Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Fingerporin Luoja vihaa Helsingin Vapaa-ajattelijoita

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 1.6.2012 15:18

fingerporin luoja

Kuvassa Fingerporin Luoja. Hän on kiivas vanhan koulun herra, joka pitää Kampin hiljentymiskappelia hyvänä aluevaltauksena eikä siedä vapaa-ajattelijoita, jotka tulevat siitä mussuttamaan.

Itse osallistuin piirtäjänä ja pamflettien jakajana Helsingin Vapaa-ajattelijoiden tempaukseen, jossa sarjakuvamuotoisesti kritisoidaan Helsingin Kaupungin ja evankelis-luterilaisten seurakuntayhtymien yhteistyössä ylläpitämää hiljentymiskappelia. Sarjakuvan voi tsekata täältä.

Sarjakuvien jakelu Kampissa sujui mukavasti. Veisaamaan ja kappelia katsastamaan tullut yleisö oli ystävällistä, muutama viritti kanssamme ajatuksia herättäviä kriittisiä keskusteluja, mistä heille kiitos. Toimintamme herätti kiitettävästi uutisointia, ensimmäisenä osui silmään Uuden Suomen juttu. Palautettakin on tullut, totisesti. Voisin kommentoida näitä lyhyesti.

Uusi Suomi otsikoi ”Fingerporin luoja avuksi: uskonto pois Kampista”. Uutinen on kaikenkaikkiaan asiallinen, itse tekstistä käy ilmi että kukaan ei ole ajamassa uskontoa pois Kampista. On hyvä, että muutkin julkaisut ovat  huomioineet lausahduksen:

”Tuntui, että avajaisiin osallistuneetkin ymmärsivät ihan hyvin, että jos kappeli olisi rakennettu kirkon varoin ja kaupunki perisi täysmääräisen vuokran, tilanne olisi ihan toinen”

Siis, kritisoimme kuviota jossa luterilaista kappelia ylläpidetään osin kaupungin varoilla. Kaupungin, jonka asukkaista noin 40% ei kuulu kirkkoon. Erityisen kyseenalaisena näemme sen, että kaupungin sosiaalipalveluja sijoitetaan luterilaisen kappelin sisään. Vapaa-ajattelijathan ajavat kirkon ja valtion nykyistä selkeämpää eroa, joten tämän kannan ei pitäisi kauheasti yllättää ketään.

Tuo Uuden Suomen otsikko kertoo kyllä jotain asenteista vapaa-ajattelijoita kohtaan. Moni olettaakin, että tässä taas ateistit eivät siedä minkäänlaisia uskonnon ilmentymiä julkisilla paikoilla. Tästä viimekädessä syyttäisin tiettyjä ateistisia ylilyöntejä, kuten amerikkalaiset valitukset tienvarsille pystytetyistä muistoristeistä .

Sarjakuvanlevittelyssämme oli kyse myös katsomusten tasa-arvon kunnioittamisesta. Se olisi toteutunut paremmin, jos Kampissa käyskentelijä olisi päässyt hiljentymään uskonnollisesti neutraaliin tilaan. Sellaisissa voi vallan mainiosti rukoilla oman uskontonsa mukaan.

Mutta, sanovat tätä valittamistamme ihmettelevät, sehän on neutraali tila! Sinne pääsee kuka tahansa. Se onkin hyvä asia, kiitos. Kyseessä on arkkitehtuuriltaan harvinaisen komea pytinki, auringonpaisteessa etenkin. Sisätila on vielä tsekkaamatta.

Mutta, minua ihmetyttää se kuinka luterilaista kirkkoa pidetään niin valtavan neutraalina. Onko se tosiaan niin hajuton ja mauton laitos, että on aivan sama onko kyseessä kaupungin sosiaalivirasto vai seurakunnan kappeli? Halutaanko tällaista varmasti edes kirkon sisällä?

Yhteisen seurakuntatyön johtaja Pentti Miettinen sanoi Kirkko & kaupunki-lehdessä taannoin:

”Kappelissa voi yhtä hyvin käydä kysymässä miten pääsee Hakaniemeen kuin miten pääsee taivaaseen”

Jos kappeli tosiaan on uskonnollisesta tuputtamisesta vapaa tila, saahan kysymykseen ”miten pääsee taivaaseen?” uskonnollisesti neutraalin vastauksen? Onko luterilaisen seurakunnan työntekijöiden tehtävä edes antaa uskonnollisesti neutraaleja vastauksia? Minä vaan kysyn.

Paljon on ihmetelty sitä, miksi nostetaan älänmölö näin pienestä asiasta. No, ei tämä olekaan Helsingin Vapaa-ajattelijoiden isoimpia kampanjoita. Muut vuoden kampanjat pyörähtävät näkyvästi käyntiin vasta myöhemmin, siitä syntyy ymmärrättävä perspektiivivirhe.

Helsinkiläisen paikallisyhdistyksen on minusta kunnallisvaalivuonna melko luontevaa ottaa kantaa yksittäisiin Helsingin kaupungin asioihin. Olen käsittänyt, että kunnallisesta päätöksenteosta keskustelemista noin yleensäkin pidetään hyvänä asiana. Lisää tulee (nauraa synkästi).

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Höpön pöpön, Fingerporin Luoja on kyllä vanhan koulukunnan miehiä, mutta on todennut tosiseikaksi vieraantuneensa nykyajan yhteiskunnasta. Hän haluaisi olla enemmän yhteyksissä alaisiinsa, mutta pelkää hiukan sotkevansa ihan hyvin toimivaa organisaatiota. Maailma tuntuu kuitenkin pelittävän yhtä hyvin kuin ennenkin, niin kunnolla hän hoiti asiat rakennusvaiheessa. Harrastuksiin kuuluvat uusien lumihiutalemallien keksiminen ja syrjäisten taivaankappaleiden suunnittelu ja muotoilu. Poikaansa hänellä on yhtä hyvät välit kuin aikuisiin lapsiin yleensäkin, tapaavat niin usein kuin pystyvät ja juovat teetä.

Tekijä on kuollut, vai miten se oli?

”Vapaa-ajattelijathan ajavat kirkon ja valtion nykyistä selkeämpää eroa”

Eikö teidän tavoitteenne olekaan aidosti sekulaari yhteiskunta? Eli käytännössä uskonnon poistaminen julkisesta perusopetuksesta ja kirkollisveron poistaminen. Kuten jo tällä hetkellä esim Ranskassa ja USAssa.

Kappeli on herättänyt runsaasti kritiikkiä siksi, että se pystytettiin niin keskeiselle paikalle. Rakennus on olemassaolollaan toki hyvä muistutus siitä, että kaupunkitilaa tulee jakaa myös ei-kaupalliseen käyttöön — siksi onkin surkuhupaisaa, että kappeli on mahdollisimman pieneen tilaan ahdettu tönö liiketilojen puristuksessa. Ei kuitenkaan kovin yllättävää: Kampintorin alkuperäiseen suunnitelmaan (siihen, jolla konsepti myytiin kaupunkilaisille) kuului sijoittaa tasaisin välein puita koko kentälle, ikään kuin metsäksi kaupungin keskelle. Sitten huomattiin, että kasvit olisivat ikävästi kaupallisten promootiotapahtumien tiellä, ja kenttä jätettiin avoimeksi.

Kun ei kaupallinen tila on Helsingin keskustassa näin kortilla, ei voi olla ihmettelemättä, miksi juuri ev.lut. seurakunnilla tulisi olla etuoikeus siihen vähään, joka liike-elämän tarpeilta liikenee. Kirkko haluaa monopolin hengellisyyteen, yhteisöllisyyteen ja rauhoittumiseen, eikä kaupungilla ole kiinnostusta etsiä muita vaihtoehtoja. Kätevä ulkoistus, muttei aivan kaupunkilaisten yhteisen edun mukainen. Kirkon intresseissä on pitää imagonsa hajuttomana ja mauttomana, sillä näin sen on helppo esiintyä etiikan, yhteisvastuun ja hiljentymisen normiarvona. Kirkolle käy hyvin, että ”on aivan sama onko kyseessä kaupungin sosiaalivirasto vai seurakunnan kappeli”. Ehkä kaupunki voikin seuraavaksi säästää arvokasta tonttimaata yhdistämällä rukoushuoneen ja tuomioistuimen. Siinä kappelissa voisi yhtä hyvin käydä kysymässä, miten pääsee ehdonalaiseen kuin miten pääsee Taivaaseen.

Yle:n esittämässä BBC:n ”Länsimaiden Illankoitto” -sarjan viimeisessä jaksossa esitettiin teoria: Ihmiset ovat vähiten uskovaisia siellä missä on valtionuskonto. Teoria on kiehtova. Minusta saattaisikin olla parempi antaa hajuttoman ja mauttoman valtionkirkon tappaa itsensä kuin vaatia kirkon ja valtion erottamista :)

Mikset, Pertti, kutsunut minua mukaan? Olisi ollut muutamia ideoita jo takataskussa…