Freddyn painajaiset

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Freddy Van Wonterghem on perussuomalainen Kotkan kaupunginvaltuutettu ja maahanmuuttajajärjestö Maassa Maan Tavalla ry:n puheenjohtaja. Mies on itsekin maahanmuuttaja, muutti tänne Belgiasta vuonna 1973. Samoihin aikoihin Suomi sai varhaisia pakolaisia, vallankeikauksen kokeneesta Chilestä.

Nythän Van Wonterghem on aktiivinen maahanmuuttokriittikko, pääsi islamkriittisistä kommenteistaan jopa käräjille. Tänään, 22. elokuuta 2012, hän katsoo löytäneensä kovaa faktaa joka on ”Myrkky suvaitsevaisille”. Hän aloittaa:

Suvaitsevaisten työ meni hukkaan, vuositolkulla he ovat yrittäneet todistaa päinvastaista ja polttaneet hurjasti määrärahojen sen todistamiseksi.”

Mistä punavihermädättäjä suvis nyt jäi kiinni? Kuulkaa: Fund for Peace -säätiön julkaisema vuotuinen ”Failed States Index” katsoo, että Suomi on maailman vakain valtio ja Somalia epävakain.

Joko minun tai Freddyn päässä on käsitys pakolaisuudesta muljahtanut nurinniskoin. Ehkä hänen olisi pitänyt enemmän jutella chileläisten ja somalien kanssa siitä, miksi he lähtivät kotimaastaan ja saivat turvapaikan. Voiko olla, että joku pelkää Suomeen otettavan somalipakolaisia siksi, että heillä on niin hieno ja vakaa maa? Ilmeisesti. Eräs Van Wonterghemin kommentoija kirjoittaa:

Huomasin jokin aika sitten kirjoituksen Saido Mohamed nimisestä somalialaisesta naisesta.(…)Saido Mohammed toimii Ihmisoikeusliiton neuvonantajana.(…)Maailman parhaaksi valtioksi julistettu Suomi ottaa neuvonantajia maailman surkeimmaksi valtioksi luokitellusta Somaliasta. Ja vielä ihmisoikeusasioissa.

Eli ilmeisesti se, että Suomeen tulevien pakolaisten mielipiteitä kuunnellaan, on luonut käsityksen siitä että suvaitsevaisto pitää nyky-Somaliaa maailman ihanimpana maana. Tai jotain. Perussuomalaiset, maahanmuuttokriitikot: selvittäkää asioita näille ihmisille. Suviksia he eivät kuuntele. Ei voi menestyksekkäästi kritisoida asiaa, jonka suhteen on täysin yössä.

EDIT:

Minulle on huomautettu, että Freddy Van Wonterghem ei keskity kirjoituksessaan pääasiassa Somaliaan, vaan siihen että Suomi on indeksissä maailman vakain maa.

Tämä on verratonta: esitetään indeksi jonka mukaan Somaliasta lähteminen pakolaiseksi on hyvin perusteltua, ja toisaalta Suomi ei ole pakolaisten asuttamisen jälkeen muuttunut epävakaammaksi paikaksi vaan päinvastoin. Tämä esitetään myrkkynä suvaitsevaiston väitteille.