Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Halla-aho ja huumori

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 29.9.2011 12:35

Kun aloin pitää Tähän on tultu- blogia, Jussi Halla-ahosta puhuttiin niin paljon, etten halunnut liittyä kuoroon. Häntä on kuitenkin tullut silloin tällöin sivulauseissa väheksyttyä, nyt on paikallaan vähän täsmentää.

Otetaan esimerkiksi kirjoitus, joka liippaa läheltä päivätyötäni: Jussi Halla-aho kertoo blogissaan, mistä somalivitsit tulevat. Alkuun tölväistään Alexander Stubbia. Halla-aho on usein parhaimmillaan kritisoidessaan toisten ajattelua. Onkin aivan totta, että Stubbin esittämä väite ”rasistiset vitsit ovat arkipäivää Suomessa, harvoin muualla”, on epäilyttävä. Onkohan Stubb istunut riittävästi iltaa maailman tehdastyöläisten seurassa?

Halla-aho väittää, että rasistiset vitsit ovat kärjistettyjä, mutta tosipohjaisia kuvauksia etnisistä ryhmistä. ”Ei savua ilman tulta”, vitsit perustuvat todellisiin kokemuksiimme kanssakäymisestä näiden ryhmien kanssa. Ensin tulee havainto, siitä stereotypia. Vitsejä ei kerrota etnisistä ryhmistä, joiden kanssa ei ole ollut kanssakäymistä: somalivitsejä ei ollut ennen somalien tuloa.

Tämä on tyypillistä Halla-ahoa. Teorian kannalta hankalia asioita ei argumentoida kumoon, vaan käyttäydytään kuin niitä ei olisikaan: huomatkaa, että kirjoituksesta puuttuu kokonaan sana ennakkoluulo.

Ennakkoluulo on väärä käsitys, joka syntyy ja kehittyy ilman tutustumista kohteeseen, ennakkoon. Halla-aho sanoo, ettei somalivitsejä kerrottu vanhassa kunnon Kekkos-Suomessa, jossa ei vielä ollut somalipakolaisia. Huomauttaisin, että neekerivitsejä kerrottiin jatkuvasti.

Ikivanhat ennakkoluulot mustaihoisista olivat rantautuneet ja juurtuneet maahamme jo ennen sotia. Kannattaa katsoa vanhoista tietosanakirjoista sana ”neekeri”. Joskus 1990-luvun alun laman aikaan otettiin tavaksi kutsua maahan tulleita neekerin näköisiä ”somaleiksi” riippumatta siitä mistä he todellisuudessa olivat kotoisin.

Epäilen Suomen olevan täynnä rasistivitsien kertojia, jotka eivät ole olleet juuri minkäänlaisessa kunnon kanssakäymisessä vitsien kohteiden kanssa. Ei se riitä, että näkee mustaihoisen kirjastossa ja ajattelee ”tuo on varmaan somali”. Ei edes riitä, että asioi tai tappelee yhden kanssa. On myös lapsellista kuvitella, että olisi puhtaan objektiivisia kokemuksia, joita havainnoimalla syntyy käsityksiä. Ennakkoluulot värittävät kohtaamista ja sen tulkitsemista jälkikäteen.

Rotuhygieenikkojen kulta-ajalta periytyvä kuva mustista laiskureista leviää ja vahvistuu valtaväestön keskenään kertomissa jutuissa ja vitseissä. Rasistinen vitsi toimii, jos se on linjassa kuulijan käsitysten kanssa, ei siihen mitään oikeita kokemuksia tarvita.

Tämähän on vanhaa juttua, maalaisjärjellä ymmärrettävissä. Juuri tätä kauheat holhoajatädit tarkoittavat rasistivitsejä paheksuessaan, ja juuri tämän Halla-aho sivuuttaa täysin. Kirjoitus somalivitseistä on tyypillistä Jussi Halla-ahoa, se lämmittää valmiiksi samanmielisiä mutta ei kestä lähempää kriittistä tarkastelua.

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Ruotsalaiset kertovat vitsejä sekä suomalaisista että norjalaisista. Norjalaisista pilke silmässä, ilman ylilyöntejä. Suomalaisista, ei siksi että he vihaisivat meitä, vaan yksinkertaisesti he eivät pidä meistä.

Kun Suvi Lindén laukoi sammakoita kuinka työnantaja voi pyytää riisuutumaan se oli sammakko, tyhmyyttä ja säälittävää. Kun persukansanedustaja vaatii seksuaalielämän kertomista työnantajalle sitä persut kannattavat, ja pitävät hienona asiana. Vaikka se on sammakko, tyhmyyttä ja säälittävää. Ennen meillä oli Suvi Lindén, nyt persukansanedustajat tekevät samaa viikottain. Ei siinä oikeasti ole mitään hienoa tai kehuttavaa.
Jarla on hyvä kolumnisti, kannattaa tutustua Sarjainfoon. Jos ei miellytä voi miettiä hetken, onko oma elämä maanisen addiktoitunutta asioiden vastustamista.

Rasistiset vitsit ovat arkipäivää Suomessa, harvoin muualla -heitot osoittavat sanojan olevan aivan tietämätön muun maailman menosta. Muualla kun on jopa tapettu rasistisin perustein, Suomessa ei koskaan.

Noita arvioita meillä kyllä, muualla ei lausujat ovat yleensä omassa pihapiirissään viihtyvää väkeä, jotka ottavat lyömäaseekseen jonkin itselleen – ja oletetusti muillekin – tarpeeksi kaukaisen, luvatun maan. Lausuman ei odottaisi tulleen (kansainvälisen (?) EU -ministerin suusta.

En kannata rasismia sen enempää kuin muutakaan rodun, ihonvärin tai mielipiteen perusteella tehtävää marginalisointia.

Huolestuttavaa, että ei kyetä ns. näkemään malkaa omassa silmässä.

@Pohdinyhä: Henkien taisto on käynnissä, sitä en kiistä. Mutta kukaan ei mielestäni ole missään väittänyt, että maahamme on välittömästi tuotava hallitsematon määrä pakolaisia, jotta kulttuurimme rikastuisi. Jos haluatte sotia, sotikaa meidän toisin ajattelevien älkääkä omien mielikuvienne kanssa!
Suvaisevaisuudesta kirjoitat hienosti.

@Andersson: Asut varmaan Etelä-Helsingissä, kuten oppi-isäsikin. Minä olen nähnyt monia somaleita töissä. Terveyskeskuksissa, päiväkodissa, kouluissa, bussikuskeina ja tänään myyjänä kauppakeskuksessa. Te siellä Eirassa ette tiedä Helsingin todellisuudesta mitään.

make66,

älä puhu paskaa. sinä ja sun sukus ei omista yhtään mitään muuta kun asuntovelkaa. maksa velkas ja suksi sinne ruåttiin orjaksi.

Keksittyjä tsiljönäärijuttuja on luettu valopäiltä jo tarpeeksi.

Arkielämässä ei ole varsinaisia ”ennakkoluuloja”. Sen sijaan kansalaisten parissa on runsaasti ennakkotietoutta erilaisista etnis-kultturelleista käyttäytymismalleista.

Selviydynkö hengissä kotiportille kohdatessani öiseen aikaan änkyräkännissä olevan kantasuomalaisen nuorisoporukan verrattuna tilanteeseen, jossa joudun ohittamaan joukon Suomeen muuttaneita iloisia luonnonlapsia? Kummassa tilanteessa olisi otollista siirtyä henkensä pitimiksi kadun toiselle puolelle?

Jokainen valitsee itse, oman valintani arvannettekin. Sehän perustuu tilastoon, ei ennakkoluuloihin.

Hyvä kun kysyit, Varavoltaire. Voisitte te valistusfilosofit vähän harjoitella myös niiden tilastojen lukemista, vaikka ihan yliopistossa. Mestari on selvästi jättänyt tilastojen opiskelun aika vähälle, kun toistuvasti menee pieleen.

Kysymyksesi: En mielelläni ohita mitään isoa ihmisporukkaa öiseen aikaan. Mutta rehellinen vastaukseni on, että kyllä änkyräkänniset pelottavat eniten.

Mikä se ”Ateenan yliopisto” on.

On kaikki se tieto, alkaen Alexandrian kirjastosta, mikä on sotien ja väkivallan keinoin tuhottu.

Uskon sotien nimissä on tuhottu kaikkialla arvokasta vallan tarkoitusperien mukaan.

Länsimainen ihminen on voinut vääristää ja yksipuolistaa sivistyksen ja tietämyksen.

”Ennakkoluulo on väärä käsitys, joka syntyy ja kehittyy ilman tutustumista kohteeseen, ennakkoon.” Niinpä, mutta ei aina välttämättä VÄÄRÄ. Minulla hyvin usein kerrotaan olevan ENNAKKOLUULOJA. Noh, 8 vuotta eri kansainvälisissä tehtävissä (joista 3,5 YK:n leivissä) mielestäni ei enää muodosta ennakkoluuloja eri kulttuureista, vaan kohtuullisen empiirisiä. Ja voin sanoa,että Afrikassa nämä suomessa kerrottavat vitsit ovat tosielämää, ja islam on pelottava uskonto. Valitettavasti!

Ruotsalaisen kansanpuolueen kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos on viime viikon aikana vaatinut äänekkäästi Vasabladetissa ja blogissaan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Halla-ahon eroa. Wideroos on itse hallintovaliokunnan ainoa Rkp:n jäsen ja haluaa varapuheenjohtajan, Sdp:n Maarit Feldt-Rannan Halla-ahon tilalle. Feldt-rantahan on ruotsinkielinen, ja sopisi siten Rkp:lle.

Halla-aho pysyy tietenkin tehtävässään.

Wideroos on vihainen ja nyreissään ja mulkoilee Halla-ahoa kokouksissa.
Hallintovaliokunta käsittelee mm. maahanmuutto ja- kuntasioiden valmistelua.
Wideroos joutuu selittelemään kannattajhillen, miksei Rkp jo ole pystynyt erottamaan Halla-ahoa.

Ostaessaan alkoholiakortinpeluu-iltoihinsa (W. pelaa aktiivisesti pirdoa ja tykkää ginistä, kaljasta, sipseistä …) Närpiön K-kaupan vierestä Wideroos joutuu kuulusteluihin, joissa häntä vaaditaan aktiivisiin ja pikaisiin toimiin Halla-ahoa vastaan. Närpiön rkp-läiset luulevat Halla-ahon olevan silkka ”natsi”, joka aikoo tuhota heidät. Wideroos joutuu rauhoittelemaan heitä, että tilanne ei sentään ole niin paha.

Halla-aho vastustaa pakkoruotsia, mikä on Rkp:n ainoa agenda eduskunnassa.

”Ruotsin kielen asema Suomessa
Kielipoliittisessa vaaliohjelmassaan Halla-aho esittää, että ruotsin kielen osaamisvaatimuksista valtion viroissa luovutaan, pois lukien viranomaiset, joiden työtehtävät erityisesti edellyttävät tällaista kielitaitoa. Täten ruotsin kielen pakollinen opiskelu kaikilla koulutusasteilla lakkaisi välittömästi. Perustuslakia tulisi muuttaa siten, että ruotsin kielen asema toisena, tasavertaisena kansalliskielenä lakkautetaan. Suomen valtion ainoaksi viralliseksi kieleksi jäisi suomen kieli. Valtion, siis hallituksen, eduskunnan ja virkakoneiston, ainoa työkieli olisi suomi. Nykyisistä yksikielisistä ruotsinkielisistä kunnista tulisi kaksikielisiä. Kaksikielisenä pidettäisiin kuntaa, jonka asukkaista vähintään 20 prosenttia on ilmoittanut äidinkielekseen ruotsin. Pitkän tähtäyksen tavoitteena olisi neuvotella Ruotsin kanssa sopimus kielivähemmistöjen aseman yhdenmukaisesta järjestämisestä. Vastavuoroisuuden periaate kannustaisi kumpaakin maata kohtelemaan suurinta kielivähemmistöään mallikkaalla tavalla.”

Pohjanmaan rkp-läiset vaativat myös, että ennen kuntauudistusta on Närpiön, Mustasaaren ym. rkp-valtaisten kuntien yksityistettävä sähkölaitoksensa ja ”pelastettava omille kuntalaisille kaikki mitä irti saadaan ennen liitoksia”.
Rkp pohtiikin kuumeisesti, miten kuntien omaisuus voitaisiin linkittää rkp-läisille tahoille mahdollisimman kattavasti.

Soininvaara vaati myös Kreikkaan sotilasjunttaa, siis ennen Halla-ahon sarkasmia. Miksi punavihreä mukasuvaitsevaisto ei tähän mitenkään reagoinut?

Sarjakuvapiirtäjältä loppuivat aiheet. Siksi pitää yrittää lämmittää muun mikromedian kaluamia luita. Meitä perusässiä aputoimittajien höperrykset eivät heilauta mihinkään suuntaan. Me olemme älykkäitä, fiksuja ja päättäväisiä aitosuomalaisia. Seuraavat ediskuntavaalit tulevat aikanaan.

Ainoastaan Karin tasoisten oikeiden taiteilijoden/pilapiirtäjien puute harmittaa. Niin kauan kuin Kari piirsi, oli pakko tilata Aatoksen sontaluukkukin.

Vitsin kuuluu naurattaa. Tästä syystä vitsit hyödyntävät useimmiten sitä ihmisen suurinta ja kestävintä onnea, nimittäin vahingoniloa.

On siis pääteltävä että Somalit, mustalaiset, venäläiset, ruatsalaiset jne. ovat lisänneet runsain mitoin kansamme ”onnellisuutta”. Norjalaiset ovat onnellisia ”Pekka-vitseistään”, en ole Pekka mutta en tiedä Pekkojenkaan norjalaisten huumorista kärsineen.

Kunnon vitsailijalla tulisi olla riittävästi oikeamielisyyttä asettaa välillä itsensäkin vitsin kohteeksi niinkuin Kari Suomalainen joka usein liitti piirroksiinsa myös itse kehittämänsä ”omakuvan”.

Viime vuosituhannella puhuttiin halvoista jenkkiautoista ”neekerimalleina” joissa piti olla lasinpyhkijät sisäpuolella. Eipä tuo loppujen mustia miehiä tainnut haitata, sellainenhan on siellä kuuleman mukaan jo presidenttinäkin.

Vielä maahanmuuton vitsikkyydestä:

Suomesta lähti noin 300 000 henkilöä 1960-70-luvuilla Ruotsiin etsimään parempaa elämää kuin mitä kotimaa kykeni tarjoamaan. Aivan viime vuosiin asti suomalaiset olivat suurin etninen ryhmä Ruotsin vankiloissa, serbit taisivat ajaa ohi sittemmin. Suomalaiset vaativat opetusta omalla kielellään, iso porukka kieltäytyi kategorisesti opiskelemasta kieltä. Vaadittiin myös vähemmistökielen asemaa. Suomalaiset toki käyttivät sosiaaliturvaa Ruotsissa aivan kuten esim. somalit nykyään Suomessakin.

Täsmälleen samoilla argumenteilla nyt Suomessa vastustetaan maahanmuuttoa.

Voi siitä pari vitsiä vääntääkin.

Vielä tietokilpailukysymys: kuka seuraavista oli etninen suomalainen- siis ei-maahanmuuttaja- ja miten heidän toimintansa koitui Suomen hyväksi?

Hans Gutzeit
Rüdiger von der Goltz
James Finlayson
Karl ja Peter Fazer
Nikolai Sinebrychoff
Nikita Fouganthine
Frederik Pacius
Kurt Kuhlmay
V.I.Lenin
Perparim Hetemaj ja Shefqi Kuqi
Nasima Razmyar

Ja vielä rautalangasta: mitään suomalaista yhtenäiskulttuuria ei ole olemassakaan paitsi persujen unelmissa: kaikki kulttuuri on tuontitavaraa ja sellaisenaan kovin helposti leviävää. Vai luulitko että kebab tai pizza on suomalaista perinneruokaa tai rock -musiikki suomalainen keksintö? Kalevalakin kerättiin alueilta, jotka KOSKAAN eivät ole kuuluneet Suomeen. Entä kristinusko? Maammelaulu on vanha saksalainen juomalaulu ja Fazerin sininen sveitsiläisen suklaatehtailijan tuote. Tuo monikulttuurisuuden vastustaminen ei kestä yhtään älyllistä tarkastelua, ei kehän sisä- eikä ulkopuolella.

Ai niin, Mannerheim oli venäjän armeijan upseeri, umpiruotsinkielinen ja homoudestaankin joku teki numeron.

Ja vielä rautalangasta: mitään suomalaista yhtenäiskulttuuria ei ole olemassakaan paitsi persujen unelmissa: kaikki kulttuuri on tuontitavaraa ja sellaisenaan kovin helposti leviävää. Vai luulitko että kebab tai pizza on suomalaista perinneruokaa tai rock -musiikki suomalainen keksintö? Kalevalakin kerättiin alueilta, jotka KOSKAAN eivät ole kuuluneet Suomeen. Entä kristinusko? Maammelaulu on vanha saksalainen juomalaulu ja Fazerin sininen sveitsiläisen suklaatehtailijan tuote. Tuo monikulttuurisuuden vastustaminen ei kestä yhtään älyllistä tarkastelua, ei kehän sisä- eikä ulkopuolella.

Ai niin, Mannerheim oli venäjän armeijan upseeri, umpiruotsinkielinen ja homoudestaankin joku teki numeron.

Ja vielä rautalangasta: mitään suomalaista yhtenäiskulttuuria ei ole olemassakaan paitsi persujen unelmissa: kaikki kulttuuri on tuontitavaraa ja sellaisenaan kovin helposti leviävää. Vai luulitko että kebab tai pizza on suomalaista perinneruokaa tai rock -musiikki suomalainen keksintö? Kalevalakin kerättiin alueilta, jotka KOSKAAN eivät ole kuuluneet Suomeen. Entä kristinusko? Maammelaulu on vanha saksalainen juomalaulu ja Fazerin sininen sveitsiläisen suklaatehtailijan tuote. Tuo monikulttuurisuuden vastustaminen ei kestä yhtään älyllistä tarkastelua, ei kehän sisä- eikä ulkopuolella.

Ai niin, Mannerheim oli venäjän armeijan upseeri, umpiruotsinkielinen ja homoudestaankin joku teki numeron.

Ja vielä rautalangasta: mitään suomalaista yhtenäiskulttuuria ei ole olemassakaan paitsi persujen unelmissa: kaikki kulttuuri on tuontitavaraa ja sellaisenaan kovin helposti leviävää. Vai luulitko että kebab tai pizza on suomalaista perinneruokaa tai rock -musiikki suomalainen keksintö? Kalevalakin kerättiin alueilta, jotka KOSKAAN eivät ole kuuluneet Suomeen. Entä kristinusko? Maammelaulu on vanha saksalainen juomalaulu ja Fazerin sininen sveitsiläisen suklaatehtailijan tuote. Tuo monikulttuurisuuden vastustaminen ei kestä yhtään älyllistä tarkastelua, ei kehän sisä- eikä ulkopuolella.

Ai niin, Mannerheim oli venäjän armeijan upseeri, umpiruotsinkielinen ja homoudestaankin joku teki numeron.

make66,

Samaa mieltä osittain. Sveitsiläisperäisen Karl Fazerin ja Luku- ja kielitaidottoman paimentolaiskulttuurin omaavan turvapaikanhakijan välillä on kuitenkin suuri ero. Suurin osa maahanmuuttajista asettuu johonkin tälle välille. Nykypäivän suomessa ei ole juurikaan enää matalan osaamistason töitä tarjolla, toisin kuin ruotsin teollisuudessa 60-luvulla. Niimpä nykyään kielitaidottoman riski jäädä pelkän sosiaaliturvaverkon varaan on merkittävästi suurempi.

Pertti on varmaan oikeassa siinä, että toisinaan stereotyyppisiä vitsejä voi syntyä myös ryhmistä joista ei ole tietoa tai kokemusta. Siinä Halla-aho ei siis välttämättä ole oikeassa. Mutta Halla-aholla on pointtia sikäli, että USEIN stereotyyppisten vitsien taustalla on tosiasioita. Nähdäkseni Halla-aho haluaa suunnata huomiota siihen TOSIseikkaan, että (esimerkiksi valitut) somalit tekevät runsaasti rikoksia määräänsä nähden ja työllistyvät huonosti. Ainakin heidän tapauksessaan vitseillä on siis faktuaalinen perusta.

Näitä luetaan juuri nyt