Fingerpori-sarjakuvan piirtäjä pähkäilee maailmaa vitsien takana.

Bahrain pahis, Syyria hyvis

Pertti Jarla
Blogit Tähän on tultu 27.3.2012 13:52

Eräs ärsyttävimmistä tyhmyyden muodoista on taipumus jakaa maailmamme toimijat jyrkästi hyviksiin ja pahiksiin. Tällaista naiiviutta ruokkii varmaankin aikamme tarinankertojien hinku tehdä stooreja ”hyvän ja pahan ikuisesta kamppailusta”.

Occupy Wall Street-liike on yksi niistä, joille USA ja rikkaat länsimaat yleensä ovat tarinamme roistoja. Niiden tukemat hallitukset ovat epäilemättä läpeensä mätiä, ja niiden kritisoimat valtiot siis mustavalkoisen logiikan mukaan hyviksiä. Eräällä Occupy Wall Street-liikkeen nimellä toimivista Facebook-sivuista levitetään tällaista vertailua:

Syyrian ja Bahrainin kansannousujen vertailua

Tässä siis kysytään, kumpi on ”genuine revolution”, paljon puhuttu Syyrian kansannousu vai vähemmälle huomiolle jäänyt Bahrainin vastaava? USA:n tukeman Bahrainin levottomuudet tosiaan ovat jääneet Syyrian varjoon, eikä maa ole joutunut vastaavien sanktioiden kohteeksi. Kuvan levittäjille ei kuitenkaan riitä valitus uutisoinnin painotuksista, halutaan antaa kuva että Syyrian kansannousu ei olekaan aito asia ollenkaan.

Vertailu vaikuttaa kärjistävyydessään epäilyttävältä. Jo kysymyksenasettelu on väkinäisen oloinen: miten määritellään ”aito vallankumous”? Miksi ylipäätään halutaan puhua vallankumouksesta (revolution) kun yleensä puhutaan Syyrian kansannoususta (uprising)? Kansannousun määritelmä Suomisanakirja.fi-sivun mukaan on ”suurten kansanjoukkojen tekemä kapina”

On totta, että 55% syyrialaisista on ainakin yhdessä kyselyssä sanonut kannattavansa presidentti al-Assadin jatkamista virassaan. Guardian-sanomalehden mukaan taustalla voi olla pelko vallanvaihtoa seuraavasta täydestä sisällissodasta. Kansannoususta tai kapinasta voidaan kuitenkin puhua, vaikkei liikkeellä olisikaan selkeästi kansalaisten enemmistö.

Kuinka suuret kansanjoukot ovat asialla Bahrainissa, ja toisaalta Syyriassa? Bahrainissa mielenosoittajia on laskettu arviolta 150 000-300 000. Syyriassa suurimmissa yksittäisissä mielenosoituksissa on ollut arviolta yli 100 000 ihmistä. Yhtaikaisia mielenosoituksia on järjestetty useissa Syyrian kaupungeissa, yhteenlaskettuja osallistujalukuja en ole löytänyt. Mielenosoittajien määrät saattavat siis olla suunnilleen samaa luokkaa.

Syyriassa on syntynyt ainakin kymmenien tuhansien taistelijoiden kokoisia sotilaallisesti johdettuja kapinaryhmiä, kuten Vapaan Syyrian armeija. Ainakin minusta sellainen on omiaan lisäämään kapinan vakavuutta.

Occupy Wall Streetin julkaisemasta vertailusta puuttuu pari mielestäni kiinnostavaa lukua:

Bahrainissa on  noin 1,2 miljoonaa asukasta. Syyriassa 22,7 miljoonaa. Bahrain on kooltaan 750 neliökilometriä, Syyria 185,180 neliökilometriä. Bahrainin levottomuuksissa on kuollut 86 ihmistä, Syyrian levottomuuksissa 6000-11000. En siis syyttäisi pelkkää länsivaltojen masinoimaa mediakampanjaa siitä, että Syyrian kansannousua pidetään isompana uutisena.

Siitä olen samaa mieltä, että Bahrainin tilanteen vakavuudesta ja ihmisoikeusrikkomuksista saisi puhua enemmänkin. En kuitenkaan voi sietää sitä, että länsikriittisyyden nimissä Bahrain ja Syyria pitää panna vastakkain ja alkaa vähättelemään Assadin joukkojen raakuuksia ja ihmisoikeusrikkomuksia. On mahdollista nähdä sekä Syyrian että Bahrainin hallinnot epädemokraattisina ja kaatamisen arvoisina, kokeilkaa huviksenne!

Pertti Jarla

Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Keskustelu

”…Vertailu vaikuttaa kärjistävyydessään epäilyttävältä. Jo kysymyksenasettelu on väkinäisen oloinen: miten määritellään ”aito vallankumous”? Miksi ylipäätään halutaan puhua vallankumouksesta (revolution) kun yleensä puhutaan Syyrian kansannoususta (uprising)? Kansannousun määritelmä Suomisanakirja.fi-sivun mukaan on ”suurten kansanjoukkojen tekemä kapina”…”

Ikuinen ongelma käsitteissä on se, että toisen vapaustaistelu on toisen terrorismia. Tuon Jarlan teksitn mukaanhan meillä Suomessakin oli kapina…

Pitää mjistaa, etä vahva ja vakaa Syyria olisi este Filistean suunnasta tapahtuvalle hyökkäykselle Persiaan. Se voisi tukea Hitsipollaria sen uhatessa Juuttaanmaata ja sitoessa sen asevoimaa. Ilmatorjunta voisi ampua amerikkalaisvalmsteiset koneet alas ennen ydinlaitoksille lentämistä. Liikekannallepanokyky pitää saada sekaisin sisäsodan avulla. Pitää muistaa kenen intressissä on saada levottomuutta ja sekasortoa ennen kuin suuri junailija puhaltaa pilliin h-hetken alkaneen isossa savotassa. Pahreinin suunta ei kiinnosta median omistajia eikä niiden takana olevia voimia.

Oikeastaan kansannousu (”uprising”) muuttuisi vallankumoukseksi (”revolution”) vasta jos se onnistuisi kumoamaan nykyisen vallan.

Syyrian kansasta on tosin hieman turha mennä puhumaan, kyse kun on pikemminkin etnis-poliittis-uskonnollisesta konfliktista. Kansallisvaltioajatuksen mukaista yhtenäistä kansaa siellä ei ainakaan taatusti ole siinä mitassa kun täällä Euroopassa ajatellaan.

Nykyinen Syyrian hallinto koostuu valtaosin alaviittivähemmistön (shiioja) edustajista, mutta ~75 % väestöstä on sunnimuslimeita ja ~10% kristittyjä (jotka ilmeisesti ilmeisesti tukevat alaviitteja sunni-islamistien pelossa). Lisäksi Assadin vastustajista osa on puhtaasti poliittisesti (vasemmistolaisesti, nationalistisesti sekä myös demokraattisesti) motivoituneita (jos nyt uskonto ei muka Lähi-idässä olisi _hyvin_ poliittista…) Niin, ja sitten on Syyriassa myös kurdeja, mutten tiedä mitä roolia he näyttelevät.

Vahvasta ja vakaasta Syyriasta ei kannata puhuakaan, mutta tämähän ei satujen hyviksiä ja pahiksia etsiville nelmeille kelpaakaan kun pitää päästä raivolla tummanharmaan sävyvivahteita pyörittelemään mustaksi ja valkeaksi.

Miksei ne laita nyt sitä suurta rauhantekijä-Pekkaa pistämään hommat kuntoon Syyriassa (ja miksei Bahrainissakin) kun YK:n pojat ei ole tuntuneet saavan mitään aikaan? Olis varmaan joutoaikaa tärkeille hommille kun ei vaaleissa natsannu. Säälittää kun ihmisten annetaan kärsiä tuolla vaikka apua voisi tarjota.

Kun Egyptin kansa päätti vaihtaa vallan pitäjiä,tuli se maailman supervallalle varmasti yllätyksenä,voisi kysyä kunka paljon tässä syyrian kansannousussa on lähi-idän valtapolitiikkaa,aitoa vallan vaihtoon pyrkiviä syyrialaisia varmasti löytyy ja hinta tulee olemaan erittäin kova,mutta varmasti suurin asia mikä muuttuu Lähi-Idässä,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,valtapoliittisesti……………

Follow the money, kuka rahoittaa ja ketä? Kauanko rahoitus on kestänyt? Onko kapina aito, vai ohjattu ulkomailta, Onko kapinallisten osa aseistusta ulkomailta? Onko kapinassa mukana ulkomaisia taistelijoita?

Kunhan kyselin.

Tässä hyvis-pahis -asettelussa näkyville purskahtaa tämän tästä Somalia ja merirosvous.

Pikku lettipää-Anniet pitävät yllä innokkaasti näkemystä että eurooppalaiset, pahikset siis, ovat käyneet kippaamassa ydinjätteensä Somalian rannikolle ja sitten eurooppalaisten kalastuslaivojen ARMADAT (lainaus pikku lettipäältä) käyvät vielä onkimassa somaliparkojen silakat veks.

Siis ydinjätelaivat kiertävät Afrikan ympäri ta menevät Suezin kanavan kautta että saavat kipatuksi lastinsa somalien kiusaksi. Ei siis esim Atlantin syvänteeseen…ja kalastuslaivojen ARMADAT!.

Sen takia somalaialaisten kalastajien, rehellisten sosialististen työläisten, on pitänyt mennä ihan Intian rannikolle puolustelemaan kalavesiänsä. Kaappaamaan laivoja.
Kuten Somalian Sinkokalastusliiton puheenjohtaja sanoi taannoin: kaikki maailman meret ovat Somalikansan aluevesiä.

Äskettäin eräs pikku Kaarina tiesi Suomen suurimman sanomalehden palstalla että nyt ne ydinjätetynnyrit ovat ajautuneet rantaan Somaliassa ja hajonneet rantahietikolle. Uimaan menevät somalilapset saavat kuolettavan annoksen ydinsäteilyä, tiesi pre Kaarina.

Yritin useampaan kertaan saada Kaarinalta selvitystä tietolähteensä alkuperästä. Seuraan sentään muitakin medioita kuin Hesaria tai Maaseudun tulevaisuutta. Missään ei ole ollut Kaarinan tietämästä tapahtumasta uutisointia.
Lähetin myös tiedusteluja lehden toimitukseen. Vastausta ei tullut.

Eli juttu on tietysti TOTTA, eikö niin? Jos kerran suurimman sanomalehden keskustelupalstalla näin sanotaan…pikku lettipäät riemuitsevat!

Nämä surkimukset uskovat ihan mitä vain. Ja poliitikkojen on helppo ajaa tällaista karjaa.
Big Brothelissa tämän viisuden edustaja, nuori nainen, tiesi että Grönlanti on eräs keskisen Afrikan valtioista. Tuleva opetusministeri (SDP).

Kuka sitten sallii ihmisoikeusrikkomusten tapahtuvan Syyriassa ja jopa Bahrainissa? Minusta artikkeli on harhaanjohtava. Muun muassa kirjoittaja itse seuraa päivittäistä uutisointia, mutta antaa hiljaisen hyväksyntänsä miljoonien länsimaalaisten tavoin. Toimimattomuus merkitsee hyväksymistä. Arabien ja muslimien yleistäminen väkivaltaisiksi merkitsee torjumista ja leimaamista. Bahrainissa kuningas on toisin kuin Syyrian presidentti tarjonnut kansalaisille rahallista hyvitystä ja etuuksia eikä levottomuuksia ole enää suuressa mittakaavassa esiintynyt.

Voisiko Israelia tukevia valtioita, poliitikkoja ja kansalaisia moittia siitä, että he sallivat palestiinalaisten kiduttamisen, maan ja elämisen perusedellytysten riistämisen jne?

Hyvä pahis- ajattelu ei kertakaikkiaan sovellu mihinkään ilman konkreettisia tekoja kärsivien auttamiseksi.

@ Vierailija

Kiitos vastauksestasi kommenttiini.

En käsittääkseni maininnut Senegalia tai muita LÄNTISEN AFRIKAN valtioita.
Siellä ryöstökalastusta tapahtuu, taitavat Espanjalaiset olla ahneimpina liikkeellä.

Tuskin EUROOPPALAISET kalastuslaivojen armadat Somalian rannikolle asti vaivautuvat.
Sitäpaitsi Somalian Intian Valtameren puoleisella vesialueella ei ole merkittävästi kalaa ollut koskaan, katso vaikkapa kirjan Meritiede (Grönvall-Korhonen) sivulta 130 kuvaa ’Maailman kalastusalueet.
Adenin lahden puolella kalaa lienee, mutta ovatko ne kalastuslaivojen armadat eurooppalaisia?

Sitäpaitsi jokainen itsenäinen valtio pitää yllä merellä toimivia viranomaisia jotka käyvät hätistelemässä kauemmaksi tunkeilijoita jotka luvatta tulevat sen valtion KANSAINVÄLISESTI HYVÄKSYTYLLE ALUEVESIALUEELLE.

Aavalla merellä kalastaminen on kaikille vapaata. Onko se luonnonsuojelulliseti oikein, onkin toinen juttu. Evätköhän ne armadat ole jostain sieltä lähempää kotoisin. Intiasta, Pakistanista, Kiinasta, Japanista…myös Jemen on varmasti ongella ainakin Adenin lahdella, mutta eiköhän Jemenkin tunne olevansa kotivesillään?

’Koko maailman meret ovat Somalikansan aluevesiä.’ Niin se ei ole eikä saa olla. Isojen laivojen kaappaaminen on MERIROSVOUSTA. Sitä rikosta on kautta aikain pidetty iljettävänä ja rivona.
Pikku lettipäiden on ihan turha kietoa sitä romantiikan ja politiikan kaapuun.
’Rehellisiä sosialistisia työläisiä…’, my ass, sanoisi jenkki.

Sitten on myös se kiistelty aihe että ovatko somalit koskaan olleet kalastajakansaa?

Mutta jos silmillä ovat punavihreät lasit, päällä isoisän Kuubasta tuoma Che Guevara-paita, pöydällä äiskän tekemä kinkkuvoileipä ja muki kuumaa kaakaota, silloin on mukava notkistella sormiaan ja panna haisemaan kaikki jo geeneissä saatu kauna eurooppalaisia ja eritoten valkoihoisia vastaan.
Ukkihan oli sokeriruokoa leikkaamassa Kuubassa, kyllä ukki tietää.

Tarkoitushan Annieilla ja Kaarinoilla onkin mantraansa hokemalla saada ainakin oman sivistystasonsa tallaajat uskomaan että valkoinen paha, musta hyvä.
Sitä tukevat taustalla myös suvaitsevaiset jotka eri tarpeista käsin ovat haalimassa moniosaavaisia kulttuurinrikastajia sieltäpäin. Oliko se tarve 1.8 miljoonaa tämän vuosikymmenen loppuun mennessä?

Mutta kun valhetta tarpeeksi usein toistellaan,,,sanoi Hermann-setä aikoinaan Saksassa.