Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Diktaattorien tappamisesta

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 20.10.2011 13:09

Jos Muammar Gaddafi on tosiaan tänään kuollut, suunnitellusti tai räiskinnän tahattomana sivutuotteena, tulee mieleen sama kuin aikoinaan Saddam Husseinin teloituksen jälkeen: kuolemantuomio on tietysti aina väärin, mutta samalla on taas menetetty yksi arvokas mahdollisuus haastatella tyrannia, oppia ymmärtämään yhdenlaisen hullun psykologiaa. Asiasta kirjoitti Saddamin tapauksessa hienosti Richard Dawkins.

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

Vielä olisi aikaa haastatella Korean demokraattinen kansantasavallan Kim Jong-iliä, Zimbabwen tasavallan Robert Mugabea, ja Syyrian arabitasavallan Bashar al-Assadia.
Muitakin lähes samantasoisia kansalleen kurjuutta ja kuolemaa kylväneitä löytyy.

En ole ihan varma, että elävän Gaddafin haastattelu olisi tuonut uutta tietoa psykopaattien toiminnoista. Lehtiähän sellainen myisi: ”Dying Ghaddafi Denies Mass-murders”.

Jos luette tuon Dawkinsin tekstin, niin en tarkoittanut mitään Seiska- tai edes Suomen Kuvalehti-haastattelua, vaan mahdollisuutta historioitsijoille ja psykologeille keskustella tyrannien kanssa. Sarjamurhaajiahan on käsittääkseni aika paljonkin haastateltu vankiloissa.

Dawkins on oikeassa periaatteessa, mutta käytännössä tutkiminen olisi vaikeaa koska ensinnäkin dikttaattoreilla on oman käsitykseni mukaan diktaattoreilla on korostunut itsetunto, luulot itsestään ja kyvyistänsä. Jos ei olisi niin he ymmärtäisivät kyllä väistyä ajoissa ja huomioisivat paremmin niin omaa kuin johtamansa maankin tilannetta. Jälkikäteen haastattelut ja tutkimiset avaisivat tietysti tekojen taustoja ja vaikuttimia, mutta objektiivisen ei-värittyneen tiedon saanti olisi varmasti vaikeaa. Halu kieltää omat virheet ja korostaa omaa erinomaisuutta ei varmasti kovin vähällä väistyisi.

Se mitä tarkoitan selviää ehkä parhaiten seuraavasta videosta Chris Chabris: When Intuition Fails (kesto 21 min).

http://www.youtube.com/watch?v=59js7dcie08

Tavallisilla terveillä ja normaaleilla ihmisilläkin on ongelmia omien kykyjen ja vaikutusten realistisessa käsittelyssä, saati sitten diktaattorilla jonka ympärillä on pyörinyt hovi kymmeniä vuosia suuren johtajan erinomaisuutta kehumassa.

Libyan kansannousu oli heidän oma, ja he käyttäköön voitonsymbolin parhaaksi katsomallaan tavalla. Länsimaisilla psykologeilla olisi oikeus samaan, jos he olisivat itse lava-autoineen olleet kukistamassa sortovaltaa.

Diktaattoreilla korostunut itsetunto? Pahemmin ei juuri voi oletus metsään mennä.

Asia taitaa kyllä olla juuri päin vastoin, väitän että vahvan itsetunnon omaavasta henkilöstä ei edes koskaan tulisi diktaattoria. Itsetunnon jatkuva pönkityshän kertoo vain siitä että se oikeasti on kutakuinkin nollassa.

Stalin tapatti heti alkajaisiksi parhaat sotapäällikkönsä ja lyhyen elämänsä aikana murhautti kaikki oikeat ja oletetutkin vastustajansa. Sillä tavoin toimivat kaikki despoottihallitsijat.

Sellainen käytös ei todellakaan istu henkilöön jolla on vahva itsetunto. Huh.

Diktaattoreilla korostunut itsetunto? Eipä enää voi pahemmin ajatus metsään mennä.

Väitän että vahvan itsetunnon omaavasta henkilöstä ei koskaan edes tulisi diktaattoria.

Stalin tapatti heti alkajaisiksi parhaat sotaherransa ja lyhyen hallituskautensa aikana murhautti kaikki ystävänsä ja vihamiehensä ja niin toimivat diktaattorit yleensäkin.

Ei sellainen toiminta istu henkilöön jolla on vahva itsetunto, lapsikin se ymmärtää. Kannattais ac:n kysyä asiaa vaikkapa vaimoltaan jos sellainen on olemassa.

Olikohan Gaddafi sittenkaan sellainen hirvio kuin amerikkalainen propaganda on vuosikymmenia syottanyt?
Eraan siella tyossa olleen mukaan olot olivat sangen vapaat, uskonto ei kovin rasittanut ketaan, ihmisten perustarpeet olivat lahes ilmaisia, Muammar jakoi oljysta saatuja varoja kansalleenkin. Maasta sai matkustaa vapaasti ja tulla takaisin. Kun et meuhkannut politiikasta, elelit suhteellisen huolettomasti. Katselkaapa telkkarista vaikkapa Tripolin kaupunkikuvaa, nayttaako kovin surkealta?

Oli tietysti yksi paha virhe. Gaddafi ei antanut Libyan oljya amerikkalaisten haltuun kuten Saudi-Arabia on tehnyt. Ja sehan ei jenkeille sovi. Ei ole demokratiaa etta joku ankyroi USA:n mahtia vastaan.
Hugo Savez lieneekin sitten seuraavana joka pannaan pois kuleksimasta.

Hirtettiinkohan Saddam Hussein todella? Vai tehtiinko diili etta paasee Sveitsiin elavana jos ei kovin innolla ryhdy Bagdadia puolustamaan. Saddamillahan oli ainakin 7 nakoisnayttelijaa…

@Urputan

Osasitkohan nyt aivan varmasti höyryämiseltäsi ymmärtää mitä todella kirjoitin, mukaanlukien se mitä ”korostunut itsetunto” voi merkitä. Jos olisin tarkoittanut että henkilöllä on (vain) vahva itsetunto, niin olisin niin kirjoittanut.

Yritä katsoa se video ja ymmärtää mitä siinä sanotaan, Jos tuntuu silti liian vaikelta niin kysy vaikka vaimoltasi jos sellainen on olemassa.

Saddamin osalta tämä ei tosin pidä paikkaansa, häntähän haastatteli jopa puolen vuoden ajan vangitsemisen jälkeen lähes joka ilta FBI:n agentit, joilla on juuri tähän toimeen erikoiskoulutus.
Eräs heistä on sittemmin avautunut julkisuudessakin haastatteluista.

Luulisin, että ovat saaneet aika hyvän käsityksen Saddamin ajatusmaailmasta ja hullun psykologiasta tämän kuuden kuukauden aikana..

FBI:n jälkeen häntä kuulusteli sitten Irakin omat viranomaiset, heidän koulutuksesta tai metodeista en tiedä..

@Belyj

”Eraan siella tyossa olleen mukaan olot olivat sangen vapaat, uskonto ei kovin rasittanut ketaan, ihmisten perustarpeet olivat lahes ilmaisia, Muammar jakoi oljysta saatuja varoja kansalleenkin. ”

Huoh. Käyppä kertomassa tämä vaikkapa Sergelin torilla juhliville Libyan pakolaisille..

Aina tuon tuosta törmää tähän aukottomaan logiikkaan keskustelupalstoilla:
Yhdysvaltain vihollinen = Hyvä ihminen.

Niin yksinkertaista(ko) se on.

ac jänkkää. Kai sitten minäkin.

Itsetunto on itsetunto ja ”korostunut itsetunto” on vahvempi kuin korostumaton itsetunto. On siis oikeus tulkita että korostunut itsetunto = ns. vahva itsetunto. Tuliko tämä nyt ymmärretyksi?

Jos sen sijaan tarkoitit korostunutta itsetehostuksen tarvetta olisit sitten kirjoittanut niin ettei minunkaan olisi tarvinnut ryhtyä veistelemään. (Ja päätän itse mitä videoita katselen, mikään video ei muuta käsitystäni Suomen kielen ilmauksista)

@Urputan

Rautalankaa: korostunut itsetunto voi merkitä mielestäni mm. sitä että henkilöllä on joko poikkeuksellisen vahva identiteetti ja illuusio omista kyvyistään yli sen mitä ne todellisuudesssa ovat. Tai sitten hänellä on päinvastoin illuusio siitä, että hänen merkitystään ei huomoida riittävästi ilman että hän sitä itse pyrkii tuomaan esillle (ts. korostaa).

ac:n tietoon.

Kohottamista kaipaava itsetunto, sen hyväksyn ja sellainen onkin puheestasi luettavissa. Myös ILLUUSO pätee jokaiseen despoottiin, mutta he kaikki tietävät sen illuusioksi ja siksi tarvitsevat säälimättömän väkivaltakoneiston ”korttitalonsa” pystyssä pitämiseen. (Heikon itsetunnon vahvistamiseen).

Asiaan kuulumaton lisäys: Niinkuin useilla ihmisillä niin diktaattoreillakin oma sisäinen MINÄ on ankara tuomari mutta ”julkiminä” kieltäytyy tottelemasta, siitä seurauksena on poikkeuksellisen ristiriitainen persoona. Paineet purkautuvat kansalaisiin jotka lopulta kaikkia ovat vihollisia.

Siitä myös seuraa että diktaattorit harvoin kuolevat ”luonnollisesti”.

Ei ole Gadaffin tutkiminen ole myöhäistä.Lenin-sedän aivoja tutkittiin ja säilöttiin Neukkulassa.Mitä saatiin selville lienee valtiosalaisuus,mutta ehkä G:n aivoista voisi Venäjällä jotain selvitä,jos ei muuta niin aseen kaliberi.

Mitä muuta tämä jälleen kerran osoittaa, kuin että ihmisapinan perustarpeet ovat resurssit, valta ja seksi. Mitä tuosta haastattelemaan.

Ihmisen surmaaminen on väärin ja suurt onnettomuua ,oli kysynyksessä kukatahansa koska kuolemassa kaikki olemme samalla viivalla ja se on peruuttamaton ,mysteerio.Tässä asiassa nämä viikingit näyttää todella elämää kunnoittavaa ajattelua juuri käytännön tasolla;pannaan ihminen ajattelemaan .Annetaan ajatuksen vapaus.Saa olla joutilas kaikesta, ateriatkin tuodaan valmiinaluo.