Ehdotus kansalaispalkka-ajatuksen uudistamiseksi

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

”Jyrkkä EI kansalaispalkalle!” kirjoittaa kansanedustaja Jaana Pelkonen Uuden Suomen puheenvuorossaan. Ainakaan häneltä ei näytä löytyvän rationaalisia argumentteja kansalaispalkkaa vastaan. Kansalaispalkka tai perustulo herättävätkin selvästi emotionaalista vastenmielisyttä. Pelkonen kuvaa, kuinka aihe saa hänen verensä kiehumaan ja kädet tärisemään.

Perustulosysteemihän voisi oikein toteutettuna vähentää valtion byrokratiaa, minkä pitäisi olla oikeistopoliitikon mieleen. Olisi vähemmän sosiaalitätejä. Perustuloa onkin ajanut aikoinaan mm. Nuorsuomalainen puolue, etunenässä Risto E.J.Penttilä. Sitäpaitsi väitetään, että malli kannustaisi työntekoon monissa tapauksissa nykyistä paremmin. Tämä puhuttelee myös minun sisäistä kokoomuslaistani.

Ei kansalaispalkassa siis käytännön tasolla selvää vikaa ole. Ongelma on nähdäkseni pitkälti itse sanassa. Se viittaa siihen, että maksettaisiin palkkaa silkasta kansalaisuudesta. Palkkahan on jotain, jonka antamisen pitäisi olla työnantajien vallassa. Perustulo olisi jo vähän neutraalimpi.

Ehdottaisin Jaana Pelkosen ja kumppaneiden rauhoittamiseksi perustulomallia, joka olisi sisällöltään kansalaispalkan kaltainen, mutta josta käytettäisiin nimeä loiseneläke.