Bahrain pahis, Syyria hyvis

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Eräs ärsyttävimmistä tyhmyyden muodoista on taipumus jakaa maailmamme toimijat jyrkästi hyviksiin ja pahiksiin. Tällaista naiiviutta ruokkii varmaankin aikamme tarinankertojien hinku tehdä stooreja ”hyvän ja pahan ikuisesta kamppailusta”.

Occupy Wall Street-liike on yksi niistä, joille USA ja rikkaat länsimaat yleensä ovat tarinamme roistoja. Niiden tukemat hallitukset ovat epäilemättä läpeensä mätiä, ja niiden kritisoimat valtiot siis mustavalkoisen logiikan mukaan hyviksiä. Eräällä Occupy Wall Street-liikkeen nimellä toimivista Facebook-sivuista levitetään tällaista vertailua:

Syyrian ja Bahrainin kansannousujen vertailua

Tässä siis kysytään, kumpi on ”genuine revolution”, paljon puhuttu Syyrian kansannousu vai vähemmälle huomiolle jäänyt Bahrainin vastaava? USA:n tukeman Bahrainin levottomuudet tosiaan ovat jääneet Syyrian varjoon, eikä maa ole joutunut vastaavien sanktioiden kohteeksi. Kuvan levittäjille ei kuitenkaan riitä valitus uutisoinnin painotuksista, halutaan antaa kuva että Syyrian kansannousu ei olekaan aito asia ollenkaan.

Vertailu vaikuttaa kärjistävyydessään epäilyttävältä. Jo kysymyksenasettelu on väkinäisen oloinen: miten määritellään ”aito vallankumous”? Miksi ylipäätään halutaan puhua vallankumouksesta (revolution) kun yleensä puhutaan Syyrian kansannoususta (uprising)? Kansannousun määritelmä Suomisanakirja.fi-sivun mukaan on ”suurten kansanjoukkojen tekemä kapina”

On totta, että 55% syyrialaisista on ainakin yhdessä kyselyssä sanonut kannattavansa presidentti al-Assadin jatkamista virassaan. Guardian-sanomalehden mukaan taustalla voi olla pelko vallanvaihtoa seuraavasta täydestä sisällissodasta. Kansannoususta tai kapinasta voidaan kuitenkin puhua, vaikkei liikkeellä olisikaan selkeästi kansalaisten enemmistö.

Kuinka suuret kansanjoukot ovat asialla Bahrainissa, ja toisaalta Syyriassa? Bahrainissa mielenosoittajia on laskettu arviolta 150 000-300 000. Syyriassa suurimmissa yksittäisissä mielenosoituksissa on ollut arviolta yli 100 000 ihmistä. Yhtaikaisia mielenosoituksia on järjestetty useissa Syyrian kaupungeissa, yhteenlaskettuja osallistujalukuja en ole löytänyt. Mielenosoittajien määrät saattavat siis olla suunnilleen samaa luokkaa.

Syyriassa on syntynyt ainakin kymmenien tuhansien taistelijoiden kokoisia sotilaallisesti johdettuja kapinaryhmiä, kuten Vapaan Syyrian armeija. Ainakin minusta sellainen on omiaan lisäämään kapinan vakavuutta.

Occupy Wall Streetin julkaisemasta vertailusta puuttuu pari mielestäni kiinnostavaa lukua:

Bahrainissa on  noin 1,2 miljoonaa asukasta. Syyriassa 22,7 miljoonaa. Bahrain on kooltaan 750 neliökilometriä, Syyria 185,180 neliökilometriä. Bahrainin levottomuuksissa on kuollut 86 ihmistä, Syyrian levottomuuksissa 6000-11000. En siis syyttäisi pelkkää länsivaltojen masinoimaa mediakampanjaa siitä, että Syyrian kansannousua pidetään isompana uutisena.

Siitä olen samaa mieltä, että Bahrainin tilanteen vakavuudesta ja ihmisoikeusrikkomuksista saisi puhua enemmänkin. En kuitenkaan voi sietää sitä, että länsikriittisyyden nimissä Bahrain ja Syyria pitää panna vastakkain ja alkaa vähättelemään Assadin joukkojen raakuuksia ja ihmisoikeusrikkomuksia. On mahdollista nähdä sekä Syyrian että Bahrainin hallinnot epädemokraattisina ja kaatamisen arvoisina, kokeilkaa huviksenne!