan. Asia voidaan haluttaessa esittää kriisin, anarkian ja hajaannuksen merkkinä. Minusta se osoittaa, että vapaa-ajattelijoissa on ajateltu vapaasti. Näkemysten moninaisuus on terveen yhteisön merkki.