Blogit

Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Hallinta meni

Blogit Tähän on tultu 18.2.2016 11:20
Pertti Jarla
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Jos Suomi olisi autoilija, hän näkisi vaikeat paikat ensin positiivisina haasteina, sitten huomaisi riskejä ja samassa tilanne olisikin jo kestämätön, auto lentäisi pöpelikköön justiinsa. Tältä näyttää  maahanmuuttotilanteen hoito.

Puhutaan mielellään hallitsemattomasta maahanmuutosta. Tuore valtioneuvoston rahoittama, poliisiammattikorkeakoulun toteuttama raportti varoittaa:

”On selvää, että mikäli hallitsematon maahanmuutto jatkuu yhtä runsaana vuosia, ei yksikään valtio Euroopassa kestä sitä yhteiskuntarauhan vaarantumatta.

En ole mikään sakaritimonen, tajusin etten tiedä miten tarkalleen määritellään ”maahanmuutto”. Vammaisten maahanmuuttajien tukikeskus Hilman sivuilta viimein löytyy:

”Maahanmuuttajaksi määritellään yleisesti henkilö, joka asettuu Suomeen vuodeksi tai pidemmäksi ajaksi.”

Turvapaikanhakijahan saa oleskella maassamme niin kauan kuin hänen asiansa käsittely kestää. Aiemmin tästä on suoriuduttu puolessa vuodessa, nyt arvellaan että voi venyä yli kahden vuoden. Joten jokainen vastaanottokeskuksessa päätöstä venaileva pakolainen ehtii noin vuoden ajan täyttää tuon maahanmuuttajan määritelmän. Tässä mielessä lyhytaikaisten maahanmuuttajien määrä on hallitsematon.

Mutta jokaisen turvapaikanhakijan tapaus käsitellään, siinä ei ole mitään hallitsematonta. Myös heidän väliaikaismajoituksensa on täysin hallinnassa, eivät he mene minne sattuu oleskelemaan. Alle puolet saa jäädä maahan. Vuoden 2015 tammi-heinäkuussa käsiteltiin 2414 turvapaikkahakemusta, hieman alle tuhat sai jäädä.

Eli, turvapaikanhakuprosessi on hidastunut tulijoiden määrän kasvaessa. Jotkut poliitikot, toimittajat ja jopa tutkijat ovat julistaneet tilanteen ”hallitsemattomaksi maahanmuutoksi”, ja tätä ei hirveästi jakseta kyseenalaistaa. Hirveän mielellään nostetaan kädet pystyyn kun oikeaa auttamisen tahtoa ei ole.

Sivumennen sanoen hakemusten käsittely nopeutuisi, jos viranomaisilla olisi enemmän resursseja. Vastaanottokeskusten turvaaminen onnistuisi paremmin, jos poliisilla olisi enemmän resursseja. Hallitus ei hirveästi mainosta sitä, että tämä on hinta byrokratian purkutalkoista.

Olen nyt talven aikana vastannut meileihini hitaammin ja laiskemmin, ne ovat kasautuneet inboxiin. Tilanne on hallitsematon!