Epäpoliittinen televisio—onko sellaista?

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Helsingin Kirjamessuilla oli jälleen kerran muhkea antikvariaattiosasto. Ostin mm. Katso-lehtiä vuodelta 1972. En haluaisi leimautua nostalgikoksi, entisajoissa oli paljon huonoa, mutta epäilen että television ohjelmatarjonta oli tuolloin tietyssä mielessä parempaa.

On tapana naureskella tai kauhistella 1960-70-lukujen vaihteen poliittista Yleisradiota, mutta ei poliittisuus mielestäni ole mikään huono asia. Huonoa oli tuolloisen poliittisuuden yksipuolinen, kapea vasemmistolaisuus. Hyvää oli se, että keskivertokansalaisille tosissaan yritettiin kertoa heitä koskevista asioista, ja heitä jopa päästettiin televisioon keskustelemaan. Yritettiin kehittää suuren yleisön poliittista lukutaitoa.

Ehkä tuon ajan punaisuuden takia jotkut tuntuvat kuvittelevan, että television ei pitäisi olla poliittinen. Eräässä yritysvalmennuksessa sanottiin muutama vuosi sitten jotakuinkin näin: television tehtävä on sitouttaa itseensä kohderyhmiä, joille yritykset voivat kohdentaa markkinointiaan.

Eli televisio on markkinahenkisesti ajattelevien mielestä puhtaasti mainoskanava. Mainoskatkojen täytteenä olevien ohjelmien tehtävä on koukuttamisen lisäksi vahvistaa tietynlaista kulutuskäyttäytymistä. Ihmisten halutaan kokevan itsensä yksilön tai korkeintaan perheen kokoisina kuluttajayksiköinä, jotka jättävät kaikenlaisen politikoinnin Elinkeinoelämän keskusliitolle.

Sama kaupallisen radion puolella. Epäilen, ettei tämä ole pidemmällä tähtäimellä viisasta, oikeistolaiseltakaan kannalta. Poliittisten asioiden julkisen käsittelyn puute voi johtaa ainakin seuraaviin:

Poliittinen passiivisuus ja yleinen sivistymättömyys lisääntyy. Se saattaa kuulostaa hyvältä niiden mielestä, joiden mielestä kansalaisten tulee vain toimia työvoimana ja vapaatunteinaan ostaa hyödykkeitä, mutta:

Kaikki eivät tule koskaan passivoitumaan poliittisesti. Aina on asioita jotka suivaannuttavat, kuten liian erilaiset ihmiset, jonotus terveyskeskuksessa ym. Jos tällaisia asioita ei puida asiantuntevasti ja julkisesti, niitä puidaan asiantuntemattomasti kaiken maailman umpimielisillä foorumeilla, joissa muutaman karismaattisen hourupään fantasiat leviävät, kriitikot huudetaan ja moderoidaan pois. Ääriliikkeet vahvistuvat.

En kannata mitään poliittisia ääriliikkeitä, pelkään että laadukkaan julkisen poliittisen tiedonvälityksen väheneminen pelaisi niiden pussiin. Haluan nähdä kaikenlaista poliittista ja kantaaottavaa ohjelmistoa, ei sen todellakaan tarvitse olla punaista tai edes vihreää. Onneksi on vielä YLE.