Arvid Damm - salakirjoittaja ja kavaljeeri

Profiilikuva
Kirjoittaja on porvoolainen sarjakuvantekijä.

Viime vuosisadan alkupuolella useampikin keksijä patentoi salakirjoituslaitteita, eräs vähemmän menestyneitä oli ruotsalainen Arvid Damm. Hänestä kertoo David Kahn tiiliskivimäisessä salakirjoituksen historiikissaan ”The Code Breakers”.

1927 edesmennyt Arvid Gerhard Damm oli mekaanisesti nokkela veijari, jonka kartanossa oli mm. kirjoituspöytä jossa olevilla napeilla saattoi säädellä valaistusta ja availla ovia. Dammilla oli myös kankaankudontaan liittyviä innovaatioita, ja hän työskenteli jonkin aikaa tekstiilitehtaassa Suomessa.

Maassamme hän kiinnostui unkarilaisen sirkusseurueen naispuolisesta ratsastustaiturista. Tämä ei hyveellisenä suostunut seksiin Arvid Dammin kanssa ennen papin aamenta. Keksijä innovoi ystävänsä pukeutumaan papiksi ja suorittamaan valevihkimisen.

”Pariskunta” asettui Ruotsiin, jossa Damm perusti Olof Gyldénin kanssa 1916 mekaanisia salakirjoituslaitteita tuottavan yrityksen sotaakäyvän maailman tarpeisiin: Aktiebolaget Cryptograph. Yksi laite ostettiin Ruotsin lennätinlaitoksen pääkonttoriin, mutta laitteet olivat raskaita ja saivat epäluotettavan maineen.

Junassa Arvid Damm tutustui hieman yli parikymppiseen neiti Spångiin, ja halusi jatkaa elämäänsä tämän kanssa. Unkarilaisesta hevostaiteilijasta piti päästä eroon, ja hän keksikin ilmiantaa tämän vakoilijana. Oikeudenkäynnin aikana bisnespartneri Gyldén kuitenkin paljasti avioliiton lavastetuksi ja vakoilusyytteen tekaistuksi. Kostoksi Damm ei antanut Gyldénille tämän odottamaa ylennystä. Voi vain kuvitella, millainen ilmapiiri Aktiebolaget Cryptographissa tuohon aikaan oli.

Damm avioitui Spångin kanssa, joka kuitenkin lopulta lemppasi tämän vieden kartanon mukanaan. Damm alkoi saada salakirjoituskoneilleen tilauksia Ruotsin armeijalta ja lennätinlaitokselta, mutta kuoli juuri kun tilanne näytti lupaavalta.

Arvid Dammin yritykseen 1922 tullut lahjakas Boris Hagelin kehitti osin Dammin ideoiden pohjalta ensimmäiset taloudellisesti todella menestyneet salakirjoituslaitteet. Hagelinista tuli miljonääri ja hänen firmansa näköjään toimii tänäkin päivänä. Mutta kyllä Damm oli kiinnostavampi persoona.